La Família Salesiana celebra la festa del seu fundador, Sant Joan Bosco

31 enero 2024

Salesians Comunicació

l

La festa ve aquest any marcada per la celebració del 200 aniversari del somni dels 9 anys de Don Bosco. Durant tot l'any, la Família Salesiana viurà al voltant de l'Estrena proposada pel Rector Major: "El somni que fa somiar".

El 31 de gener és una data marcada al calendari per la Família Salesiana, que celebra el seu fundador, Sant Joan Bosco (1815-1888). Les cases salesianes d’Espanya ja han començat a organitzar activitats per Don Bosco, com popularment és conegut aquest sant italià del segle XIX.

Des de les primeres setmanes de gener els col·legis realitzen multitud d’iniciatives per a la festa de Don Bosco: jocs, actuacions musicals, competicions esportives… A Espanya, els Salesians i les Salesianes compten amb 135 escoles, on acudeixen prop de 100.00 alumnes, acompanyats de 7.300 professors.

Entre els objectius de les Escoles Salesianes, hi ha també potenciar la marca FP salesiana. Unit, en aquest curs, al treball d’adaptació de tots els centres a la nova llei de FP. Més de 16.000 joves es formen per aprendre un ofici en algun dels 64 centres salesians de Formació Professional, gràcies a la feina de 1.356 docents.

Els destinataris de les plataformes socials salesianes tenen l’oportunitat de conèixer durant aquests dies la figura de Don Bosco, que va treballar per la joventut més necessitada. 86 entitats segueixen amb aquesta missió al nostre país a través de més de 400 projectes socials. Gairebé 58.000 persones es beneficien d’aquests programes, amb l’ajuda de gairebé 3.000 col·laboradors.

Els 157 centres juvenils dels Salesians i Salesianes també celebren la festa, molts ja en aquest cap de setmana passat. Gairebé 51.000 infants, adolescents i joves gaudeixen de les activitats de lleure i educació en la fe que ofereixen aquests espais, on col·laboren amb el seu temps lliure prop de 5.500 animadors.

Els dies previs a la festa de Don Bosco, més de mig centenar de parròquies dels Salesians acullen novenes i tridus en honor del sant dels joves. Més de 46.000 feligresos freqüenten aquestes esglésies, on hi són presents 3.000 col·laboradors entre salesians i laics.

Alguns exemples singulars d’aquesta celebració

Amb motiu d´aquesta celebració, els Salesians d´Espanya produeixen el musical de Toño Casado «Sueños, el Musical», que es va presentar el 30 de gener i s’estrenarà el proper 4 d’abril.

A més, algunes cases realitzen activitats que posen en valor alguna de les facetes del polifacètic Don Bosco, com per exemple a Jaén, on se celebra un dia de convivència amb els interns de la presó, o a Jerez Lora Tamayo, on l’alumnat es va desplaçar fins a les instal·lacions del cinema Àrea Sud per visionar una pel·lícula per ‘celebrar-ho’ com a patró del cinema. També els alumnes de Secundària de Carmona van protagonitzar una marxa en bici, mentre que a Girona, Atocha o Cuidad de los Muchachosho ho faran amb la màgia, rememorant al patró dels mags. A Pozoblanco es van traslladar al Teatre Municipal “El Silo”, amb ple absolut, on es van posar en escena els diferents elements educatius i pedagògics que utilitzava Don Bosco: teatre, màgia, esport i música. El Teatre, la música, la literatura i les habilitats es van donar cita també al BoscoTalent de Salesians Pizarrales i a Maria Auxiliadora, tots dos a Salamanca, amb el seu contacontes de somnis.

Per la seva banda, el centre Pinardi de Parla (Valora) s’ha unit a la XVIII edició de la BosCaminata, es tracta d’un recorregut de 10 quilòmetres que uneix totes les obres salesianes presents a la Comunitat de Madrid per estirar cames, entrar en contacte amb la natura i compartir junts del berenar al millor estil de Don Bosco.

Per la seva banda, la Família Salesiana de La Palma del Condado va celebrar Don Bosco amb una original degustació de «migas», altres grups de la Família Salesiana convoquen les paelles solidàries i els més joves s’encomanen d’aquest esperit solidari com és el cas de la Tòmbola organitzada per l’alumnat de Grau Bàsic a Atocha. A Huelva el seu centre juvenil va pujar a l’escenari per representar ‘el Somni dels 9 anys’ per als infants i joves de la casa i la plataforma social. A Málaga va destacar un festival molt especial en què van participar joves i infants del centre educatiu i del Centre Juvenil com a protagonistes del Somni, cantant a Don Bosco, que van fer les delícies del públic.

A Sant Antoni Abat de València, coincidint amb el seu 125è aniversari, tot l’alumnat, professorat i personal de serveis participa en una oració al pati i en la composició d’un gran mosaic amb què commemoren l’arribada dels salesians a la ciutat. I Salesians Guadalajara ha organitzat durant dues setmanes, des del dia 22 de gener, la Setmana dels Reptes de Don Bosco, amb un concurs d’iniciatives diàries.

També és temps de grans anuncis. A Triana els salesians han projectat un nou pas per a Sant Joan Bosco. Serà de línies neoclàssiques amb arquitectura d’entrants i sortints enngletats amb ornamentació que rememora l’estil barroc sevillà del segle XVII, talles ornamentals de fullaraca d’acant amb motius florals i fruiters molt característics del propi estil. Al servei de l’educació i l’evangelització

Els Salesians i les Salesianes a Espanya compten amb 9 escoles de temps de lleure. També hi ha dos centres universitaris: el Centre d’Ensenyament Superior Don Bosco a Madrid, amb 1.000 alumnes i 66 professors; il?Escola Universitària Salesiana Sarrià a Barcelona, amb 716 alumnes i 70 professors.

Cal destacar la presència d’altres entitats, com ara Misiones Salesianas o les ONGD Bosco Global, Madreselva, VIDES, VidesSur, i Jóvenes y Desarrollo.

Al camp de la comunicació, a Espanya hi ha dues editorials (Editorial CCS i Edebé), una empresa de serveis informàtics (Dosatic), dues impremtes, vuit llibreries i tres revistes especialitzades (Boletín Salesiano, Misión Joven i Catequistas).

Família Salesiana a Espanya

Al nostre país hi ha 768 salesians, distribuïts entre 122 comunitats religioses. Les Filles de Maria Auxiliadora (Salesianes) són 521 i compten amb 50 cases. Altres 10 grups completen la Família Salesiana a Espanya: 2.000 Salesians Cooperadors; 6.000 membres d’Antics Alumnes; 1.350 Ex Alumeas de les FMA; 50.000 membres de l’Associació de Maria Auxiliadora; 7 Filles dels Sagrats Cors de Jesús i de Maria; 38 Voluntàries de Don Bosco; 23 Dames Salesianes; 1 Voluntari Amb Don Bosco (CDB); 845 membres de Llars Don Bosco; i 8 Testimonis del Ressuscitat.

Somiant junts

Com cada any, el Rector Major, cardenal Don Ángel Fernández Artime, anuncia l’Estrena, un tema sobre el qual aprofundir en aquest temps. Per aquest 2024, el lema és “El Somni que fa somiar. Un cor que transforma els llops en xais”. Amb motiu de la celebració del 200è aniversari del Somni dels 9 anys de Don Bosco, el Rector Major proposa a la Família Salesiana estar a prop dels joves com a educadors, com a alternativa a l’odi, l’agressivitat i la violència que es viu al món . Com Maria li va explicar a Joan en el seu somni: amb bondat, respecte i paciència.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…