Especial Rector Major: 10 anys, 10 Estrenes, una proposta clara

16 julio 2024

Marian Serrano

l

En aquest article, mostrem un breu recorregut pels temes tractats a les Estrenes del cardenal Ángel Fernández Artime durant 10 anys. El proper 16 d'agost renunciarà al seu càrrec com a Rector Major de la Congregació Salesiana.

L’Estrena del Rector Major és, com el mateix cardenal Ángel Fernández Artime considera, “una bella experiència espiritual. Com un signe d’unitat i de comunió per a tota la Família Salesiana”. És una proposta que ajuda a les programacions pastorals per a les branques i grups de tota la Família, però no només això, és sobretot un missatge creador d’unitat a tot el món. Un regal simbòlic i significatiu ofert pel Rector Major per a totes aquelles persones que comparteixen la missió salesiana al món.

Un recorregut per les 10 Estrenes d’Ángel Fernández Artime ofereixen una fotografia clara d’aquesta missió salesiana, podria presentar-se com un “reel” motivador en què els joves són al centre, la Família Salesiana ha de ser un motor, en un món per transformar.

Des del “Da mihi animas, cetera tolle” de 2014 fins a “Un somni que fa somiar” del 2024 sempre hi ha una línia comuna: mirar la vida de Don Bosco a la llum de la fe per traslladar-la a les nostres vides.

Si el 2014 el Rector Major proposava a la Família Salesiana deixar-ho tot per les ànimes, al 2015 posava el focusen els joves: “Com Don Bosco, amb els joves i per als joves”. Desposseïts de tot allò material, enfocats a la joventut, arribem al 2016 on proposa des d’on ha de sortir aquesta acció (com sempre va fer el nostre fundador, Don Bosco) des del mateix Jesús i proposa recórrer amb Ell l’aventura de l’Esperit. 

En aquesta aventura de l’Esperit hi havia la Família Salesiana quan, el 2017, parla de ser família, Família amb majúscules perquè cada llar sigui escola de vida i amor (cosa que només pot passar si sabem en qui enfocar-nos i des de qui omplir-nos). Ànimes, joves, fe, Esperit, Família. Davant dels nostres ulls tots els elements que van conformar la vida de Don Bosco, la vida de tants i tantes dones de fe.

Tot i així, el 2018 torna la mirada al Senyor, a qui demana l’aigua que permet cultivar l’art d’escoltar i acompanyar aquestes ànimes, joves i famílies, des de la fe amb una experiència espiritual plena. Per tant, fàcilment va arribar a la conclusió, el 2019, que “La santedat també és per a tu”, pensant en els joves a qui també ha anat proposant aquest camí, però oferint aquest desig de santedat a totes les persones. El camí ja venia mostrant-se des del “Da mihi animas…” I quina millor manera de buscar aquesta santedat que seguir la màxima que el mateix Don Bosco ens va ensenyar. Així arriba el “Bons cristians i honrats ciutadans” del 2020.

2020 va ser l’any marcat per la pandèmia. El Rector Major no va ser aliè a ella, la congregació va patir importants pèrdues personals. El món, aparentment també canviava, els salesians havien de canviar amb ell, sempre immersos en el món on viuen. Així la proposta per al 2021: “Ens mou l’esperança. Vull fer noves totes les coses”, com una volta de rosca a tots els missatges anteriors: ànimes, joves, Esperit, Família, escolta, santedat amb una mirada renovadora, etc.

Seguidament, Ángel Fernández Artime posa sobre la taula la inspiració del mateix Don Bosco a Sant Francesc de Sales, i el 2022 proposa: “Feu-ho tot per amor, res per la força”. L´amor que envolta les ànimes, els joves, la Família, l´amor que neix de la fe, que ens permet recórrer aquesta aventura de l´esperit proposada anys enrere, el 2016.

L’any 2023 l’Estrena ofereix la manera d’entendre la vida de la Família Salesiana, tota la proposta espiritual s’ha de traduir en acció i així ho defineix el Rector Major: ser ferment de la família humana en aquest segle XXI. Amb accions clares, reals, amb els peus a terra.

És el 2024 quan anima a aixecar aquests peus de terra, i somiar. Recolzant-se en l’aniversari del somni dels 9 anys de Juanito Bosco ens proposa somiar, com ell ho va fer. Somnis per a tots i cadascun, somiar amb ànimes, somiar amb joves, somiar en família, somiar des de la fe, somiar amb l’Esperit.

Totes les Estrenes d’aquests 10 anys es poden trobar a la pàgina web de la Congregació Salesiana www.sdb.org: els vostres comentaris complets, les imatges, els vídeos, els pòsters. Material que dóna per fer un anàlisi profund del magisteri del cardenal Ángel Fernández Artime, Rector Major dels Salesians des del 2014 fins al 2024.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadSocialssm
Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

El proyecto OIKOS nace de la inquietud por conocer los conceptos fundamentales, diferencias y puntos comunes, de las diferentes confesiones religiosas que conviven en la ciudad de Vitoria-Gasteiz. Apoyado, económicamente, por la Fundación Pluralismo y Convivencia,...