El Batxillerat Internacional una proposta creixent a les escoles salesianes

16 mayo 2023

Marian Serrano

l

Aquests dies els estudiants que cursen batxillerats internacionals a Espanya estan fent les proves d'accés a la Universitat. Mig centenar d'Escoles Salesianes compten entre la seva oferta educativa amb aquestes propostes com a Batxillerat Internacional, el Batxillerat dual o el Batxillerat dual americà.

Alguns dels responsables d’aquesta etapa formativa a diferents centres salesians han explicat les raons per disposar d’aquesta oferta i què aporta als estudiants i als centres.

Així ho expressa Vicente Toro Romera, director pedagògic d’ESO i Batxillerat de Salesians Loyola Aranjuez: “L’experiència del Batxillerat Dual Americà, en el nostre cas, aporta una possibilitat que no sempre cuidem: atendre aquells alumnes que volen ampliar més la seva competència lingüística mitjançant un programa seriós, reglat i que condueix a obtenir una titulació oficial. Sovint ens entossudim a atendre aquells que més ens necessiten, però no tant aquells que necessiten altres aspectes. I això aporta aquest programa, desenvolupant a més de la competència lingüística, la competència digital i personal”.

Tal com ens explica Vicente no és una opció que puguin escollir tots els estudiants. Tots els responsables entrevistats aporten la mateixa idea, Agustín Urretabizkaia de Salesians Urnieta afirma que «el perfil apropiat és un estudiant treballador constant i sobretot un estudiant amb motivació d’avançar en el seu aprenentatge de la llengua anglesa».

Per la seva banda, Ezequiel García de Salesianos Trinidad, que compta amb aquest batxillerat des del 2018, explica a quin alumnat s’ofereixen aquests estudis i quan es considera el millor moment per començar a cursar-los. Fet en què coincideixen tots els centres que l’imparteixen.

Oferim el Diploma Dual (Batxillerat Americà) a alumnat que de manera responsable ha anat superant els objectius curs rere curs i demostra un bon ús de l’anglès. Normalment, al voltant del mes de maig, comencem a sondejar els nois i noies per tenir una reunió amb les famílies abans que s’acabi el curs i fer les preinscripcions. La nostra intenció és que comencin com més aviat millor, per deixar més clar el Batxillerat, per la qual cosa començar a 2n de l’ESO  és una molt bona opció per a aquest perfil d’alumne que mostra maduresa suficient per suportar dues titulacions. Si no, com a molt tard, l’ideal és començar-ho a 3r ESO i en el període de tres anys, deixant lliure d’ocupacions extra el 2n de Batxillerat. A dia d’avui, una quinzena de famílies es troben immerses al programa i un total de deu alumnes ja han titulat amb nosaltres amb èxit.

Perspectiva salesiana

Tenint en compte aquest perfil, des d’una perspectiva salesiana en alguns centres es busca la manera que joves amb capacitat per fer-ho, però amb pocs recursos familiars, puguin triar-ho.

A Salesians Sarrià a Barcelona ho tenen clar i així ho explica Francisco Álamo, director del Centre:

El Batxillerat Internacional de Salesians Sarrià respon al nostre objectiu d’escola salesiana internacional i és un repte de renovació pedagògica. Volem apropar aquesta metodologia a tots aquells estudiants que, en altres centres, no podrien accedir a aquest tipus d’estudis a causa del cost elevat.

Joves amb un perfil d’estudiant indagador, reflexiu i solidari, com el que cultiva l’IB (Batxillerat Internacional) poden accedir a aquest batxillerat al mínim cost possible per a les famílies, i sempre mantenint la qualitat que ens caracteritza i treballant en profunditat el projecte educatiu d’escola salesiana. «Tot això ens situa com un centre de referència de Barcelona també per a l’IB, fidel a una educació compromesa que aporta als joves una base sòlida per al seu creixement intel·lectual, emocional i personal en un marc pedagògic i pastoral clarament salesià», explica Álamo.

I si, per descomptat, els plans d’estudis estan marcats per la cooperació amb les escoles americanes al Pla Dual Americà o les institucions europees a l’internacional, els centres salesians ofereixen l’empremta del Sistema Preventiu, com és el cas del Batxillerat Dual Americà de Salesians Maria Auxiliadora a Salamanca:

“La qualitat de la nostra proposta és present en diferents aspectes. En primer lloc, l’empresa amb què treballem que té un recorregut i una solvència contrastades. Gràcies a això els nostres alumnes estan molt ben referenciats i atesos al seu Hight School americà. Però al nostre parer, el plus de qualitat el reben pel seguiment que es fa des del Col·legi. Disposen d´una tutora que treballa regularment amb ells, els resol dubtes, els motiva, informa les famílies etc. Crec que la tasca de la nostra tutora està resultant fonamental en l’èxit del nostre programa pel seu bon fer i la il·lusió i la feina que malbarata”, explica Guillermo Bermejo, director Pedagògic del centre.

Internacionalització i capacitació idiomàtica

El Batxillerat Internacional és per als centres un esglaó més a la internacionalització. Com explica Agustín és “un complement a la formació que s’ofereix al centre. I, a més de la immersió lingüística que suposa per als nois i les noies, els aporta un creixement d’autonomia i organització”.

Per a Jorge Fernández Tobar de Salesians Domingo Savio a Madrid: “cada vegada ens trobem amb més alumnes que volen estudiar un curs de batxillerat als Estats Units, però moltes vegades no hi poden anar. En aquest sentit, ens sembla una bona manera d’ajudar els nostres alumnes a viure aquesta experiència”.

I ho completa Emilio García, director pedagògic d’ESO i Batxillerat de Salesians El Pilar a Soto del Real (Madrid): “L’educació canvia molt. El batxillerat americà facilita estudiar en una universitat dels EUA. És un mèrit més que suma per aconseguir beques a universitats privades espanyoles o estrangeres. És una bona manera de començar a aconseguir un currículum de titulacions oficials, a més de la formació rebuda que és formació oficial”.

En aquests estudis els joves aprenen anglès: els alumnes pensen i treballen en anglès, participen en classes magistrals en anglès, es comuniquen diàriament amb professors nadius, també es comuniquen amb altres alumnes en anglès. És una manera molt vehicular per estudiar l’anglès. Tot el que llegeixen, tot el que escriuen, tot el que diuen i tot el que escolten a les diverses assignatures és en anglès des del primer dia.

Aprenen noves tecnologies a través del domini de les destreses digitals en ser 100% en línia i adquireixen autonomia personal: l’alumne adquireix alt nivell d’autonomia, aprèn a gestionar el temps i aconsegueix més capacitat d’adaptació per treballar en entorns diferents i multiculturals. Requereix esforç i sacrifici.

Nous reptes i desafiaments educatius

És per això que és una oferta que normalment s’adreça a nois i noies amb un perfil alt en competència lingüística, tecnològica i amb autonomia. Però també, com explica José Amador Prieto, responsable del Programa a Salesians Puertollano, joves curiosos amb una forta autonomia personal. Per a aquest centre castellà és una proposta innovadora i de qualitat i la resposta ha estat clara, van començar el primer any amb 4 alumnes i en aquest curs escolar l’han iniciat 12. Afirmació que reforcen des de Salesians Santander que actualment compta amb 24 alumnes inscrits al programa dual amb un alt nivell d’implicació pels mateixos estudiants i famílies.

José Amador constata que és un plus de prestigi i qualitat per al centre ja que contribueix a crear una imatge de centre obert als nous reptes i desafiaments educatius.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…