De Santiago a Torí: Un estiu salesià il·lusionant

8 junio 2022

Salesians Comunicació

l

Aquest #EstiuSalesià compta amb el retorn del Campobosco, una trobada organitzada per la pastoral juvenil salesiana d'Espanya i Portugal que tindrà lloc del 30 de juliol al 8 d'agost i en què es recorrerà la terra on va néixer el carisma salesià, la terra de Don Bosco i Mare Mazarello, apropant-se a la seva experiència espiritual i a la seva resposta creient.

Atreveix-te, confia, viu! Aquest lema, escollit per al Campobosco 2022 és el millor missatge possible per anunciar el que ha de venir en un estiu molt especial. Després de l’exigent temps de pandèmia, condicionat per les restriccions sanitàries, la joventut salesiana torna a mirar amb il·lusió els mesos d’estiu sabent que moltes de les activitats centrals de l’any han tornat amb més força que mai.

Per això, aquest #EstiuSalesià compta amb el retorn del Campobosco, una trobada organitzada per la pastoral juvenil salesiana d’Espanya i Portugal que tindrà lloc del 30 de juliol al 8 d’agost i en què es recorrerà la terra on va néixer el carisma salesià, la terra de Don Bosco i Mare Mazarello, apropant-se a la seva experiència espiritual i a la seva resposta creient.

Per a Xabier Camino i Jordi Lleixà, delegats inspectorials de Pastoral Juvenil, l’estiu es presenta emocionant amb el Campobosco al davant.

“El CampoBosco sempre és un regal de trobada. L’experiència toca el més profund dels qui hi participen, afavorint un viatge interior a les arrels del nostre carisma salesià que enforteix encara més el que som i fem a cadascuna de les nostres Cases” explica Xabi. “Visitar els llocs dels nostres orígens remou el nostre cor i ens retrotrau a les nostres arrels, que ens recorden qui som i qui estem cridats a ser a l’Església i al món. L’experiència no deixa indiferent ningú i, certament, marca un abans i un després a la vida cristiana dels joves que hi participen” afegeix.

“He tingut l’oportunitat de participar en sis CampoBoscos. Aquest del 2022 serà el setè per a mi, en aquesta ocasió com a Delegat inspectorial de Pastoral Juvenil. Les expectatives són molt altes perquè, després d’aquests anys de pandèmia, la il·lusió per trobar-nos a la Terra Santa salesiana encara és més gran i es palpa en l’ambient dels que ja esperen la trobada amb moltes ganes. Serà una oportunitat per sentir-nos família, celebrar junts la nostra fe, compartir la joia pròpia de la nostra espiritualitat juvenil salesiana i continuar comprometent la nostra vida en un projecte vocacional ple de sentit a la llum de l’Evangeli” conclou.

D’altra banda, Jordi espera que “aquesta trobada sigui per als seus participants, i per a totes les persones que els acompanyem, una experiència de trobada amb Jesús Ressuscitat que ens impulsi a implicar-nos més a l’apassionant missió salesiana. Anar als orígens de les vides de Don Bosco i Maria Mazzarello ens ha d’ajudar a veure que tot és obra de Déu, que ells van sentir la crida a donar la seva vida pels joves, i que ara aquesta crida es dirigeix a nosaltres. El Campobosco sempre ha estat un moment de revitalització pastoral per a les Inspectories i cadascuna de les cases que hi participen. El meu desig és que aquesta vegada ho torni a ser.»

“A l’horitzó de l’Any de la Família, del quart centenari de la mort de Sant Francesc de Sales i del 150è aniversari de la fundació de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora, amb el Campobosco ens aproparem a Jesús i el seu Evangeli a través de la Paraula de Déu, ens fixarem a la cara de Jesús que va inspirar els nostres fundadors, ens deixarem confrontar per la fe que van viure Don Bosco, Mare Mazzarello, i els joves del primer Oratori. En aquest Campobosco volem encoratjar el protagonisme dels joves fent camí sinodal amb l’Església del nostre temps”, comenten des de l’organització després del llançament de la convocatòria.

Els objectius d’aquesta trobada són fer experiència de vida cristiana recorrent els llocs on va néixer el carisma salesià trobant-nos amb Jesús a través de l’experiència de vida cristiana que van viure Don Bosco, Mare Mazzarello i els joves del primer Oratori. Proposar les figures dels joves sants que van florir a Valdocco i Mornese com a inspiració per al projecte de vida evangèlic propi i viure l’eclesialitat des del protagonisme juvenil i la comunió carismàtica en sintonia amb tota la comunitat cristiana que camina cap al Sínode.

Per a Álvaro Blanco, animador salesià, serà el seu primer Campobosco i espera que sigui una experiència «que no deixi indiferent cap dels assistents, que ens faci sentir fills d´un mateix Déu i participants d´una mateixa comunitat salesiana i eclesial». “És una gran oportunitat per acudir a la matriu de tots els nostres ambients, allà on Don Bosco va somiar i va començar a construir des de zero. Són dies per compartir experiències, conèixer altres realitats i amarar-se de tot el bo que suposa donar-se als altres” afegeix.

D’altra banda per a Pedro Hernández, coordinador nacional de Centres Juvenils “caminar pel Colle, Chieri Mornese i Valdocco és experimentar en primera persona el que porten escoltant i experimentant a casa des de la infància”. ”Resar a la basílica de Maria Auxiliadora o a la capella Pinardi; beure de la font al pati de Valdocco; treure el cap a la finestra de la Valponasca és acostar-se al que van viure Don Bosco, Mare Mazzarello i els primers nois i noies de l’Oratori” afegeix.

A més, aquest any creu que serà especial. “Després del passat, hi ha ganes de vida, hi ha necessitat d’esperança i de continuar caminant. La resposta a la convocatòria ha estat magnífica. És per això que somiem que cada jove que participi al Campobosco S’ATREVEIXI a trobar-se amb el Déu de Jesús, CONFIÏ en la força que cadascú tenim i en la de la comunitat i VISQUI una experiència de trobada amb els altres i amb el Senyor a la terra de Don Bosco i amb el carisma salesià” afirma.

[deg_elastic_gallery gallery_ids=»78557,78558″ _builder_version=»4.17.4″ _module_preset=»default» global_colors_info=»{}»][/deg_elastic_gallery]

Pelegrinatge europeu de joves

D’altra banda, aquest temps estival també compta amb una invitació molt especial. El Moviment Juvenil Salesià (MJS) ofereix la possibilitat, en aquest il·lusionant any sant, de participar en la Peregrinació Europea de Joves (PEJ) a Santiago de Compostel·la. Aquesta experiència es desenvoluparà de l´1 al 7 d´agost, amb la realització d´un tram del Camí de Sant Jaume. El pelegrinatge per a joves del 2022 porta per lema “Jove, aixeca’t i sigues testimoni. L’apòstol Sant Jaume t’espera” i es convoca amb motiu de l’Any Sant Compostel·là 2021 que va ser prorrogat fins a finals del 2022 pel Papa Francesc.

La capital gallega es convertirà per uns dies en un punt de trobada de joves arribats de diferents punts d’Europa. Una nova oportunitat perquè els joves de les cases salesianes es posin en camí en comunitat, compartint moments de pregària i creixement personal, a més d’activitats com ara concerts i altres experiències lúdiques.

Altres activitats formatives i d’estiu

A més d’aquests dos esdeveniments, en què es concentraran milers de joves, es comptarà amb l’habitual programa amb una àmplia programació d’activitats desenvolupades des dels Centres Juvenils, per als destinataris dels grups de l’Itinerari d’Educació a la Fe o pensant en la formació dels futurs animadors des de les Federacions i Escoles de Temps de Lleure.

El coordinador inspectorial d’Educació a la Fe, José Luis Navarro, explica que “l’experiència d’aquests anys de pandèmia ha posat de manifest la necessitat de continuar oferint espais de relació per al creixement humà i espiritual de tants infants, adolescents i joves que necessiten viure moments de trobada de qualitat”. Certament la pandèmia ha passat factura i moltes activitats que ja eren tradicionals han de ser repensades i tornades a lluitar, però és meravellós veure com des de la Inspectoria i des de cadascuna de les cases a nivell local s’estan multiplicant les programacions d’activitats que van a tractar sens dubte de generar aquests espais de vida durant l’estiu”.

Des de la Delegació de Pastoral juvenil es presenta any rere any una àmplia oferta de campaments i activitats per als destinataris de l’Itinerari d’Educació en la Fe (IEF), compresos entre els darrers cursos de primària i els joves universitaris. Cada etapa pot participar en aquestes iniciatives celebrades de juny a agost catalogades per molts com el millor moment del curs on participen salesians, animadors, seglars i nois implicats a les activitats de campaments, oratoris, colònies, escoles d’animadors, etc.

Per aquest motiu, desitjo que les activitats d’estiu agafin molta força i puguin arribar amb més força després de la pandèmia. Especialment espero que els campaments de l’IEF ajudin a continuar educant i evangelitzant des del temps de lleure. A portar la bona notícia de l’Evangeli a tants joves de la nostra inspectoria que des de la diversió, el grup, la celebració de la fe, l’amistat… tinguin experiències significatives que vagin canviant a poc a poc la seva vida al descobriment de la pròpia vocació .

Els campaments de l’IEF volen ser un moment fort a la vida de tots els que participen de l’itinerari de creixement en la fe.

Com recull el Llibre Guia de l’Animador, els campaments d’estiu, organitzats a nivell local o inspectorial, per viure una experiència de convivència, reflexió i celebració, que serveixi de síntesi del procés de fe seguit durant el curs i de pòrtic del següent. «

Com a fil conductor d’aquestes experiències estarà a les xarxes socials el hashtag #EstiuSalesià on, igual que en anys anteriors, es compartiran els moments viscuts per diferents punts de la geografia inspectorial.

[deg_elastic_gallery gallery_ids=»78559,78560,78561″ _builder_version=»4.17.4″ _module_preset=»default» global_colors_info=»{}»][/deg_elastic_gallery]

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsLas cosas de Don Bosco
La sotana

La sotana

Nací en el taller de sastrería del maestro Andrea Fanelli de Chieri; sastre de las sotanas que visten los seminaristas por vez primera. Prontamente fui instruida en la alta dignidad a la que había sido llamada. En una habitación llena de bobinas de hilo negro,...