El professor de Salesians Monzón, Andrés Vilalta, va començar el passat 13 de juny la seva expedició al Broadpeak, a la serralada dels Karakorum, amb 8.051 metres, sense oxigen suplementari ni xerpes d’alçada. Segons les seves paraules “el repte més gran al qual s’ha pogut enfrontar”, ja que es tracta de la dotzena muntanya més alta del món, Per aconseguir-ho compta amb l’experiència d’anys de preparació, el suport del seu equip, de multitud d’empreses i persones que hi han col·laborat en aquest temps i sobretot amb l’empara de Don Bosco i Maria Auxiliadora.
La serralada del Karakórum és, amb l’Himàlaia, una de les grans serralades d’Àsia, situada a la frontera entre el Pakistan, l’Índia i la Xina. Té una longitud d’uns 500 km i és la regió del món amb més glaceres fora de les regions polars.
Una gesta familiar
Andrés Vilalta és un apassionat de la muntanya, des de petit va recórrer el Pirineu de dalt a baix, gràcies al fet que el seu pare, José Vilalta, va ser guarda del refugi de muntanya Ángel Orús. La seva experiència tant al Pirineu, com posteriorment a l’Himalaia, van despertar-li la necessitat de seguir els seus passos i voler pujar als cims més alts.
De fet, el pare de l’Andrés, també antic alumne salesià i habitual en les celebracions dels diumenges, “ja va intentar assolir aquesta fita amb un altre professor del col·legi , en Raúl Martínez i l’himalayista aragonès Carlos Pauner (4° espanyol i 1er aragonès a fer els 14 vuitmils) però no va aconseguir pujar fins al cim”, expliquen des de la casa salesiana.
Actualment, Andrés compagina l’alpinisme amb la docència, tasca que fa des de fa alguns anys al col·legi Salesians de Monzón. Pel que fa als cims que ha pogut assolir, a més de molts dels tres mil més importants del Pirineu, també ha pujat al Mont-Blancen als Alps (4810m); al Lenin Peak (7134m) a Kirguizistan o a l’Aconcagua a Argentina (6.961m).
0 comentarios