L’escàndol del migrant més petit que avui dóna exemple a Espanya

23 enero 2024

Vatican News

l

Vatican News mostra la història de Mohamed, antic alumne de Salesians Cádiz, que amb només 9 anys va escapar-se de casa seva al Marroc per buscar-se un futur a Europa.

Felipe Herrera-Espaliat des de Cádiz, Espanya, per a Vatican News.

Mohamed, amb només 9 anys, va escapar-se de casa seva al Marroc per buscar-se un futur a Europa. Després de passar per diversos centres de protecció de menors, una comunitat de religioses el va acollir, li va donar estabilitat i el va acompanyar en un procés humà que avui el tenen cursant un màster universitari i treballant per a altres migrants a la Fundació Tierra de Todos.

Pels estrets carrers del centre de Cádiz, Espanya, hi ha una cara que es fa cada cop més familiar, ja que sol acompanyar els migrants que arriben, principalment, des d’Àfrica. Es tracta del treballador social Mohamed El Harrak, un jove professional d’origen marroquí contractat per la Fundació Centro Tierra de Todos i que coneix bé els dolors de la migració, perquè els va patir a la seva pròpia pell.

Mohamed tenia nou anys quan al seu pare el van empresonar, i amb la seva mare i els seus tres germans grans van quedar desemparats a Ketama, un sector rural on vivien pobrament al nord del Marroc, Àfrica. Però segons havia sentit aquest nen, el port de Tànger no era tan lluny i des d’allà es podia viatjar fins a Espanya, aquesta mena de terra promesa on molts marroquins aconseguien obrir-se un futur.

Per això, malgrat la seva curta edat, Mohamed no ho va dubtar, va sortir de casa i va recórrer 220 quilòmetres fins a arribar a aquesta ciutat. Després de setmanes de deambular pels carrers, i després d’innombrables intents fallits, va aprofitar un semàfor en vermell i va aconseguir pujar a un camió i amagar-se a la caixa de les rodes de recanvi. Poques hores després, el vehicle va creuar sobre un vaixell fins al port espanyol d’Algeciras, on la policia va descobrir immediatament el petit polissó.

“Va ser un cas molt escandalós, perquè era una novetat que un nen tan petit vingués de la manera com jo vaig venir. Vaig estar diversos dies de comissaria en comissaria fins que em van ficar en un centre d’acollida anomenat «El Cobre”, recorda Mohamed. A partir d’aquell moment va començar un itinerari de dos anys que el va conduir per sis  llars diferents de protecció a diverses ciutats de la regió espanyola d’Andalusia. De fet, segons els registres oficials, és el nen de menor edat que ha arribat sense un adult a Espanya com a migrant indocumentat.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…