Reptes ètics de la intel·ligència artificial en la Pastoral Juvenil

15 abril 2024

Centro Nacional Salesiano de Pastoral Juvenil

l

El II Diàleg de Pastoral Juvenil abordà la incursió de la IA en la Pastoral Juvenil des d’una perspectiva antropològica cristiana, explorant els reptes ètics i educatius que planteja aquest fenomen tecnològic.

El Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil, en col·laboració amb l’Editorial CCS, va organitzar una jornada formativa el passat 12 d’abril en la seu Inspectorial de Santiago El Mayor a Madrid, centrada en el diàleg sobre la intel·ligència artificial i la seva implicació en la pastoral juvenil des d’una perspectiva cristiana.

DIÀLEGS DE PASTORAL JUVENIL:
UNA APROXIMACIÓ A LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL DES DE L’ANTROPOLOGIA CRISTIANA

La jornada s’inicià amb les salutacions inaugurals a càrrec de Samuel Segura, Vicari Inspectorial de Salesians Santiago el Mayor, Don Juan Carlos Pérez Godoy, Conseller Regional,  i una introducció a càrrec de José Miguel Núñez, director del Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil, qui va marcar el to d’una trobada orientada a explorar els reptes i les oportunitats que planteja la intel·ligència artificial des d’una perspectiva pastoral.

La intel·ligència artificial ha arribat per a quedar-s’hi i per a colar-se en les nostres vides plantejant un mode diferent de contacte amb la realitat, modificant la nostra visió del món i alterant el nostre món relacional. És pertinent, a més, perquè planteja reptes importants a la tasca evangelitzadora de l’Església tocant aspectes ètics i situant-nos davant un món virtual que requereix interpretació i claus noves d’accés que, alhora, no desvirtuï el nostre món relacional i el dels joves destinataris.”

 MÓN VIRTUAL I INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL; REPTES A L’ACCIÓ PASTORAL

El matí va continuar amb la primera ponència a càrrec de Jaime Tatay, de la Universitat Pontifícia de Comillas, qui va abordar els reptes que la intel·ligència artificial presenta per a l’acció pastoral. Entre els punts destacats de la seva intervenció hi ha aquets:

  • La utilització de la tecnologia per a prevenir i acompanyar situacions difícils.
  • La necessitat d’un diàleg obert sobre els conflictes i reptes que sorgeixen en l’àmbit social, familiar i pastoral.
  • La importància de discernir èticament l’ús d’aquestes eines per al benefici ministerial i pastoral.

MESA REDONDA: REFLEXIONES ÉTICAS ANTE EL DESARROLLO DE LA INTELIGENCIA ARTIFICIAL

La jornada va incloure una taula rodona moderada per Koldo Gutiérrez, sdb, en la que hi van participar Juan Ramón La Parra, sacerdot de la diòcesi de Barcelona, i José Fernando Juan, professor de filosofia iy educador a Marianistes. Es van discutir qüestions ètiques davant del desplegament de la intel·ligència artificial, destacant la necessitat d’integrar la tecnologia en la història de la salvació i de generar espais reals de contacte personal.

 

CARMEN PELLICER: INTEL·lIGÈNCIA ARTIFICIAL JUNT A LA INTEL·LIGÈNCIA HUMANA

Durant la tarda, la jornada comptà amb la destacada participació de Carmen Pellicer, presidenta de la Fundació Trilema, qui oferí una reflexió profunda sobre els límits ètics i les possibilitats de la intel·ligència artificial en l’acció pastoral. Entre els punts clau de la seva intervenció hi ha:

  • La importància d’educar els joves per a discernir èticament l’ús de la tecnologia.
  • El paper complementari de la intel·ligència humana i la intel·ligència artificial en la formació de persones.
  • La necessitat de crear hàbits emocionals ètics en un entorn digital en constant evolució.

«CAP A UNA PLENA PRESÈNCIA» DE LA SANTA SEU

L’esdeveniment va culminar amb la presentació del document «Cap a una plena presència» per part de Javier Valiente, sdb i Delegat de Comunicació Social de Salesians a Espanya, qui va destacar la importància de superar la indiferència i de promoure trobades significatives en l’entorn digital, inspirades en la compassió i l’escolta activa.

Aquesta segona jornada de Diàlegs de Pastoral, obre un  espai de diàleg i reflexió fonamental per abordar els reptes i les oportunitats que la intel·ligència artificial presenta en el context de la pastoral juvenil, en consonància amb els valors i principis de l’antropologia cristiana.

 

 

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadsmxSocialssm
Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

La campaña del Día Internacional del Trabajo, liderada por las Plataformas Sociales Salesianas con el lema "Es lo que hay", destaca la dualidad del mercado laboral actual: por un lado, la realidad adversa de quienes enfrentan desempleo juvenil y condiciones laborales precarias, y por otro, el potencial y la determinación de personas jóvenes en busca de su futuro.