Webinars tractaran salut mental juvenil perquè «ningú es quedi sol»

19 febrero 2024

ANS

l

La Pastoral Juvenil de la Congregació Salesiana presentarà webinars relacionats amb salut mental, amb enfocament dirigit a promoure més consciència sobre el tema, prevenir problemes i reconèixer signes de trastorns.

La comprensió salesiana de l’evangelització és animada per una preocupació per cada jove, seguida d’una atenció educativa per al creixement de tota la persona. Aquest enfocament antropològic porta a comprendre millor com els espais d‟acció de l‟educador salesià estan feliçment marcats per un humanisme integral i, per tant, per una preocupació per la salut de cada jove. En consideració amb això, el Sector de Pastoral Juvenil de la Congregació Salesiana ha programat una sèrie de webinars relacionats amb la salut mental, amb un enfocament dirigit a promoure una consciència més gran sobre el tema, prevenir els problemes i reconèixer els signes premonitoris dels trastorns.

L’Organització Mundial de la Salut defineix la salut com «un estat de benestar físic, mental i social complet i no només l’absència de malaltia o malaltia». Igual que amb la salut física, la salut mental és un component indispensable del benestar de la persona: és la base de la capacitat humana per pensar, sentir, aprendre, treballar, establir relacions profundes i contribuir a la comunitat a què pertany i al món en conjunt.

La salut mental és part integral de la salut

El malestar mental dels joves és una onada gran, que, tanmateix, la gestió de la pandèmia de Covid-19 ha contribuït a augmentar. Una de les propostes realitzades a la programació del Sector de Pastoral Juvenil és precisament l’acompanyament i la capacitació dels salesians i laics per a l’acompanyament dels joves.

«En el camí de l’animació educativo-pastoral, ens trobem amb preguntes a què no son facils de respondre. Com més gran és la caritat pastoral que ens mou en aquesta apassionant tasca, més fort és el desafiament d’encarnar la missió pastoral de la Congregació a la singular realitat d’aquest món», afirma Miguel Ángel García Morcuende, Conseller General per a la Pastoral Juvenil Salesiana.

Ens aturem a l’Evangeli i veiem un malalt mental «assegut als peus de Jesús«, és a dir, assegut com a deixeble que forma part del grup de Jesús; Jesús li parla i ell escolta, comprèn i acull el missatge; Jesús li mostra l’amor de Déu i ell ho experimenta; fins i tot veiem el malalt que pren la paraula i fa una pregària de lloança, “explicant als altres les meravelles de Déu”.

Dates dels webinars

La programació d’aquests webinars és una resposta concreta. Gràcies a aquestes trobades amb especialistes en la matèria, serà possible reflexionar sobre les necessitats de les persones més fràgils i la seva vulnerabilitat psíquica; treballar per promoure el benestar psicològic dels joves; abordar qüestions d’estigma i de discriminació; conèixer el tema per detectar malestars i oferir suport en entorns educatius; aconsellar intervencions adreçades a persones en risc; desenvolupar i aplicar mesures per reduir les causes prevenibles de problemes de salut mental o suïcidi.

Els webinars es duran a terme els dies 12, 13, 15, 19 i 21 de març de 2024, i s’oferiran en dues franges horàries diferents per afavorir la participació de tothom (a les 8:00 – UTC+1 en anglès; a les 18:00 – UTC+1, en italià, anglès, espanyol, francès i portuguès).

Destinats a docents, educadors, animadors i salesians compromesos en tots els sectors (escoles i Centres de Formació Professional, oratoris-centres juvenils, parròquies, obres socials, universitats…) i en les organitzacions d’inspiració salesiana, comptaran amb intervencions qualificades de diversos experts del sector, els webinars abordaran diversos temes: trastorns alimentaris, salut mental de migrants i refugiats, depressió juvenil, assetjament escolar i, per acabar, autolesions i suïcidi.

Consulta el calendari de webinars:

Salud_Mental_ESP

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…