En els municipis de Ayata, Chuma i Aucapata, de la província de Nines a Bolívia, Bosco Global està desenvolupant el projecte Desconstruint la desigualtat en favor dels drets de les Dones Indígena Originària Pageses de la província de Nines, amb el suport de la Generalitat Valenciana.
Gràcies al treball del nostre soci local, la Fundació Machaqa Amawta, i a la col·laboració de la Federació Única de Dones Pageses Indígena Originària Pageses de la província de Nines “Bartolina Cisa”, es van organitzar el mes de febrer dos tallers de capacitació; un d’ells en “Lideratge, autocura i sociocuidado”, i l’altre en “Corresponsabilitat en la llar”.
Aquest procés va implicar la participació de les lideresses de les províncies dels municipis de Ayata, Chuma i Aucapata, aconseguint a 80 dones dirigents autoritats en les seves comunitats ayllus i markas (autoritats de l’organització indígena tradicional). Les temàtiques són abordades, respectant el seu context, els seus costums i la seva cultura, però buscant desconstruir uns certs estereotips cap a les dones en temes d’autoestima i autocura que elles mateixes han naturalitzat.
«Es va veure una participació activa de les dones lideresses en els tallers. Elles tenen moltes expectatives de poder recollir i aprendre tots els inputs que se’ls estar brindant i poder portar-ho a les seves comunitats, ja que, a causa del model cultural patriarcal de les quals són hereves, moltes d’elles no han tingut oportunitats de professionalització o tecnificació en els seus municipis, limitant el seu treball a les labors de la llar o a cura del bestiar o de les hortes que tenen a les seves cases», comenta Álvaro Meruvia, tècnic de la Fundació Machaqa Amawta.
La formació de lideratge, autocura i sociocuidados contribueix en el seu rol de lideresses i la seva participació dins de les seves comunitats, enfortint la seva autoestima i les seves habilitats socials per a la formació de futures generacions, promovent l’apoderament i la sororitat entre les dones participants.
D’altra banda, el taller de corresponsabilitat en la llar, realitzat amb les dones lidereses i les seves parelles o famílies, va estar orientat cap a la participació activa, a través de l’anàlisi i la reflexió de les persones participants. Des de les seves pròpies realitats culturals i socials, van analitzar el rol que cada persona juga en les seves famílies i comunitats, per a identificar les diferents formes de violència que es puguin exercir de manera natural.
A més de les capacitacions, es va realitzar també el lliurament de l’equipament per a la implementació d’un espai d’autocura en el Municipi de Aucapata, amb la presència del Govern Autònom Municipal de Aucapata i les organitzacions socials Bartolina Cisa i Tupaj Katari. L’alcalde de Aucapata va expressar la seva gratitud pel suport rebut i va destacar la importància de l’organització Bartolina Cisa en la comunitat.
0 comentarios