Trobades d’Actualització Teològica Pastoral 2024

23 julio 2024

Redacció

l

Les dues inspectories salesianes van organitzar les trobades d'Actualització Teològica Pastoral, destinades a salesians de tot Espanya, a l'última quinzena de juliol a Santiago de Compostela i Chipiona.

Durant el període estival, les inspectories de Santiago el Mayor (SSM) i Maria Auxiliadora (SMX) organitzen activitats per als salesians, destinades principalment a cultivar la seva espiritualitat i la seva formació. Una cita ja tradicional són les trobades d’Actualització Teològica Pastoral, organitzades per les Delegacions de Formació de les dues inspectories.

Per un món de justícia, pau, solidaritat, vida, veritat… i amor

Les Jornades anuals d’Actualització teològiques i pastorals, a Santiago de Compostela van començar la tarda del divendres 19 de juliol, i van acabar el migdia del diumenge 21. Van participar-hi 18 salesians de SSM i SMX i el ponent únic d’aquestes Jornades ha estat, Cristóbal López, salesià, cardenal i arquebisbe de Rabat.

Va començar la seva primera intervenció assenyalant la seva intervenció durant les Jornades: evitaria exposicions teòriques, teològiques o pastorals, per centrar-se a transmetre les seves conviccions profundes, fruit de la seva pròpia experiència pastoral, tant en la seva vida personal com en el desenvolupament dels diversos exercicis en què la obediència religiosa i la pròpia Església li han demanat.

Després de presentar-se com a fill de Déu des del seu baptisme, immigrant, primer, amb la seva família, i per diverses obediències, després, salesià com la seva manera de viure com a cristià, internacional per les destinacions que ha tingut (Espanya, Paraguai, Bolívia, Marroc). ..), i pont com a tasca en què s’entesta cada dia (actualment, pont entre Espanya i el Marroc, entre cristianisme i islam), va continuar la seva exposició presentant la que va anomenar la seva dona: l’Església a l’arxidiòcesi de Rabat, insignificant des del punt de vista quantitatiu (amb prou feines 30.000 catòlics entre 37 milions d’habitants), però significativa pel seu testimoni de voler ser sal i llum. I amb un missatge clar per transmetre: que cristians i musulmans podem viure i treballar junts, i construir una fraternitat (el Regne de Déu o un món segons la voluntat de Déu).

Les xerrades següents van oferir el tema del Regne de Déu, anunci de Jesús, al servei del qual va fundar l’Església, i per tant la necessitat de passar de l’eclesiocentrisme al regnecentrisme. Dins de la temàtica general del curs, “L’Església segons les orientacions del Papa Francesc, Cristóbal va parlar del Regne de Déu com la voluntat de Déu de crear un món de justícia, pau, solidaritat, vida, veritat… i amor, valor que té una Església en minoria (geogràfica i/o quantitativa) com la de l’església catòlica al Marroc, el desenvolupament del Sínode de la sinodalitat, característica fonamental que ha de sobreviure al final del sínode esmentat i el veritable sentit de la catolicitat com a característica eclesial. Tant o més que les idees que transmetia, molt en consonància amb el programa eclesial de Papa Francesc, va impressionar gratament la seva calidesa humana, la sinceritat i la rotunditat de les seves afirmacions i un optimisme contagiós.

Les jornades viscudes es van enriquir per la convivència a la casa de les Concepcionistes que van acollir la trobada, dins el nucli antic de la ciutat de Santiago, la visita a l’apartat de l’exposició de les Edats de l’Home a la cripta de la catedral i al monestir de San Martín Pinario, i l’eucaristia presidida per Cristóbal a la pròpia catedral de Santiago el diumenge 21 a les 12:00 hores del diumenge 21, abans del retorn a casa dels participants.

L’art de madurar a la vida comunitària

Aquest és el tema principal que la delegació de Formació de la Inspectoria Maria Auxiliadora (SMX) va centrar la nova edició de la Setmana d’Actualització Teològica i Pastoral (SATEP), que té lloc del 22 al 27 de juliol a Chipiona (Cádiz).

El tema a treballar en aquesta edició va ser L’art de madurar a la vida comunitària, a càrrec d’Ángeles Lozano, llicenciada en Medicina i Cirurgia, experta en pastoral de la Salut, amb una àmplia experiència en l’acompanyament de la salut en comunitats religioses.

La ponent, integrant del Centre d’Humanització de la Salut, aprofundirà a través de sessions teoricopràctiques amb els salesians participants majors de 70 anys, als quals va destinat aquesta formació d’una setmana. Provinents de les dues inspectories salesianes a Espanya, reflexionaran sobre temes com l’holisme, o com créixer i disminuir i actituds per cuidar-se en aquests temps de créixer i disminuir o la valoració d’una espiritualitat que satisfà la vida. La ponent ofereix algunes claus per a viure aquesta etapa de la vida i proposar una mirada integral i integradora de la salut en aquest tram de la vida religiosa.

Un entorn serè i tranquil que ofereix sempre la Casa d’Espiritualitat de Chipiona, que contribueix a fer que aquesta trobada sigui sempre una experiència molt ben valorada pels participants.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadSocialssm
Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

El proyecto OIKOS nace de la inquietud por conocer los conceptos fundamentales, diferencias y puntos comunes, de las diferentes confesiones religiosas que conviven en la ciudad de Vitoria-Gasteiz. Apoyado, económicamente, por la Fundación Pluralismo y Convivencia,...