Presentació del material del Pla Lector Salesians 2024-2025

9 septiembre 2024

Salesians Comunicació

l

127 participants a la trobada online adreçada al professorat, pastoralistes i directors de les dues inspectories dels Salesians a Espanya.

La presentació del Pla Lector de Salesians per al curs que comença va convocar 77 professors de primària i 50 de secundària en una trobada en línia celebrada el 4 de setembre.

José Montes Pino, coordinador nacional d’Institucions Educatives i Begoña Rodríguez de l’equip d’Escoles de Salesians Santiago el Mayor van ser els amfitirions en una trobada en què els protagonistes era el professorat, tant com a destinataris del Pla Lector com per a creadors del mateix.

Per elaborar el Pla s’ha comptat amb un equip de 8 professors de diferents col·legis salesians: De Soto del Real, Marta Acero per a 1er de Primària; De Ciudad Real, Mª Ángeles Gallego per a 2n de Primària: d’Ourense, Alberto Fernández per a 3r i 4a de Primària. Per a 5è i 6è de Primària Marta Trashorras i Alba Simón de Salesians Lugo. A l’ESO, Débora Wainschenker de Santander a 1er; Jesús Villegas a Vigo per a 2n i Beatriz Rada a Salesians Carabanchel per a 3r i 4a.

Sota el lema Llegir per a ser, es van presentar tots els materials del Pla Lector Salesians 2024-2025: fonamentació pedagògica i tota la proposta d’activitats elaborades tenint com a òptica la campanya de pastoral del proper curs “Som futur”. Totes treballen els tres pilars de la campanya: conviure, compartir i agrair.

Des del nostre amor per la lectura i els llibres volem contribuir amb aquest pla a seguir fomentant entre els nostres alumnes valors tan importants com la solidaritat, el compromís, l’autoestima…, expliquen els creadors del pla.

Llegir per a ser recull la importància dels llibres en el procés educatiu i la promoció integral de la persona. Cada llibre que llegim va conformant i construint els nostres pensaments i aquests es converteixen després en accions concretes que defineixen el model de persona que volem impulsar des de casa nostra.

Llegir per ser més crítics i construir un món millor des del que som cadascú, creixent en autoconeixement i en una autoestima equilibrada.

Llegir per ser més creatius i curiosos; els nostres joves són el futur, ja deia Don Bosco que “de l’educació dels joves en depèn el futur de les nacions”. Els llibres desperten les ales de la imaginació i des d’ella els nostres alumnes poden contribuir amb propostes innovadores a crear un món més just, sostenible, una casa comuna on tothom té lloc.

Llegir és futur. A través de la paraula escrita, i de tants autors que ens van regalar històries, aquest pla lector vol seguir acompanyant cada infant i cada jove en el seu projecte de vida. En passar cada pàgina anem gaudint del camí, pensant com s’acabarà el llibre, què farà cada personatge… Així, van passant també les pàgines de les seves vides. Caminar cap al futur des de compartir, conviure i agrair, és la proposta de la nostra campanya pastoral, i també la relació amb la lectura que volem oferir a tots els nostres alumnes i a les seves famílies.

“Quan llegeixo… tot ho veig”: Els més petits han comentat aquesta frase als seus professors i ens la regalen perquè hi continuem veient l’esperança d’un futur millor. Són infants lectors que van treure de cada llibre el millor, que es van anar coneixent a través de mil relats i que van aprendre i es van divertir molt. Aquests infants seran després els nostres adolescents i joves i animar-los a mantenir l’amor per la lectura els ajudarà a omplir les vides de paraules noves.

Els somni d’aquell infant de nou anys, que es van treballar a la campanya anterior, projectaven Don Bosco cap a un futur pel qual va treballar molt. Un futur que s’ha fet present en la família salesiana. Ara desperten nous somnis, noves lectures, que continuen impulsant a un horitzó d’esperança.

Per això es connecta el Pla Lector amb la campanya de pastoral per: Afavorir l’interès i l’amor per la lectura. Permetre el desenvolupament de la competència lectora. Interioritzar els valors que proposem: solidaritat, compromís, autoestima, creativitat i curiositat.

Un pla lector molt complet

Es tracta d´una proposta de llibres que van des de 1r d´Educació Primària fins a 4t d´Educació Secundària amb contes o novel·les ja seleccionades i en consonància amb els valors salesians. És una proposta ja preparada amb tot allò necessari per incorporar-la a l’aula i que es pot treballar des de l’assignatura de Llengua, però també des de Pastoral o de manera transversal.

Per a cada llibre s’han realitzat activitats de prelectura, d’altres per fer durant la lectura i finalment, les de postectura. S’ofereixen tres llibres per curs, perquè se’n pugui posar un per trimestre. El primer llibre és el que s’ha alineat amb els valors de la pastoral. Totes les activitats que s’ofereixen amb aquest llibre en concret són pròpies, exclusives i originals, i s’han pensat des de les pàgines per treballar a l’aula amb el professor de Llengua, però també es poden dur a terme amb altres professors pel seu caràcter transversal. S’han elaborat també les anomenades activitats estrella, que fan aprofundir l’alumne en la proposta de la campanya de pastoral.

En finalitzar la sessió, els presents van valorar molt positivament aquesta proposta: «és un treball molt complet i exhaustiu sobre les propostes de lectura».

Materials que s’ofereixen:

● Dossier per al professorat E.P. (en format PDF).
● Dossier per a l’alumnat E.P. (en format PDF editable LOOKBOOK per a 5è i 6è).
● Dossier per al professorat ESO (en format PDF).
● Dossier per a l’alumnat ESO (en format PDF editable LOOKBOOK per a 1r, 2n, 3r i 4t).
● Dossier per a les famílies (en format PDF).

El material estarà disponible a partir del 9 de setembre al Portal d’Innovació per als professors de SSM i al drive d’Edebé per als de SMX.

 

«Agraeixo l’immens treball de l’equip de professors que ha elaborat el material amb tant d’esforç i d’afecte. Espero que a les escoles de la Inspectoria que s’han adscrit al pla gaudeixin tant com nosaltres en fer-ho i que sigui una oportunitat perquè els nostres alumnes se segueixin formant i creixent a través de la lectura. A l’alinear el Pla lector amb la campanya de pastoral estem contribuint que el currículum i els valors evangèlics s’entrellacin per educar la persona de manera integral», conclou Begoña Rodríguez responsable del Pla Lector a Salesians SSM.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…