Museu Missions Salesianes ofereix exposició fotogràfica ‘Les Tres Fronteres’

11 marzo 2025

Misiones Salesianas

l

La regió de ´les tres fronteres’, entre Mali, Níger i Burkina Faso, és l'epicentre del conflicte que devasta el Sahel. Una exposició fotogràfica de Juan Luis Rod i José Naranjo va obrir les seves portes en el Museu Missions Salesianes de Madrid.

La regió de ´les tres fronteres’, entre Mali, Níger i Burkina Faso, és l’epicentre del conflicte que devasta el Sahel. Una exposició fotogràfica de Juan Luis Rod i José Naranjo va obrir les seves portes en el Museu Missions Salesianes de Madrid.

El Museu Missions Salesianes (carrer Lisboa, 4 a Madrid) va inaugurar divendres passat, 7 de març a la tarda, l’exposició fotogràfica i audiovisual ‘Les Tres Fronteres’, de Juan Luis Rod i José Naranjo, que es podrà visitar fins al pròxim 31 de juliol.

Entre 2019 i 2021, el fotògraf Juan Luis Rod i el periodista José Naranjo van viatjar al centre de Mali, al nord de Burkina Faso i a l’oest de Níger per a explicar-lo en primera persona. El fruit d’aquell treball és aquesta exposició de 65 fotografies i quatre textos explicatius, que submergeix al visitant en les causes i conseqüències d’una guerra que està lluny d’acabar.

El títol fa referència al conflicte del Sahel occidental, l’epicentre del qual se situa entre Mali, Níger i Burkina Faso, i que s’ha convertit en un dels més complexos i invisibilitzats d’Àfrica, amb més de 40.000 morts i al voltant de cinc milions de persones desplaçades i refugiades per la violència en els últims anys.

El Sahel és una regió d’extrema pobresa i vulnerabilitat que sofreix també l’impacte del canvi climàtic. En aquest difícil context, diferents grups gihadistes han aconseguit arrelar sobretot en les zones rurals i plantar cara a estats que no han estat capaços de frenar l’avanç dels radicals. La insurrecció va començar al gener de 2012 en el nord de Mali, però avui s’estén per dues terceres parts d’aquest país, ha entrat de ple a Burkina Faso i a l’oest de Níger i amenaça d’estendre’s a Togo, Benín i Costa d’Ivori, on ja s’han produït els primers incidents greus.

Un greu conflicte al Sahel

Aquesta exposició fotogràfica pretén mostrar l’impacte d’un conflicte que no sol ocupar les primeres pàgines dels diaris a través de les vides de les persones desplaçades i refugiades en les localitats burkineses de Dori i Barsalogho, de les escoles improvisades per als nens que van fugir de les seves cases i la desaparició del turisme a les ciutats malianes de Sevaré i Mopti, dels estigmatitzats pastors de l’ètnia peul o dels esforços per recuperar la confiança de les comunitats als pobles nigerins de Abala, Takasasam o Inizdan, a la regió de Tillabéri.

“La mostra posa el focus en l’epicentre d’un conflicte que dura més de deu anys, que té a veure amb l’avanç del gihadisme a la regió i amb la incapacitat dels propis estats per a protegir la seva població”, explica el periodista José Naranjo. “El conflicte comença per Mali a partir de l’any 2012, després es produeix un contagi a partir de 2015 a Burkina Faso, i en aquests països hi ha hagut continus cops d’estat perquè la població sentia que es perdia la guerra contra el gihadisme”, continua un dels autors de la mostra. “Volem mostrar que el sofriment de la guerra és el mateix en un lloc del món que en un altre”.

Juan Luis Rod, fotògraf, recorda que “la temàtica és molt dura i a l’espectador cal oferir-li alguna cosa a nivell estètic i visual atractiu. Hem jugat amb diferents grandàries i formats, alguns mapes per a contextualitzar i acabem amb una peça audiovisual que recull el treball que hem realitzat”.

La proposta expositiva del Museu Missions Salesianes es completa amb els espais participatius ‘Teixidores de terra i pau’ i ‘UBUNTU’: somiem un món així, en els quals es reflexiona sobre la situació de la població més vulnerable en aquest conflicte multidimensional del Sahel, es realitza una aproximació a la resposta salesiana en aquests països i als Drets de la Infància a través del joc, la música i els contes tradicionals africans.

Horaris de ‘Les Tres Fronteres’

L’exposició ‘Les Tres Fronteres’ es pot visitar, amb entrada lliure i gratuïta, des del divendres, 8 de març, fins al 31 de juliol. L’horari d’obertura al públic és de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores, i els divendres també de 16 a 20 hores. Els dies festius i el 22 i el 23 de maig el museu romandrà tancat.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Actualidad
Sábado Santo
Sábado Santo

Sábado Santo

El Sábado Santo es un día de profundo silencio, de espera reverente. La Iglesia permanece junto al sepulcro del Señor, meditando su pasión y muerte, en una actitud de recogimiento y oración. No se celebra la Eucaristía durante el día; es un día sin sacramentos, salvo el de la Reconciliación, y está marcado por el ayuno y la contemplación.