Treball digne per dret. Les Plataformes Socials Salesianes visibilitzen quins aspectes s’han de tenir en compte per qualificar un treball de DIGNE

2 mayo 2022

Plataformes Socials

l

Des de les Plataformes Socials Salesianes alcen la veu, per visibilitzar quins aspectes cal tenir en compte per qualificar un treball de digne, i reclamen un mercat laboral capaç d'oferir llocs de treball que construeixin vides.

Amb motiu de l’1 de Maig, Dia Internacional del Treball, les Plataformes Socials Salesianes uneixen esforços per aconseguir un mercat laboral capaç d’oferir llocs de treball dignes, que permetin construir vides de qualitat.

La feina ha de ser més que un mitjà per sustentar-se i cobrir les necessitats bàsiques de la vida. Des de les Plataformes Socials Salesianes, s’ha definit el concepte de “treball digne” com aquell que permet a les persones, no només satisfer les seves necessitats bàsiques i les de la seva família (treball decent), sinó també desenvolupar-se i créixer en les seves aspiracions personals i professionals.

TREBALL DIGNE PER DRET, I NO COM A PRIVILEGI

Treball digne per dret, és el claim escollit per aquesta campanya sobre els ítems bàsics per considerar una ocupació com un treball digne.

L’article 23 de la Declaració Universal de Drets Humans reconeix el dret a la feina i a la sindicació. Tota persona té dret a treballar per poder viure amb dignitat; el dret al treball és essencial per a la realització d’altres drets humans i constitueix una part inseparable i inherent de la dignitat humana.

Tenint com a premissa aquest article de la Declaració Universal de Drets Humans, en el marc del Dia Internacional del Treball, les Plataformes Socials Salesianes volem reflexionar sobre la importància que té la feina digna per al desenvolupament d’un model de vida digna i sobretot, com instrument dintegració de les persones en situació de vulnerabilitat, visibilitzant quina és la seva situació de precarietat laboral. Per això, i juntament amb totes les entitats membre, la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes, ha preparat un argumentari on s’exposa el perquè, les causes i l’anàlisi actualitzada de la situació laboral al nostre país, centrant-nos en aquests col·lectius vulnerables.

 

TEMPORERS I TEMPORERES DEL CAMP

La pandèmia ha posat de manifest amb tota la cruesa problemes que romanien més o menys ignorats des de fa temps fent saltar les costures del sistema.

Han estat exemple d’aquesta realitat, els assentaments barraquistes cronificats de Huelva o Almeria, o les condicions que aquestes persones han viscut a Lleida, amb moltes persones dormint als carrers, sent conscients que aquesta realitat es repeteix a moltes altres províncies.

És un sector que necessita un canvi estructural de les condicions de treball al camp, que faci atractiu treballar al camp, que assenti la població al medi rural, que posi en valor el sector agrari i les persones, la seva modernització, així com millorar les rendes i la qualitat de vida d’aquestes.

PERSONES QUE SUPEREN ELS 50 ANYS D’EDAT

A Espanya, el 31 de maig del 2021, les dades ens mostren que un total de 6,929 milions de persones buscaven feina, de les quals 2,584 milions, el 37,29%, tenien més de 50 anys. Però hi ha una dada més que preocupant: gairebé un milió de persones (929.000) amb 50 anys o més busquen feina des de fa més de dos anys.

PERSONES EMPLEADES A TEMPS PARCIAL

La temporalitat i la parcialitat involuntàries estan molt esteses al mercat de treball espanyol, patint-ho en major mesura les persones més discriminades: dones i persones d’origen estranger (estrangers i amb doble nacionalitat).

De cada 100 persones ocupades al mercat laboral espanyol, només 65 tenen un contracte indefinit a jornada completa. La resta, 35 de cada 100, afronten una situació de precarietat: 20 compten amb una ocupació precària temporal (a jornada completa), 8 amb unA parcial (indefinit) i 7 pateixen una situació de precarietat laboral extrema, suportant un contracte temporal a jornada parcial.

TREBALLADORES DE LA LLAR

Espanya té una important assignatura pendent amb aquestes treballadores, la ratificació del Conveni núm. 189 sobre Treball Decent per a les Treballadores i Treballadors Domèstics, aprovat el juny de 2011 per la Conferència General de l’Organització Internacional del Treball. La no ratificació del conveni suposa la vulneració de drets fonamentals de les treballadores i treballadors, entre ells el dret a una prestació econòmica per desocupació a la qual, a data d’avui, no hi tenen accés.

COM ENTENEM L’OCUPACIÓ DES DE LES PLATAFORMES SOCIALS SALESIANES?

Des de les Plataformes Socials Salesianes s’entén el TREBALL DIGNE quan permet a la persona complir les condicions de vida següents.

  • Desenvolupament professional que permeti sintetitzar les aspiracions de les persones durant la seva vida laboral, ajudant-les en el desenvolupament professional.
  • Salari just, mitjançant un lloc de treball productiu que generi un ingrés just, d’acord amb la conjuntura econòmica del moment.
  • Conciliació, deixant espai per trobar-se adequadament a l’àmbit personal, familiar i espiritual.
  • Igualtat, per evitar la discriminació i generant les mateixes oportunitats per a tots i totes, tant en l’àmbit de la projecció professional, com la salarial.
  • Integració de col·lectius que puguin estar o estiguin en risc d’exclusió social, garantint la igualtat d’oportunitats, l’accés al mercat de treball i incentivant el respecte per la diversitat.
  • Seguretat laboral, mitjançant un entorn de treball que garanteixi la prevenció i la cobertura d’accidents laborals i una cobertura social.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…