La congregació celebra per primera vegada el Congrés Internacional de les Obres i Serveis Socials Salesians

7 octubre 2022

Salesians Comunicació

l

Una oportunitat de trobada per al creixement conjunt en l'assistència als joves més vulnerables.

Més de 300 representants de totes les presències salesianes repartides pel món van acudir a la trobada. Aquest es va celebrar a Torí del 28 de setembre al 2 d’octubre. Una oportunitat per tornar a l’origen de la salesianitat i sumar mitjançant un treball conjunt per millorar aquest pilar de la congregació.

La trobada, organitzada pel Sector de Pastoral Juvenil, va començar dimecres amb la benvinguda dels participants. La jornada es va dedicar principalment al lliurament dels materials necessaris per al congrés i explicació de la seva organització. Durant la resta de la setmana, les jornades de treball es van dividir en quatre moments principals que van orientar la mecànica de cada dia.

UN ITINERARI MULTIDISCIPLINAR

El primer, celebrat cada dia a l’inici de jornada, el van conformar les conferències centrals. Els assistents van poder aprendre respecte al nou enfocament social de l’Església en paraules del Cardenal Maradiaga (sdb), qui va repassar les línies marcades pel Papa Francesc per a aquests temps. El Pare Michal Vojtas, Vicerector de la Universitat Pontifícia Salesiana, va presentar les evolucions de la dimensió a l’educació ia la pedagogia salesiana. Per part de la Universitat Pontifícia de Comillas, el doctor Carlos Ballesteros, director càtedra d’impacte social, va oferir una bateria de reptes i oportunitats per mesurar l’impacte que generem, la nostra petjada social.

El segon moment, més inusual en un congrés internacional d’aquest calibre, va ser la celebració dels diferents Fòrums de Joventut. Aquests fòrums van estar conformats per joves provinents de diferents parts del món, en representació de tots els joves vinculats a les plataformes socials salesianes. Després d’un curs en què van treballar conjuntament a distància, orientats pels seus educadors i acompanyats pel Rector Major de la congregació, Ángel Fernández Artime, aquests joves van poder posar el colofó ​​a la seva tasca en aquests fòrums. El Rector va moderar aquests moments en què els joves van poder donar testimoni del creixement personal, de la necessitat de les plataformes per a l’assistència de joves en situació de risc i de la possibilitat de la cooperació internacional per pal·liar les desigualtats i situacions responsables de la seva vulnerabilitat. Un testimoniatge agraït, ple d´esperança i d´il·lusió per un camí de creixement en comunitat.

La tercera d’aquestes eines van ser els minicursos oferts per professionals vinculats a la intervenció social i a l’organització de les plataformes. Talleristes de diferents parts del món i contextos d’acció van oferir pautes per a l’acompanyament espiritual de joves en risc, l’aplicació de tecnologies per a la intervenció, la inserció laboral, la construcció de polítiques públiques, etc. Els assistents van participar activament en aquests cursos durant tot el congrés.

El quart i darrer d’aquests moments de treball van ser els panells de bones pràctiques que van agrupar tots els participants cada tarda. Aquestes idees es van recollir en cinc ambients: cooperació al desenvolupament, migrants, interculturalitat i conflicte, xarxes i desenvolupament institucional i la feina amb dones, famílies i pobles indígenes.

Durant la darrera etapa del congrés, els participants van tenir l’oportunitat de reunir-se per regions i continents per al desenvolupament de processos de convergència, i van poder suposar les bases per a una cooperació regional més estreta i determinada.

Miguel Ángel García Morcuende, conseller mundial per a la Pastoral Juvenil, va concloure la feina de la trobada amb l’exposició de l’informe final. Aquest es va dividir en tres seccions principals: les evidències detectades, les conviccions per al manteniment d’obres i serveis socials salesians significatius i compromesos, i les propostes per al treball tant a nivell local com internacional, de cara a la construcció d’una xarxa social més capacitada per atendre els més vulnerables. Per llegir l’informe complet, podeu accedir-hi prement aquí.

CREIXEMENT EN COMUNITAT

La trobada va possibilitar a través de la Lectio Divina i l’Eucaristia l’aprofundiment en aquest com a experiència de fe compartida. Moments molt especials per a molts participants que acudien per primera vegada a Valdoco, matriu del carisma salesià i de la seva obra social. També van sumar a aquesta comesa les visites guiades al Museu Don Bosco, celebrades cada nit per als participants del congrés. La institució també va aprofitar l’ocasió per a la inauguració d’una nova mostra d’art. A l’acte van acudir diferents representants de les institucions governamentals lligades a la ciutat de Torí ia la regió del Piemont, on el museu compleix una important funció de divulgació històrica i cultural.

La plena participació dels assistents del congrés en les diferents etapes va ser possible gràcies a les traduccions simultànies ofertes per més de trenta professionals. Un de tants esforços organitzatius per congregar més de 300 participants de tot el món en un mateix espai de treball i de comunió, però que sens dubte ha marcat un punt d’inflexió a la xarxa internacional d’assistència salesiana.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…