“Quan escoltava parlar del Camí de Sant Jaume em sentia frustrat per no haver pogut fer-ho. I enmig d´aquest sentiment ens va arribar l´extraordinària notícia que, amb motiu de la prolongació de l´any Jacobeo, la Delegació Nacional de Pastoral Penitenciària, amb la col·laboració d´Institucions Penitenciàries, volia organitzar un pelegrinatge amb tots els centres penitenciaris d´Espanya”, així relata el salesià José González l’inici de l’experiència.
“Aquesta oportunitat no podia deixar-la passar, i vaig animar els altres capellans de la presó de Jaén a apuntar-nos al projecte. Sense més, vam començar a moure’ns i a organitzar aquest pelegrinatge”, explicava sobre els començaments que no van ser gens senzills.
“He de dir que el camí de preparació em va resultar més dur que el mateix camí Francès, que va ser el que finalment vam fer. De la sol·licitud de permís, la recerca de recursos, preparatius, selecció dels interns que participarien, disponibilitat de funcionaris que volguessin acompanyar-nos… tots els obstacles es van anar vencent i vam poder realitzar l’enyorada experiència”, relata.
Aquesta activitat s’enquadra dins de tots els programes de reinserció que, des de la Pastoral Penitenciària, es promouen per ajudar i fomentar el canvi personal en els reclusos i despertar-ne la solidaritat i l’acollida a la societat. “Amb això tan important, la nostra pretensió era principalment que els interns poguessin gaudir d’espais naturals i a l’aire lliure. Canviar la rutina i el tedi de cel·les i murs de ciments per espais oberts i lliures que potenciessin la trobada amb Déu i amb ells mateixos”, afegeix el salesià.
El pelegrinatge va partir des de diferents punts, segons la ruta que cada Centre havia escollit, per trobar-se tots els participants a la Muntanya del Goig, per realitzar junts l’entrada a Santiago de Compostela.
Hi han participat uns 110 interns de 15 Centres Penitenciaris de tot Espanya, acompanyats per capellans, voluntaris i funcionaris dels diferents Centres. “De la presó de Jaén hem participat quatre interns, dos capellans i dos voluntaris. Escollim “el camí Frances” amb un recorregut que va començar el dia 26 de setembre, resultant una experiència enormement positiva per l’ambient de sana convivència tant entre els del grup com amb els pelegrins que anàvem trobant”, explica.
«El recorregut va permetre posar en joc els valors de l´esforç, la solidaritat, juntament amb els moments de silenci, d´interioritat, de vivència de proximitat dels altres i de Déu i pel perdó que el Jubileu representa», exposa sobre uns dies de camí amb una motxilla lleugera que es va anar carregant de vivències.
“Un moment molt emotiu va ser quan el dia 1 d’octubre, després d’haver recorregut més de cent quilòmetres, ens vam trobar a la Muntanya del Goig amb els diferents grups que participaven en aquest pelegrinatge. Cares de satisfacció i plenes d’experiències que, no podent callar-les, compartim amb els que ens trobàvem enmig de goigs i algunes llàgrimes. Teníem necessitat d’explicar la riquesa i la força que havíem experimentat pel camí”, explica.
Amb els peus cansats, amb nusos a la gola, amb un sentiment profund de sentir-se lliures i acollits pel dolç i malenconiós so de la Gaita van arribar a la Plaça de l’Obradoiro. “A continuació, es va celebrar un emotiu acte a San Martín Pinario, on vam ser rebuts pel Bisbe responsable de Pastoral Penitenciària a la Conferència Episcopal, Fernando García Cadiñanos, i el Secretari General d’Institucions Penitenciàries, Ángel Luís Ortiz González. Un intern de cada centre, ens van explicar la seva experiència, les seves vivències del camí i de les seves vides, ressaltant les proves de superació i canvi que havien experimentat a la seva vida personal”, narra sobre la recta final del viscut.
L’acte es completaria amb un dinar durant el qual els pelegrins van compartir, a més del dinar, les experiències i les impressions d’aquest “gran viatge” realitzat.
“A la tarda, després de visitar la tomba de l’Apòstol, celebrem una solemne i emotiva Eucaristia precedida per l’arquebisbe de Santiago, monsenyor Julián Barrio. Dins aquesta celebració, es va fer la invocació a l’Apòstol, en què es demanava l’energia moral i espiritual necessària per a la redempció personal, així com l’obertura de la societat a la dura realitat de la presó i la implicació més gran d’aquesta i dels poders públics als camins de reinserció social”, comparteix el salesià.
Impregnats per l’olor d’encens desprès del majestuós Botafumeiro va concloure una experiència meravellosa de pelegrinatge.
0 comentarios