Salesians celebra el Dia de la Ràdio compartint l’èxit de les últimes iniciatives radiofòniques

13 febrero 2023

Salesians Comunicació

l

Són moltes les cases i les entitats que segueixen amb la seva aposta per la ràdio salesiana per difondre les seves activitats i donar protagonisme als joves.

L’any 2013 l’Assemblea General de la UNESCO va proclamar que cada 13 de febrer era el Dia Mundial de la Ràdio i les cases salesianes ho celebren explicant l’èxit de les seves iniciatives radiofòniques. Després de l’èxit de Salesianos.info/podcast que recentment ha estrenat el programa La Visión de los Jóvenes protagonitzat per Salesians Granada, són moltes les cases i entitats salesianes que segueixen amb la seva aposta per la ràdio salesiana. En els darrers anys cada cop han estat més les presències que opten per aquest mitjà per difondre les seves activitats i donar protagonisme als joves.

És el cas d’Alcalá de Guadaíra i Morón de la Frontera, que expliquen a continuació l’èxit de les seves iniciatives radiofòniques. “El Pòdcast de Don Bosco” d’Alcalá de Guadaíra és un projecte recent però intens pels seus objectius: “anunciar el missatge de Déu com Don Bosco ha ensenyat, fent partícips els joves de la casa a través de la comunicació cristina”. Així ho explica Isidoro Villalba, coordinador del mateix. El podcast té tres temporades en què han intentat comunicar diverses informacions amb l’alegria de Don Bosco. “És un projecte que ens aporta felicitat perquè ens ajuda a conèixer altres persones i això ens enriqueix”, afegeix.

En el cas de Morón de la Frontera, Javier Dana, professor del col·legi per a l’assignatura «d’Oratòria i Debat», pretén que els alumnes prenguin consciència de la importància i l’abast de tots els mitjans de comunicació. “Una forma en què poden desenvolupar-hi un domini del llenguatge i de la transmissió verbal gestionant cadascun dels elements que el componen”, comparteix. Per això, els alumnes de Secundària, en el seu estudi de ràdio, han començat a fer les primeres emissions i enregistraments que ja es poden gaudir accedint a les xarxes socials i al web del col·legi. Abril Pérez Gómez, de tercer de Secundària, explica que, “a més d’aprendre el funcionament de la ràdio, també ajuda a treballar en equip ja que és una assignatura molt col·laborativa, a buscar informació, a deixar-nos anar a l’hora de parlar en públic i a tenir més fluïdesa a l’hora de comunicar-nos”. Els alumnes estan contentíssims amb l’assignatura i el taller. Els expliquem la teoria sobre oratòria i debat i després els mateixos alumnes preparen els seus guions i els locuten, sempre supervisats per un docent”, afegeix Javier Dana des de la coordinació.

Una altra mostra és l’èxit de Manuel García, professor d’Utrera, qui va estar nominat al millor podcast de l’any per l’Associació d’Escoltes de Podcasting. Aquest utrerà, gràcies al confinament, va posar en marxa ‘Estuviendo’, on abordava diversos assumptes per ajudar les famílies.

D’altra banda, Víctor Ballesteros, professor del col·legi salesià de Puertollano (Ciudad Real), va aconseguir situar el seu podcast Historia de la Filosofía entre els més escoltats a nivell mundial. El que va néixer com una iniciativa per ajudar els seus alumnes a superar les etapes de Batxillerat i Selectivitat, avui dia s’ha convertit en una eina utilitzada per tantíssims estudiants i usuaris amants de la matèria.

Els inicis de la Ràdio Salesiana

La degana de les actuals emissores salesianes al nostre país és ‘Don Bosco Radio’, de l’Obra Salesiana d’Ibi (Alacant). Des de fa aproximadament 15 anys es pot sintonitzar al 88.4 de la FM a la comarca alacantina de L’Alcoià. Una de les potencialitats de la ràdio és la seva funció educativa. Així ho entenen també al col·legi Sant Joan Bosco de València, on va néixer fa més de tres anys Ràdio Bosco. Amb la mateixa idea va sorgir al curs 2017/2018 Salesianos LAM, un espai digital del col·legi Salesians La Almunia (Zaragoza).

L’últim any fins a quatre centres s’han animat a posar en marxa la seva ràdio escolar sumant-se Salesians Padre Aramburu a Burgos, Salesians Lugo o Salesians La Orotava. A aquestes iniciatives cal afegir-ne d’altres més puntuals, com els tallers de ràdio que organitzen alguns centres com Salesians Los Boscos a Logroño, Salesians  Cruces a Barakaldo (Vizcaya), Salesians Monzón (Huesca), ST Radio a Triana (Sevilla) i Salesians Santander que en donen bon compte. I altres projectes ja van concloure, com Radio Familia de Salesians Antequera (Málaga) o Radio Bosco de la pàrroquia Jesús Obrero de Sevilla.

Un altre exemple es pot veure a #DameLibros, el canal oficial de podcast d’Edebé amb el qual es vol acostar a mestres, llibreters i lectors amb el desig de consolidar una comunitat que valora i vol continuar impulsant la literatura infantil i juvenil com a eina de desenvolupament i impacte en la formació lectora dels joves. Aquí, l’alumnat de centres com Rota o Córdoba han pogut compartir les recomanacions en un episodi dedicat al dia del llibre.

En qualsevol cas, la ràdio s’obre pas cada dia entre les cases salesianes com un mitjà amb un potencial enorme per a l’educació i la transmissió de valors. I, a més a més, donant veu a infants i joves, també des d’altres realitats.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…