El divendres 14 d’abril, el Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil (CNSPJ) i l’Editorial CCS van organitzar els I Diàlegs de Pastoral Juvenil, un fòrum amb mirada salesiana que neix per impulsar la reflexió sobre temes urgents en l’evangelització d’adolescents i joves.
Segons José Miguel Núñez, salesià director del CNSPJ, estem davant d’un “tema de reflexió necessària i urgent”, que ha motivat que aquests I Diàlegs es dediquin precisament a aquesta reflexió. Deia Núñez, en les paraules d’obertura de la Jornada, que “el context actual ens està desafiant i com a Església, necessitem seguir madurant una reflexió per incidir, acompanyar, il·luminar els adolescents i joves”. Així doncs ens hem animat a fer una proposta d’educació afectivva i sexual que “neixi de Jesús, de l’Evangeli, i pugui dialogar amb la cultura actual, sense perdre el sentir amb l’Església”.
“Cal espavilar”
En aquest sentit amb l’Església, podrien situar-se les paraules de Mons. Arturo Ros, bisbe auxiliar de València i President de la Subcomissió d’Infància i Joventut de la Conferència Episcopal Espanyola, que, a l’inici de la Jornada, va indicar que aquesta iniciativa salesiana “arriba en un moment precís i és molt necessària”. Segons Mons. Ros, en aquesta reflexió i propostes educativo-pastorals sobre l’educació afectivosexual, “necessitem espavilar” i a les institucions d’Església se’ls demana “aportar creativitat, estar atents a la realitat”, per oferir als joves una resposta. Per al prelat, cal articular aquesta resposta al voltant de tres eixos: l’acompanyament, l’afecte i ensenyar a estimar des de l’Evangeli.
Per això va reclamar potenciar la pastoral de l’escolta, estar al bell mig de la vida d’adolescents i joves. Va insistir que cal educar en l’afecte, “perquè també necessiten afecte, real, no manipulador” i va subratllar que cal “ensenyar-los a estimar, i a saber-se estimats, suscitant i acompanyant processos, no imposant trajectes.
La primea ponència del dia va anar a càrrec del jesuïta Pablo Guerrero, qui va parlar de com il·lumina l’exhortació apostòlica Amoris Laetitia, del papa Francesc, l’educació afectivosexual. Des d’aquesta perspectiva, va subratllar algunes idees, ja presents en textos del Vaticà II, per recuperar el valor del cos i una mirada positiva al llenguatge afectiu i sexual. Va recordar com el Papa insisteix que, dins de les famílies, cal “enfortir l’educació dels fills”, una educació gradual, perquè creixin “en la seva capacitat d’estimar” i expressar aquest amor.
El paper de les famílies
La jornada va continuar amb una taula rodona, que va estar moderada pel salesià Koldo Gutiérrez, en què van participar el veterà sexòleg dominic Cosme Puerto, la coordinadora d’orientació de Salesians SSM Irune López,i l’orientadora de Salesians Triana Sofía Velasco. Van destacar que l’educació afectivosexual segueix sent una assignatura pendent a l’Església, alhora que es va destacar el paper fonamental, però subsidiari, que té l’escola juntament amb les famílies, primeres responsables dels seus fills.
A la tarda, el periodista de la COPE Ángel Expósito va entrevistar la filòsofa i escriptora catedràtica de la Universidad de Oviedo, Amelia Valcárcel, que en un divertit intercanvi amb l’entrevistador, va tractar diversos temes sobre la condició sexuada de l’ésser humà, la”nomia” que actualment existeix sobre aquest tema i que recullen les actuals lleis polítiques de gènere, la perversa influència de la pornografia a la infància, l’educació ètica a la família i a les aules des de l’exemple, i la clara diferència entre feminisme i teoria queer.
Finalment, Javier de la Torre, professor de Comillas, va abordar el tema de com orientar l’educació afectivosexual dels adolescents i joves des de la perspectiva cristiana. Va acudir a l’evangeli, descobrint en Jesús una acollida i respecte absolut dels infants, un tracte a la dona respectant la seva dignitat en contraposició amb el seu temps, un intent de reconstruir famílies i una actitud misericordiosa centrada en la persona i no en les normes. Va acabar assenyalant que, en aquest tema delicat, els adolescents i joves necessiten els adults, la seva proximitat i sobretot el seu exemple.
Conclusions d´aquesta jornada
En paraules de José Miguel Núñez, salesià director del CNSPJ, “ha estat una jornada esplèndida, amb ponents de primera línia, intervencions d‟alçada i una participació molt bona per part d‟educadors de diferents ambients d‟Església. A partir del que hem reflexionat, estem convençuts que necessitem continuar madurant un plantejament educatiu que, des de dins de la cultura que habitem, pugui emergir des de l’antropologia cristiana; amb vocació d’incidir, il·luminar i acompanyar el creixement i la maduració de persones equilibrades i felices”, va comentar.
“Davant de tants plantejaments contemporanis amb arrels antropològiques diferents –i alguns sense elles–, estem segurs que és possible una proposta educativa que, inspirada en Jesús de Natzaret, dialogui amb la cultura sense renunciar als principis evangèlics de llibertat, identitat, reciprocitat , generositat i amor. El magisteri de Francesc, com hem reflexionat durant la jornada, ens estimula i ens inspira per acompanyar persones lliures i autèntiques, que troben en l’amor (la capacitat d’estimar i de ser estimats) l’única norma moral que ens fa persones realitzades”, va emfatitzar.
“Una jornada com aquesta, de recerca i de reflexió, ens ha ajudat a entreveure camins per apropar-nos a la realitat que viuen els nostres adolescents i joves en l’àmbit de la dimensió afectivosexual. Com a educadors, volem acompanyar-los de prop i ser propositius i audaços. Estic segur que les diferents perspectives des de les que hem reflexionat al llarg del dia, han contribuït a enriquir la nostra visió i ens estimularan per continuar madurant propostes i itineraris concrets”, va finalitzar.
0 comentarios