Salesians Ciutat Meridiana agent actiu de la salut comunitària del barri

18 abril 2023

Salesians Comunicació / Agència de Salut Pública de Barcelona

l

En el marc de la participació en un programa que l’Agència de Salut Pública de Barcelona impulsa als barris de la ciutat per reduir les desigualtats socials en salut.

El programa de salut comunitària Barcelona Salut als Barris (BSaB), coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), és una intervenció iniciada l’any 2007 en els barris més desafavorits, que ha millorat la salut i qualitat de vida i la reducció de les desigualtats socials en salut de la població de Barcelona.

Recentment s’han trobat les entitats que formen part del programa, entre elles la plataforma d’educació social dels Salesians a Ciutat Meridiana, coneguda com a Centre Cruïlla, acompanyada d’altres com: Tot Raval i Pla de Desenvolupament Comunitari Barceloneta (Ciutat Vella); Unió d’Entitats de la Marina i CAP les Hortes (Sants-Montjuïc); Pla Comunitari del Carmel (Horta Guinardó); Pla Comunitari Verdum (Nou Barris) Centre cívic de Bon Pastor i Educadors programa Fem Lleure a la Trinitat Vella (Pere Tarrés) (Sant Andreu; i Fundació IRES (Sant Martí), a més de moltes altres de la ciutat.

En aquesta trobada, la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, i la gerenta de l’ASPB, van fer balanç i van compartir reptes de futur de la salut comunitària a la ciutat.

L’any 2016 l’Ajuntament de Barcelona va impulsar l’estratègia dotant-la de més recursos. Això, va permetre ampliar els barris prioritzats, passant de 13 a 26 actualment. La implementació de la mesura és fruit del treball transversal, participatiu i col·laboratiu que implica a més de 450 agents del territori.

El model de salut comunitària adoptat a Barcelona se sustenta en alguns elements clau com la promoció d’intervencions basades en les necessitats i recursos del barri, el treball intersectorial i en xarxa, la participació directa de la comunitat per generar dinàmiques sostenibles en el temps i l’avaluació de resultats.

Cada territori constitueix grups participatius per avaluar la situació de cada barri i les seves necessitats en salut, prioritzant les necessitats i establint les intervencions per abordar-les. Des de 2016 s’han desplegat més de 1.200 intervencions en què han participat més de 75.000 veïnes i veïns de totes les edats.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…