La nova FP, un impuls al món laboral

24 abril 2023

Comunicació Salesians

l

Els dies 20 i 21 d'abril prop de trenta persones de les dues Inspectories de Salesians i de la Inspectoria de les Filles de Maria Auxiliadora d'Espanya han aprofundit en el coneixement de la nova llei de FP i en els reptes i possibilitats que ofereix.

Conscients que des dels orígens carismàtics la Formació Professional ha estat present com una opció preferencial de les Escoles Salesianes, l’adaptació contínua a la realitat social i legislativa ha portat els salesians i salesianes a estar sempre atents als canvis socials, culturals, polítics i laborals per donar la resposta més adequada a la joventut.

A la llum de la Llei Orgànica 3/2022, del 31 de març, d’ordenació i integració de la Formació Professional es va suggerir des de l’Equip Nacional d’Escoles realitzar un Seminari durant el curs 2022-2023. «Amb aquest Seminari s’ha pretès reflexionar sobre la llei i les seves conseqüències al món educatiu i empresarial, així com veure quines possibilitats ens ofereix a les nostres escoles la internacionalització», afirmen des de l’organització.

Membres dels equips de FP, directius o directors pedagògics de FP de les escoles de les tres inspectories s’han reunit durant dos dies per reflexionar sobre aquests temes.

5 van ser els objectius marcats per a la trobada: Aprofundir en el coneixement de la Llei Orgànica 3/2022, del 31 de març, d’ordenació i integració de la Formació Professional. Veure les possibilitats que ofereix el desplegament normatiu de la llei esmentada. Conèixer la valoració que fan d’aquesta llei al món empresarial. Reflexionar sobre les possibilitats que ofereix als centres de formació professional la internacionalització. Oferir alguns suggeriments específics als col·legis de FP Salesians per anar adaptant-se a la nova legislació sobre la FP.

Els blocs de treball han estat tres. En cadascun s’ha comptat amb persones de gran nivell, competència i coneixement de la realitat de la FP.

La nova llei de FP

Dijous al matí Agustín Sigüenza, director general de FP de Castella i Lleó, va ajudar el grup a reflexionar sobre La llei de FP i el seu desenvolupament normatiu. Des de la seva àmplia trajectòria es va treballar en la comparació aquesta llei amb les lleis anteriors de Formació Professional i va oferir algunes pistes per interpretar la nova llei, encara que caldrà esperar-ne el desenvolupament normatiu. Va concloure la seva intervenció deixant una sèrie de preguntes obertes sobre les possibilitats que podrà cobrir aquesta nova llei o no.

I a la tarda van intervenir José Miguel Guerrero Sedano, president de la comissió d’educació i formació de la CEOE, i Juan Carlos Tejeda, director del departament d’educació i formació de la CEOE.

Tots dos van oferir la seva visió des del món empresarial de la nova llei de FP. “Són conscients, com ho som tots, dels canvis que suposa aquesta llei per als centres educatius i per a les empreses”, explica  Óscar Bartolomé, Coordinador Inspectorial d’Escoles de la Inspectoria Santiago el Mayor i Coordinador Nacional d’Escoles Salesianes.

Impacte al món empresarial

El caràcter dual de la FP tindrà un fort impacte al món empresarial. La formació s’haurà de fer de manera coordinada a l’escola i a l’empresa. Tot i que el plantejament és interessant i ja s’està fent en algun país de la Unió Europea, no són pocs els reptes que aquesta llei planteja tant a empreses com a les escoles.

“En algun cas més que reptes ens queden dubtes sobre com es podran tutoritzar i acompanyar tots els alumnes de Formació Professional del nostre país des de les empreses, sabent que la majoria són PIMES. Ens van aconsellar anar generant trobades de diàleg i comunicació amb les empreses per anar veient com podrà ser la formació a les empreses i com serà la tutorització”, conclou Bartolomé.

Internacionalització

Divendres al matí es va comptar amb la presència de María Gómez Ortueta, directora de la unitat de FP Erasmus+ i Europass del SEPIE.

Des de la seva experiència en aquesta tasca va presentar totes les possibilitats que ofereix la internacionalització per mitjà dels programes Erasmus pels centres de FP. Va destacar el gran valor que ofereix la internacionalització per a la formació de l’alumnat, va oferir una informació molt interessant sobre aquest tema i va llançar alguns suggeriments o pistes de treball per millorar la feina dels centres en aquest camp de la internacionalització.

Decàleg i valoració

Concloïa la jornada amb un temps per elaborar una mena de decàleg en què es recullen algunes idees que s’han d’anar tenint en compte als centres salesians per anar preparant el millor possible per adaptar-nos a aquesta llei.

L’últim moment va ser elaborar una valoració senzilla de la trobada. “L’avaluació ha estat molt positiva destacant com a positiva la informació directa de persones molt implicades en la nova llei de FP, el valor que té unir els centres per treballar conjuntament, la riquesa dels ponents ben seleccionats i amb bones exposicions i la possibilitat compartir de experiències i idees amb altres companys. A la part negativa hi ha l’escassetat de temps per poder haver compartit i preguntat més. També s’han suggerit propostes per repetir una trobada similar l’any vinent, reprendre les jornades tècniques a nivell estatal, realitzar jornades per a famílies professionals i generar trobades on dialogar i compartir el que es fa a nivell estatal i autonòmic”, expliquen des de les Escoles Salesianes.

A tot això, cal afegir-hi el bon ambient i els moments de convivència que han ajudat a generar un clima de confiança en què compartir les pròpies experiències i confrontar-les amb allò que s’està fent en altres autonomies o en altres centres.

Óscar Bartolomé destaca 5 aspectes d’aquesta trobada:

1. Els ponents han estat molt propers amb nosaltres i han compartit la seva experiència i saviesa sobre el tema de l’FP d’una manera magistral.

2. Hem tingut la possibilitat de dialogar amb responsables de l’administració i de les empreses que estan a primera línia de les negociacions amb el govern.

3. Hem tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà la potencialitat que té el món de la internacionalització per a la formació professional.

4. Hem tingut la sort de compartir els nostres aprenentatges i conèixer una mica més el que s’està treballant a algunes de les cases de les nostres inspectories.

5. Sense cap dubte, ha estat una trobada molt enriquidora i il·luminadora que ens ha permès fer-nos més conscients dels reptes i oportunitats que ens ofereix aquesta nova llei de FP.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…