La vivència migratòria a través del joc

26 abril 2023

Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes - CNSPJ

l

Les Plataformes Socials Salesianes conviden a jugar a “Déjame que te cuente”, una proposta educativa de sensibilització i construcció de noves narratives sobre la migració.

Les Plataformes Socials Salesianes, a través del projecte “Déjame que te cuente”, han desenvolupat un joc de rol per entendre les dificultats que comporta la part del procés migratori al país d’acollida.

Aquest material educatiu ha estat creat per un equip multidisciplinari que des del 2022, gràcies al finançament del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i cofinançat per la Unió Europea, treballa al projecte de Noves Narratives migratòries.

Objectiu educatiu del joc

Aquest joc, també anomenat “Déjame que te cuente”, és un recurs educatiu per a la transformació social que fomenta la creació de noves narratives migratòries des de la perspectiva de la interculturalitat, l’acolliment integral i la perspectiva de gènere.

El joc permet viure en primera persona el procés migratori des de l’abandó del país d’origen fins que després de travessar múltiples situacions s’aconsegueix arribar a la meta. I aquesta meta és l’objectiu principal del joc: assolir una vida digna. Des de “Déjame que te cuente” fem una distinció conceptual entre vida decent, aquella en què només estan cobertes les necessitats bàsiques, i vida digna, la que, a més, permet desenvolupar i fer créixer les aspiracions personals i professionals.

Aquest material està adreçat a qualsevol persona interessada a prendre consciència de les dificultats del procés migratori. A través de diferents proves (quiz, pictionary, tabú) les persones participants hauran d’assolir aquesta fita. Es pot jugar de manera col·laborativa o de manera competitiva per grups

Durant el 2023 ja han provat el joc diferents grups com a personal tècnic de les entitats de Plataformes Socials Salesianes, referents de Pastoral del temps lliure o joves participants de Marchabosco.

Les sensacions transmeses després del joc han estat molt positives. En el cas del grup de joves de Marchabosco comentaven que els ha resultat molt interessant conèixer formes correctes dexpressar-se respecte a la diversitat. Han estat conscients que moltes vegades cau en discriminacions que estan socialment acceptades i que estan totalment normalitzades. Aquestes reflexions formen part del procés de desconstrucció necessari per construir els nous marcs narratius.

El feedback ens està ajudant a millorar aquest material i s’està actualitzant a través de les diferents propostes i apreciacions que ens arriben pels qui ho han provat.

Des de Plataformes Socials Salesianes convidem a vivenciar el procés migratori mitjançant aquest joc. Un material educatiu pensat per treballar tant en àmbits d’educació formal com no reglada. Fomenta la reflexió sobre actituds, conceptes, prejudicis adquirits i convida a iniciar un procés de deconstrucció necessari per adquirir noves narratives sobre migració.

Com pots adquirir el joc?

Tots els materials necessaris per jugar es troben disponibles de forma gratuïta a la web de «Déjame que te cuente» (cartes, tauler, instruccions, daus). El joc també està disponible gratuïtament en format físic per a les persones i/o entitats interessades. Al costat d’aquest recurs s’ofereixen formacions presencials i en línia a Noves Narratives.

Descarrega aquí el joc: https://dejamequetecuente.info/juegoderol/ 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…