Excel·lent participació de les escoles salesianes en una nova edició del campus The Challenge d’EduCaixa

17 mayo 2023

Salesians Comunicació

l

Entre aquests 100 equips n'hi ha 4 pertanyents a col·legis Salesians, amb reconeixement a Avilés i València Sant Antoni Abat, amb propostes molt innovadores emmarcades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb la cura del planeta.

El campus The Challenge de EduCaixa ha reunit a Barcelona 370 estudiants d’educació secundària compromesos amb la sostenibilitat. Repartits en 100 equips provinents d’Espanya i Portugal, els participants han desenvolupat 100 projectes innovadors per canviar el món, amb el focus posat en la protecció del planeta. Fruit de la creixent preocupació dels joves per l’emergència climàtica, gairebé la meitat de les propostes presentades al campus d’aquest any s’emmarquen en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides relacionats amb el planeta, com ara la gestió de l’aigua, l’acció pel clima, la protecció de la vida submarina i els ecosistemes terrestres. També lligats amb els reptes mediambientals van abundar els projectes relacionats amb la prosperitat com la producció i el consum responsables, les ciutats i les comunitats sostenibles, i l’energia assequible i no contaminant. La resta d’equips participants van presentar projectes relacionats amb altres grans reptes de futur vinculats amb els ODS com el benestar de les persones i la pau.

Els 100 equips han estat seleccionats entre 1.546 candidatures inscrites a The Challenge i estan compostos per alumnes de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i FPGM. En total, hi participen 370 alumnes i 100 docents de 77 centres escolars d’Espanya i Portugal, la meitat públics.

Entre aquests 100 equips es troben 4 pertanyents a col·legis Salesians amb propostes molt innovadores, com el projecte “Detén el pez de plástico” de Salesians Rota, que proposava implementar el fong Zalerion Maritimum en l’última fase de depuradores o en dispositius a la desembocadura dels rius per aprofitar el consum que fa aquest fong del plàstic i així poder revertir l’estat de l’aigua, reduint la quantitat de micro plàstics presents a la mateixa.

El projecte “IAM” de Salesians Sant Antoni Abad, que tracta d’una polsera amb un xip NFC de fàcil lectura amb qualsevol telèfon mòbil, que proporciona un número de telèfon d’algun familiar a qui poder avisar en cas de desaparició, a més de contenir les dades mèdiques que una persona vulgui compartir, com ara el grup sanguini, les al·lèrgies, malalties cròniques o alguna operació prèvia.

També sobre els microplàstics se centra el projecte “Blue Sea” de Salesians Avilés, que han ideat un dispositiu que consta d’una boia que li proporciona flotabilitat i una càpsula feta a partir de plàstics reciclats, i que mitjançant panells solars subministren energia per alimentar una bomba d’aigua, que el que fa és succionar aigua de les capes més superficials i intermèdies i que l’aigua sigui tornada filtrada al mar. I que serveix tant per a micro plàstics, hidrocarburs i olis.

Per la seva banda, Salesians Sarrià, juntament amb els alumnes de Batxillerat Internacional, van presentar el seu projecte “Water Wheel”, per l’ús responsable i econòmic de l’aigua a casa. Un concurs de projectes creatius i singulars on l’escola salesiana està obtenint uns resultats excel·lents els darrers anys.

Durant el campus, els equips han pogut desenvolupar els seus projectes amb una vintena d’educoaches, que s’han encarregat de l’acompanyament, l’orientació i el suport educatiu. Mitjançant tallers, xerrades i experiències programades al campus, els alumnes han connectat entre ells, entrenat competències i compartit aprenentatges. S’han realitzat visites a centres i entitats de referència com l’Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu, Open Arms, RTVE Catalunya, NTT Data, Groots, Campus 42 Barcelona i Teamlabs.

Al final del campus, cada equip va presentar el seu projecte davant el jurat, que ha donat a conèixer els 17 equips premiats el 11 de maig passat, trobant-se entre els guanyadors dos dels projectes Salesians com són “IAM” de Sant Antoni Abat a València i “Blue Sea” de Salesians Avilés. El premi serà un viatge formatiu als Estats Units aquest estiu. L’estada inclou visites a algunes de les universitats més prestigioses de Nova York i Boston com ara el MIT, Yale i Columbia; i la presentació dels projectes a la seu de les Nacions Unides.

Els nois de l’equip del nostre centre, Salesians Avilés, van ser sensibles al seu entorn i després d’un procés de recerca, consultant OpenDatas a nivell nacional i internacional, es van adonar que en menys de 100 anys hem plastificat el nostre planeta i que per això havíem de posar el nostre granet de sorra, per una banda reparant el mal que estàvem causant el nostre planeta, i per altra, creant consciència social intentant evolucionar cap a un model econòmic circular.

Per reparar els danys causats per una banda: els alumnes han ideat un dispositiu que consta d’una boia que li proporciona flotabilitat i una càpsula feta a partir de plàstics reciclats, i que mitjançant panells solars subministren energia per alimentar una bomba d’aigua que succiona aigua de les capes més superficials i intermèdies. Es filtra i l’aigua és tornada de nou al mar.

A més ,van observar que a la nostra ria d’Avilés de vegades hi ha taques d’oli i hidrocarburs, llavors es van posar en contacte amb una empresa que els va proporcionar unes mostres d’una manta de polipropilè que absorbeix olis i repel·leix l’aigua, i el van instal·lar dins del dispositiu que van desenvolupar perquè no només filtrés els microplàstics sinó també aquests contaminants.

Per crear consciència social: estan realitzant tallers de bioplàstics amb residus com closques de taronja, pòsits de cafè, de manera que aquests residus entren de nou a la cadena de producció fomentant l’economia circular i convertint-se en autèntics substituts dels plàstics d’un només ús.

Durant el campus viscut a Barcelona i després de la formació rebuda els alumnes van decidir emprendre i fer-ho socialment. Per això tant els dispositius com les làmines de bioplàstics poden ser realitzades per persones en risc de vulnerabilitat, discapacitat o minusvalidesa, ressaltant que tots cabem en aquesta societat i que només cal canviar la manera de pensar”.

Sara Isabel García Barón

Professora - Coordinadora TIC Col·legi Santo Ángel-Salesianos Avilés

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…