Els alumnes de 4t de l’ESO del col·legi salesià Nuestra Señora del Rosario han aconseguit estar entre els centres educatius premiats per l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE), entitat adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, que ha convocat la segona edició del concurs “Què és per a tu el 017?”.
Aquesta iniciativa té com a objectiu donar a conèixer el servei nacional de ciberseguretat ‘La teva ajuda en Ciberseguretat’ entre els centres educatius i alumnes d’Espanya, i els alumnes participants havien de transmetre en un vídeo problemàtiques relacionades amb l’ús d’internet i les noves tecnologies, com el ciberassetjament, les fake news, la privadesa, la suplantació d’identitat o el sexting i mostrar com el servei ‘La teva ajuda en Ciberseguretat’ pot ajudar a prevenir o resoldre aquestes situacions.
Des del centre destaquen l’esforç que s’està fent per contenir tots els casos d’assetjament possibles. «Per això, presentem el projecte Espai Creatiu de Convivència, que ens va subvencionar Educaixa i que ha permès invertir en materials per elaborar contingut de conscienciació sobre aquest tema. I es va veure una oportunitat en aquest concurs de donar visibilitat a la nostra feina», expliquen des de la direcció.
I afegeixen, «com curiositats dir que la Reina ens va animar que avaluéssim l’impacte de la divulgació del nostre material en els casos d’assetjament al centre i que ho féssim arribar més enllà, una cosa que s’està aconseguint perquè ja s’han interessat en el projecte Inspecció educativa i l’Alcalde de Rota, que vindrà la setmana que ve per conèixer-lo en persona. Actualment estem immersos en l’elaboració de diverses campanyes de la mateixa temàtica, des de l’assignatura de projecte interdisciplinar «Ens comuniquem» de nova creació, que pretenem exposar la comunitat educativa i, si és possible, al poble de Rota”.
Els estudiants del col·legi de Rota van decidir participar-hi presentant un vídeo que ells mateixos van elaborar amb el títol ‘Pide ayuda, puedes cambiar el final’. En concret, en el curtmetratge s’exposa una situació d’assetjament a les xarxes a un menor que el porta a tenir pensaments suïcides, posant èmfasi en què hi ha sortides i alternatives per denunciar i buscar ajuda, entre d’altres, el 017. Pots veure’l en aquest enllaç: https://www.instagram.com/reel/C2SI5nNMZHG/
El premi que han rebut per aquest treball és un reconeixement al compromís dels estudiants i el centre educatiu de Rota amb la promoció d’un ús segur d’internet i les tecnologies digitals, evidenciant l’efectivitat de les iniciatives de conscienciació adreçades als menors.
Els alumnes Mari Félix Sánchez i Agustín Ramos, en representació de tot el grup de treball, juntament amb el professor Emilio Ruiz, que els ha guiat en el procés, es van traslladar fins al NH Collection Real Casino de Madrid, on es va celebrar l’acte presidit per la reina Letizia, i que va reunir experts en ciberseguretat, representants governamentals i membres de la societat civil sota el lema ‘Juntos por un mejor internet’.
Els alumnes dels Salesians han viscut una experiència única no només per estar entre els premiats i compartir amb la resta el moment, sinó perquè van poder recollir el premi de mans de Sa Majestat la reina Letizia i compartir amb ella una estona de xerrada explicant-li el seu projecte .
A més del reconeixement públic, el Col·legi Salesians rebrà una impressora 3D de mans de l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE), per a la qual ja estan buscant diferents usos educatius amb ganes de posar-la en marxa.
Els guardonats i presents a l’acte han tornat encantats d’haver estat seleccionats i haver tingut l’oportunitat de poder explicar en primera persona a la reina Letizia la feina que s’ha fet al centre educatiu de manera grupal, guiats per Emilio Ruiz, que ha destacat durant el lliurament del premi, la importància de no mirar cap a un altre costat quan hi hagi un abús, encara que això suposi una càrrega extra de burocràcia. A la seva intervenció, a més, va voler reflexionar amb un missatge en què va indicar que en temps d’intel·ligència artificial, no s’ha de deixar de banda la intel·ligència emocional perquè la primera pot salvar d’hores de treball, però la segona pot salvar vides.
Aquest reconeixement, indiquen des del col·legi Salesians, recompensa l’esforç que està duent a terme el centre amb nombroses iniciatives i projectes per aconseguir conscienciar sobre l’assetjament i el suïcidi juvenil.
0 comentarios