«Amb la meva visita a Gran Canària he pogut comprendre allò de què el bo es fa esperar»

5 mayo 2023

Salesians Comunicació

l

Durant la jornada del 4 de maig el Rector Major de la Congregació es va trobar amb el bisbe de la diòcesi de Canàries, joves, educadors i membres de la Família Salesiana amb motiu del centenari en la capital grancanària.

Las Palmas, 4 de maig de 2023.

Durant la jornada del 4 de maig va tenir lloc la visita a Las Palmas de Gran Canaria del Rector Major dels Salesians, l’espanyol Ángel Fernández Artime (Gozón-Luanco, Astúries, 1960), per a compartir el centenari de la presència local. 

Aquesta trobada, després del seu pas per Tenerife durant les dues jornades prèvies, va permetre al superior general de la Congregació conèixer de primera mà la tasca salesiana en Gran Canària, en la seva primera visita oficial a l’illa, per a dialogar amb els salesians, membres de la Família Salesiana, educadors, joves i representants de l’Església local.

La primera parada del programa previst va ser la cèntrica Plaza de Santa Ana, amb el seu pas per la Santa Església Catedral-Basílica de Canàries, situada en l’antic barri de Vegueta, per a visitar posteriorment a Monsenyor José Mazuelos Pérez, bisbe de Canàries, en el palau episcopal de la Diòcesi en un distès moment en el qual va estar acompanyat per Juan Carlos Pérez Godoy, conseller per a la Regió Mediterrània.

Després d’aquest diàleg es va dirigir fins a la presència salesiana de Las Palmas on gairebé dos mil joves dels centres Tomás Morales, Guanarteme, Árbol Bonito, Telde, El Polvorín-Fundació Canària Maín, de les Filles de Maria Auxiliadora a l’illa, i els amfitrions, que van donar la benvinguda al X successor de Don Bosco en un acte acadèmic que va arrencar amb el tradicional cant “Vivo en un archipiélago”.

El primer homenatge va arribar amb ‘Si saps xiular’, amb el record a la Filles de Maria Auxiliadora que van arribar fins a Gran Canària en 1939, amb el seu primer centre, en Tomás Morales. “Amb el pas dels anys, creixia la devoció a Maria Auxiliadora per tots els racons de la ciutat, aquesta vegada, les salesianes arribaven fins a la riba de la platja de Las Canteras, en el barri de Guanarteme, per a fundar el seu col·legi Nostra Senyora del Pilar, allà per l’any 1945. A l’any següent, fundarien el col·legi Sant Joan Bosco, en Árbol Bonito”, comptaven intercalant amb diferents actuacions amb cançons com Sorondongo i folías.

“Aquesta vegada, la devoció a Maria Auxiliadora traspassava els murs d’aquesta ciutat, i arribava fins a la veïna Telde. Alguns li diuen la ciutat dels Faycanes, uns altres la coneixen per ser la seu del primer bisbat de Canàries, però si alguna cosa la fa especial, és la figura de Maria Auxiliadora que et rep en l’entrada de la ciutat. L’any 1948, les salesianes hi van fundar el col·legi Maria Auxiliadora”, comptaven els alumnes representant la dansa de cintes de la Victòria per a cedir el protagonisme als joves de la Fundació Canària Maín, que aprenen espanyol en les seves classes en El Polvorín, i van voler dedicar una salutació en diferents llengües.

«Estem molt contents de poder veure’ns i saludar-nos», compartia don Ángel en la seva primera salutació als ‘grocs, als vermells, als blaus, als taronges i blancs’, en referència als colors de les samarretes que tenyien el pati. “Saludeu a la càmera, ens està veient mig món”, convidava als presents per a provocar el rebombori dels més petits.

“Volia dir-vos que ens semblava molt important ser aquí per a celebrar els 75 anys de la presència de les Salesianes en Telde i els 100 anys d’aquesta obra. Us deixo la mateixa profecia que als vostres amics de La Orotava. El més bonic que podem regalar-nos és que totes les cases de Don Bosco i Mare Mazzarello siguin sempre llocs per a acollir a la joventut i per a preparar-la per a la vida”, comentava. “La meva alegria més gran és imaginar-vos en qualsevol lloc, en sortir d’aquí, i que estigueu carregats de valors”, concloïa per a tancar aquest bloc amb l’arribada d’una vibrant batucada.

“Una ona és una ondulació de l’aigua sobre la superfície de la mar. Les ones viatgen milers de quilòmetres pel món, a velocitats i llocs diferents i arriben a besar les nostres platges. Normalment, les ones es formen pel vent, encara que la seva història comença molt lluny, en el sol. I com aquestes ones que ens banyen i aquest sol que ens il·lumina, volem continuar vivint el missatge de Don Bosco i deixar que calin les paraules del Rector Major, al qual agraïm enormement la seva presència i el seu missatge. Aquesta sempre serà la seva casa, Gràcies Don Ángel!”, finalitzaven l’acte després d’una multitud de fotos i autògrafs, com si una estrella de la pilota es tractés.

La guinda d’aquest moment la va posar la benedicció del taulell que commemora la visita per a celebrar els cent anys de l’arribada dels primers salesians a la ciutat i que romandrà presidint el pati central de l’obra.

Durant la tarda van començar els actes previstos amb una trobada del Rector Major amb membres de la Comunitat Educatiu-Pastoral i de la Família Salesiana de Gran Canària en la sala d’actes. Li donava la benvinguda el director Carmelo Pulido amb una glossa a la seva figura fent un recorregut pels diferents rectors majors que van visitar aquesta terra, començant per Egidio Viganò; passant per Juan Edmundo Vecchi i la seva parada a Gando, fins a arribar a Pascual Chávez i la seva visita en 2016 recollint la invitació dels salesians cooperadors. Aquesta efemèride s’emmarca en el centenari de l’obra que s’allargarà fins al pròxim 8 de desembre. “La d’aquest dijous, 4 de maig de 2023, és una data que des de fa mesos està marcada en vermell en molts almanacs. Una data que, més encara, quedarà gravada per sempre amb lletres d’or en els anals de la ciutat. Per a nosaltres és un dia històric, un dia de gràcies, el poder tenir amb nosaltres al desè successor de Don Bosco. Benvingut, don Ángel”, compartia el salesià.

Entre les referències era inevitable evocar a algunes de les frases del sant dels joves. “Una casa sense música és com un cos sense ànima”. La música va ocupar un lloc destacat en l’acte mitjançant dues peces musicals molt significatives preparades per una representació dels professors de música dels col·legis de salesians i salesianes. “Des del moment en què es va realitzar l’estrena d’aquesta peça musical en 1880, s’erigeix com tot un símbol de la identitat de Canàries. D’aquí, que actualment s’estableixi com a himne de la nostra Comunitat Autònoma la melodia corresponent al Arrorró dels Cants Canaris de Teobaldo Power. El nostre himne compta amb una de les melodies més belles que existeixen en la música canària. No ha d’haver-hi una tonada més poderosa en qualsevol cultura que aquella que usen les mares per a amanyagar el somni dels seus fills”, compartien des de la conducció de l’acte.

La segona peça, en la melodia del ‘Salve, Don Bosco Santo’, va representar des del pati de butaques i, en una sola veu, a tota la Família Salesiana a tot el món. “En els nostres orígens Don Bosco funda la Congregació amb un grup dels seus nois. Eren nois del carrer. Van créixer amb ell i al costat d’ell van descobrir horitzons nous pels quals pagava la pena apostar la vida sencera”, compartien. “Aquells joves van decidir quedar-se amb Don Bosco perquè el pa promès mai s’esgotava i era repartit a mans plenes als pobres; el treball anunciat era l’alegria del lliurament quotidià i sense reserves; el paradís, una esperança certa que enfonsava les seves arrels en la misericòrdia i la tendresa de Déu. Sí, Miquel, Joan, Francesc, Josep i tants altres d’aquells nois van decidir quedar-se a casa amb el pare, amb l’amic, amb el mestre, amb el sant. La seva mirada profètica els va captivar, el seu cor de bon pastor els va parlar de Déu, les seves mans laborioses i solidàries els semblaven llits que obrien un món nou i millor per a tots”, narraven.

Després d’aquest sentit homenatge el Rector Major va voler retornar tot l’afecte amb alguna confessió. “Vaig poder venir a Gran Canària en la meva primera visita algun temps abans del meu nomenament com a Provincial de la Inspectoria Maria Auxiliadora que no es va portar a terme pel meu servei com a Rector Major. No es va dur a terme perquè diuen que el bo es fa esperar. Ara us dic que em quedaria molt més temps en aquesta terra”, comptava per a saludar personalment a cadascun dels grups de la Família Salesiana i respondre a diferents qüestions en una trobada fraterna.

La trobada va finalitzar amb dues cançons canàries, folías i isa, amb l’instrument que identifica a aquesta terra: el timple, amb un dels més característics en el folklore de les illes Canàries.

Posteriorment, a partir de les 19:00, hi va tenir lloc la celebració de l’Eucaristia, presidida pel propi Rector Major, per a tots els que van voler participar en aquest històric dia. “Només la fe és el que ens assegurarà el futur”, convidava els presents durant l’homilia a fer viva aquesta invitació. “Viure com a cristians des de la fe amb el Senyor de la vida que acompanya i que parlarà en el present i en el futur. Al costat de Maria Auxiliadora, confiant en ella, es veurà el que són els miracles en la vida dels joves”.

La jornada va concloure amb un brindis al pati del Sagrat Cor que va estar obert a totes aquelles persones que van voler donar una última salutació al Rector Major.

El segon dia de la visita a Las Palmas, el divendres 5 de maig, començarà amb una eucaristia en la localitat de Telde on participaran les Filles de Maria Auxiliadora de Gran Canària. A la conclusió es desplaçarà a l’aeroport on posarà fi a la trobada canària per a continuar amb el seu itinerari de visites a la ciutat de Màlaga tot participant en l’Assemblea de Cooperadors de la Província Maria Auxiliadora.

Tota la informació de la visita del Rector Major dels Salesians a Espanya i les diferents emissions poden consultar-se de nou en la web.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…