Campobosco 2024, “Et donaré la Mestra»

22 julio 2024

Comunicació Salesians

l

Aquest proper dimarts 30 de juliol començarà una nova edició del Campobosco, una trobada juvenil salesiana que reuneix 600 joves que visitaran els llocs salesians de Don Bosco i María Mazzarello a Barcelona, ​​Mornese o Torí.

El Campobosco 2024 és a punt de començar. Amb el lema “Et donaré la mestra”, l’edició d’enguany albergarà 600 participants, de 19 anys d’edat en endavant, pertanyents al Moviment Juvenil Salesià (MJS) de salesians i salesianes d’Espanya i Portugal.

Organitzat per la Pastoral Juvenil Salesiana d’ambdós països, els participants, animadors de Centres Juvenils salesians majoritàriament, visitaran, del 30 de juliol al 8 d’agost, els llocs salesians més importants del naixement del carisma salesià, reflectit a la vida i obra dels sants Joan Bosco i Maria Mazzarello (Maín). Alguns d’aquests llocs són a Barcelona (els quals va visitar Don Bosco), però, sobretot, a I Becchi, Mornese, Chieri i Torí-Valdocco (aquests últims a Itàlia).

Els objectius de la trobada són fer vida cristiana trobant-se amb Jesús a través de l’experiència de vida catòlica que van viure Don Bosco, Maín i els joves del primer oratori; proposar les figures dels joves sants que van florir a Valdocco i Mornese com a inspiració per al propi projecte de vida evangèlic; i viure el sentit d´Església des del protagonisme juvenil i la comunió carismàtica en sintonia amb tota la comunitat cristiana que camina cap al sínode.

Itinerari del Campobosco 2024

El punt de partida serà Barcelona, ​​amb la inauguració de la trobada aquest proper dissabte 30 de juliol. Don Bosco va visitar la ciutat comtal a l’abril-maig de 1886, dos anys abans de la seva mort. La ruta continuarà, després d’un llarg viatge en autobusos travessant França, pel Piemont italià. Els joves s’allotjaran al Colle Don Bosco a I Becchi, lloc on va néixer Juan Bosco l’agost de 1815. Des d’allà es desplaçaran a Chieri, al seminari del qual es va formar com a sacerdot el fundador de la Congregació Salesiana, i a altres pobles i ciutats significatives a la seva vida. També passaran per Mornese, terra d’origen de Maria Mazzarello, cofundadora amb Don Bosco de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora (Salesianes). Torí-Valdocco serà el darrer destí del pelegrinatge juvenil, per visitar el primer oratori salesià i la Basílica de Maria Auxiliadora, així com a la pròpia ciutat, alguns dels llocs on Don Bosco va desenvolupar la seva missió entre els joves.

A més dels llocs i dels sants salesians, els participants es trobaran i escoltaran les paraules del Rector Major, Ángel Fernández Artime; de la Superiora General de les Salesianes, Chiara Cazzuola; del Conseller per a la Pastoral Juvenil dels Salesians, Miguel Ángel García Morcuende; de la Consellera per a la Pastoral Juvenil de les Salesianes, Runita Galve; del Conseller Regional per a Europa Mediterrània, Juan Carlos Pérez Godoy; dels Provincials d’Espanya, Fernando García (SSM) i Fernando Miranda (SMX);de la Provincial de les Salesianes a Espanya, Charo Ten, i el Director del Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil (CNSPJ) d’Espanya, José Miguel Núñez.

Expectatives salesianes

Des de l’organització del Campobosco afirmen que aquest és un gran esdeveniment creient d’enorme protagonisme juvenil.

“El Campobosco sempre és un regal de trobada. L’experiència toca el més profund dels qui hi participen, afavorint un viatge interior a les arrels del nostre carisma salesià que enforteix encara més el que som i fem a cadascuna de les nostres Cases. Visitar els llocs dels nostres orígens remou el nostre cor i ens retrotrau a les nostres arrels, que ens recorden qui som i els qui estem cridats a ser en l’Església i al món. L’experiència no deixa indiferent a ningú i, certament, marca un abans i un després en la vida cristiana dels joves que hi participen”.

Des dels equips de pastoral esperen que aquesta trobada sigui per als seus participants, i per a totes les persones que els acompanyem, una experiència de trobada amb Jesús Ressuscitat que ens impulsi a implicar-nos més en l’apassionant missió salesiana. Anar als orígens de les vides de Don Bosco i Maria Mazzarello ens ha d’ajudar a veure que tot és obra de Déu, que ells van sentir la crida a donar la seva vida pels joves, i que ara aquesta crida es dirigeix ​​a nosaltres. El Campobosco sempre ha estat un moment de revitalització pastoral per a les Inspectories i cadascuna de les Cases que hi participen. El desig és que aquesta vegada ho torni a ser”.

Es tracta “d’una experiència única dins dels processos de creixement i maduració en la fe dels nostres joves. No és un esdeveniment aïllat, sinó un moment qualificat de trobada amb un mateix, amb els altres i amb Déu, amb l’estil salesià, en el camí de discerniment cristià que tots hem de fer. Remuntar-nos als orígens del carisma, a l’experiència viva de Don Bosco i Mare Mazzarello, és una oportunitat extraordinària per descobrir camins creients i vocacionals que orientin la pròpia vida. S’ha preparat amb molta il·lusió i amb la implicació de moltes persones, en un gran equip, que treballa des de fa molts mesos. No hi ha dubte que serà una experiència extraordinària”.

Una app informativa

Com ja va passar en les edicions anteriors de 2018 i 2022, els joves participants comptaran amb una aplicació de mòbil per accedir a tota la informació del Campobosco. L’app ha estat desenvolupada per Carlos Magán, animador del Centre Juvenil Salesians Atocha de Madrid, enginyer en Telecomunicacions.

A l’app d’aquesta edició, els joves participants tenen la possibilitat d’entrar a un quadern de viatges amb diferents apartats: una introducció, que posa en context la realització d’aquest Campobosco 2024; un apartat cronològic d’història, amb els moments més destacats de Don Bosco, Maín o dels Salesians i Filles de Maria Auxiliadora; l’apartat de materials (amb el sentit del dia i la pregària de la nit des del dia d’inauguració fins al de cloenda); una carpeta de visites, on s’especifica els llocs que es visiten en aquesta trobada juvenil; un altre apartat d’horaris, perquè cap jove es ‘despisti’; un espai on es fa al·lusió a ‘aprofundeix’, com a ajuda per interioritzar en un mateix; i, finalment, l’apartat de l’himne, amb la lletra de la cançó oficial d’aquesta trobada: “Et donaré la Maeatra”.

Amb aquesta iniciativa, els participants no necessiten material imprès per poder seguir la trobada. A més, podeu configurar l’app per rebre alertes que us recordin l’activitat que toca en cada moment.

Descarrega l’APP #CPB24

Un himne creat per El Árbol de Zaqueo

Com ha estat habitual en anteriors edicions, el Campobosco 2024 tindrà un himne, una cançó que posarà música a tota la trobada juvenil. La cançó respon al lema triat per a l’esdeveniment: “Et donaré la Mestra” i comença així: Si caminem sempre al teu costat el meu cor ja res no temerà Si tu em mires, et diré que sí Pren la meva mà i porta’m a somiar. L’himne ha estat compost pel grup de música El árbol de Zaqueo, els quals també participaran i ambientaran musicalment aquesta trobada tan important a nivell pastoral salesià.

Història del Campobosco

El Campobosco és una trobada multitudinaria organitzada per la pastoral juvenil salesiana d’Espanya i Portugal en què els joves participants recorren la terra on va néixer el carisma salesià, la terra de Don Bosco i Mare Mazzarello, acostant-se a la seva experiència espiritual i la seva resposta creient.

Amb aquesta ja són catorze les edicions que s’han celebrat, des de la primera el 1981 a Mohernando (Guadalajara). Ja va ser a la tercera edició, celebrada el 1986, quan es va organitzar per primera vegada el recorrent pels llocs sants salesians d’Itàlia, tornant amb gratitud la visita que el sant turinès va realitzar el 1886 a Barcelona, ​​dos anys abans de morir.

Posteriorment es van celebrar les edicions de 1988 (commemoració del centenari de la mort de Don Bosco), 1991, 1994, 1997, 2001, 2004, 2007, 2010, 2014, 2018, 2022 i totes. En aquestes edicions s’estima que han estat més de 8.250 joves els qui han participat en aquesta experiència salesiana.

Segueix el Campobosco 2024 (#CPB24)

Facebook: MJS España

Instagram: mjs_es

Twitter: @MJS_es

Youtube: SalesianosEs

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadFamilia Salesianasmxssm
«El mundo salesiano reunido a los pies de la Señora del Sueño»

«El mundo salesiano reunido a los pies de la Señora del Sueño»

Así iniciaba Tarcízio Morais, Superior de la Inspectoría Salesiana de Portugal (POR) su presentación en la inauguración del 9º Congreso Internacional de María Auxiliadora, celebrado en Fátima entre el 29 de agosto y 2 de septiembre. Cerca de 300 miembros de los diferentes grupos de Familia Salesiana de España han vivido esta experiencia de fe y fraternidad.