‘Canillitas’, menors que treballen als carrers

7 septiembre 2023

Misiones Salesianas

l

Misiones Salesianas estrena el curt documental el 21 de setembre a les 19.30 hores al Palau de la Premsa de Madrid. Una denúncia de la situació que viuen més de 160 milions de menors al món.

El proper 20 de setembre, a les 11:00, a la seu de MISIONES SALESIANAS (C/ Ferraz, 81) presentem als mitjans de comunicació el documental Canillitas que mostra com és la vida de sis menors treballadors de República Dominicana. Hi intervindran Karen Montás, educadora i directora del programa Canillitas amb Don Bosco a Santo Domingo (República Dominicana); Moisés Liranzo, menor treballador i participant al programa salesià; Juan Linares, missioner salesià i fundador de la ‘Red Muchachos y Muchachas con Don Bosco’ a República Dominicana; i Raquel Fuente, responsable de l’àrea de Cooperació Internacional de MISIONES SALESIANAS.

El curt documental forma part de la campanya  Soñar sin cadenas, en què volem denunciar la vulneració de drets que pateixen més de 160 milions de nens i nenes que es veuen obligats a treballar i que no poden anar a escola.

El carrer no és un lloc per als menors. Estan exposats a tota mena de perills. Els nens i les nenes han d’estar aprenent a l’escola, jugant al pati i rebent la protecció i l’amor de les seves famílies”, assegura Juan Linares, missioner salesià a Santo Domingo. Només a República Dominicana més de 340.000 infants treballen. “No saben que estan fent alguna cosa que vulnera els seus drets i en la majoria de casos ho fan per ajudar les famílies que viuen situacions de pobresa”, afegeix Linares.

Molts nens i nenes al món comencen a treballar abans fins i tot de saber llegir i escriure. Podem trobar-los realitzant treballs agrícoles, a les escombraries, carregant mercaderies, a fàbriques, venent al carrer, netejant sabates, com a empleats de la llar… Semblen invisibles per la seva mida petita, però fan feines que haurien d’exercir adults. Són els esclaus del segle XXI.

Més de 160 milions de menors al món, 63 milions de nenes i 97 milions de nens, estan involucrats en el treball infantil, cosa que representa gairebé 1 de cada 10 menors. A més, gairebé la meitat, 79 milions, fa feines que posen en risc la seva salut i les seves vides.

Edwin, Cristóbal, Moisés, Aquiles, Kioranny i Abril són sis menors que treballen per ajudar les seves famílies a Santo Domingo i que la trobada amb Don Bosco els ha canviat la vida perquè han tornat a l’escola. Són els protagonistes del documental Canillitas, que és com es denomina a molts països d’Amèrica els menors que es busquen la vida al carrer movent les «canillas» (piernas). El curt, dirigit per Raúl de la Fuente, amb tres premis Goya, és un exemple del treball que els missioners salesians fan als cinc continents per acabar amb l’explotació infantil.

“Amb els nostres programes de cerca, acolliment i acompanyament intentem recuperar l’alegria dels menors. És una gran satisfacció quan comencen a comportar-se de nou com a nens i nenes i deixen de ser homes i dones a deshora, perquè la nostra feina és restar-los temps de la feina i preparar-los per a la vida”, explica Karen Montás, directora del programa salesià Canillitas amb Don Bosco.

No només a Madrid

El documental ‘Canillitas’ serà presentat el 21 de setembre al Palacio de la Prensa a Madrid (Plaza de Callao, 4), a les 19:30 hores, i en posteriors setmanes a altres llocs d’Espanya (per a alumnes als centres educatius salesians), a algunes ciutats d’Europa ia la República Dominicana. Afegim un llistat de dates i llocs confirmats:

A Espanya:
16 d’octubre – Vigo
17 d’octubre: Lugo
18 d’octubre – Salamanca (al matí, a Maria Auxiliadora; a la tarda, a Pizarrales)
19 d’octubre – Ciudad Real
23 d’octubre: Barakaldo
24 d’octubre: Pamplona
25 d’octubre – Osca
26 i 27 d’octubre – Barcelona (Rocafort)
30 d’octubre – València (Sant Antoni Abad)
31 i 1 de novembre – Màlaga
2 de novembre – Còrdova
3 de novembre – Linares
 
A Europa:
24 al 27 de setembre – Roma
27 al 2 d’octubre – Viena
2 al 7 d’octubre – Varsòvia
8 al 10 d’octubre – Brussel·les
10 al 13 d’octubre – Lisboa
 
A República Dominicana:
7 de desembre – Santo Domingo
 

Tráiler oficial

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadFamilia Salesianasmxssm
«El mundo salesiano reunido a los pies de la Señora del Sueño»

«El mundo salesiano reunido a los pies de la Señora del Sueño»

Así iniciaba Tarcízio Morais, Superior de la Inspectoría Salesiana de Portugal (POR) su presentación en la inauguración del 9º Congreso Internacional de María Auxiliadora, celebrado en Fátima entre el 29 de agosto y 2 de septiembre. Cerca de 300 miembros de los diferentes grupos de Familia Salesiana de España han vivido esta experiencia de fe y fraternidad.