Durant els propers 29 de febrer i 1 de març de 2024 tindrà lloc a Madrid un esdeveniment molt especial per als qui senten i viuen el món de la informació des de la perspectiva salesiana. La Delegació Nacional de Comunicació celebra la desena edició d’un fòrum que, any rere any, reuneix més d’un centenar de participants per compartir, reflexionar i projectar el full de ruta de Salesians en aquest eix estratègic de la Congregació.
La 10a Jornada de Comunicació Salesiana, promoguda pels Salesians d’Espanya, abordarà la temàtica de la Intel·ligència Artificial “des de claus i reptes per a aquesta nova frontera” en una cita dirigida als delegats locals i responsables de Comunicació de centres educatius i entitats, com a primers destinataris de la iniciativa; però, igual que en anys anteriors, és oberta a directors, coordinadors de Pastoral, responsables de centres juvenils o parròquies, o tota persona de diferents grups i ambients amb sensibilitat per la comunicació.
Aquesta cita, que es porta celebrant de forma ininterrompuda des del 2014 en format presencial, excepte en les edicions del 2021 i 2022 que es van desenvolupar de forma on line a causa de les restriccions per la pandèmia mundial, permetrà reunir referents de la matèria per aprofundir temes fonamentals per al present i el futur de la comunicació, i possibilitarà caminar junts en el disseny de projectes per millorar la comunicació salesiana avui.
El programa de dos dies de formació i de debat inclou diverses conferències i tallers d’alt nivell. Començarà el matí del dijous 29 amb la benvinguda i la presentació del sentit de la jornada a càrrec del Delegat Nacional per a la Comunicació Social dels salesians d’Espanya, Javier Valiente, qui també impartirà la primera ponència titulada «De la intel·ligència col·lectiva a la Intel·ligència Artificial. La visió salesiana entre educació, comunicació i joves».
A continuació, també al matí, està previst aprofundir sobre el tema «Endinsant-nos al món de la IA», amb la intervenció de Charo Fernández Aguirre, docent vinculada a la formació des de «Escuelas Católicas» i involucrada en nombroses activitats relacionades amb l’ús de les TIC en educació i la formació de professors juntament amb l’associació Aulablog des de la seva creació el 2005 i que té com a objectiu principal promoure la millora significativa de la qualitat de l’educació a les aules i la creació de xarxes docents.
A la tarda, es duran a terme dues sèries successives de tallers, dirigits per experts en els respectius sectors, a l’estil de les TED talks, amb l’objectiu de proporcionar als participants orientacions sobre com utilitzar les eines de la IA per a la comunicació, la creativitat i l’educació, als quals se sumen les visions de docents com César Poyatos, professor a la Facultat de Formació de Professorat i Educació i Aulablog, i Luis Martín Pérez, ponent universitari i director de Comunicació Digital a LLYC Global.
Al matí del divendres 1 de març, els treballs es reprendran amb la presentació d’Idoia Salazar, experta i consultora en regulació digital, lletrada del Consell d’Estat, professora de Dret Digital, Àrbitre i Advocada, sobre alguns aspectes legals i ètics en relació amb la IA. Finalment, hi haurà temps per a treballs en grup, compartir i debatre sobre allò escoltat i experimentat durant la jornada.
La llista d’espera segueix disponible per a places que es poden alliberar a última hora entre els més de 100 inscrits que des del mes de novembre passat van esgotar les localitats disponibles d’aquesta cita.
Per difondre la iniciativa, els Salesians d’Espanya han realitzat la web https://salesianos.info/jornadadecomunicacion on s’anirà actualitzant tota la informació, ponents i detalls d’última hora fins a la celebració de l’esdeveniment.
0 comentarios