Cap a un model de referència per a la desinstitucionalització de la joventut extutelada

23 julio 2024

Per FISAT Comunicació

l

Desinstitucionalització, una paraula tan difícil de pronunciar com de realitzar. Este mes de juny s’han presentat a València els resultats del projecte d’innovació social IMEX (Itineraris d’Emancipació d’Èxit), que ha treballat en els últims dos anys en un nou model per a la desinstitucionalització en l’atenció a persones joves extutelades, amb el finançament de fons europeus Next Generation.

El projecte IMEX ha sigut liderat per FEPA (Federación de Entidades con Proyectos y Pisos Asistidos) a la qual pertany la fundació FISAT. L’objectiu d’este projecte ha sigut crear un itinerari perquè joves de 18 a 25 anys que han estat en el sistema de protecció de menors puguen desenvolupar el seu propi projecte de vida en l’edat adulta.

Amb l’objectiu de garantir sistemes de suport de qualitat per a l’emancipació en tots els territoris, IMEX ha dissenyat un sistema d’indicadors. A Espanya hi ha al voltant de 36.000 xiquets, xiquetes i adolescents sota la tutela de l’Estat dels quals 4.466 se situen a la Comunitat Valenciana.

El projecte, els resultats del qual es van presentar en un acte a la Universitat de València, és fruit de la col·laboració entre FEPA, 36 entitats de nou comunitats autònomes (YMCA, Fundació FISAT i Fundació Amigó en Comunitat Valenciana), persones joves extutelades, universitats i organismes públics.

En la presentació dels resultats va participar FISAT com a entitat de referència en emancipació en la Comunitat Valenciana.

Cristina Martínez Ferrando, una de les responsables del projecte IMEX en FISAT va explicar algunes de les conclusions extretes després de l’experiència adquirida en el transcurs del projecte.

“La clau és la garantia d’un dret. La persona jove necessita una xarxa de suport. Que no estiga garantit com a dret ho deixa a voluntat del professional o de la cultura de l’entitat. No garantir eixe dret el convertix en una cosa aleatòria. Cal garantir-ho com a dret. Este projecte és una oportunitat d’avaluar de manera crítica què hem de millorar”.

Claus del nou model d’intervenció

L‟objectiu principal d‟aquest nou model d‟intervenció és poder proporcionar a les persones joves extutelades un acompanyament personalitzat, transversal i continuat que posi fi a les situacions de desemparament que es produeixen quan, en complir la majoria d‟edat, abandonen el sistema de protecció de menors.

““Esta proposta suposa un canvi radical, deixar arrere el model assistencial institucional del qual venim i caminar cap a un model d’atenció centrat en la persona jove i amb un enfocament comunitari”, va assenyalar la responsable del projecte IMEX i subdirectora de FEPA, Paloma Garrido.

Referent d’emancipació

Un dels eixos vertebradors d’este model d’intervenció és la proposta d’una nova figura professional, el referent d’emancipació la funció de la qual és donar suport a la persona jove en les àrees de la seua vida en les quals calga, amb l’objectiu últim de garantir el seu trànsit a la vida adulta de manera autònoma i posant el seu projecte de vida en el centre de la intervenció.

Este nou model, va apuntar Cristina Martínez, vol evitar que als 18 anys la persona “patisca una desconnexió absoluta i haja d’enfrontar-se a tot el que implica la vida adulta sense l’acompanyament que ha tingut fins al moment”. Es tracta, en definitiva, d’avançar cap a un sistema personalitzat i flexible que afavorisca l’apoderament de la joventut extutelada i facilite el seu procés d’emancipació.

Atenció comunitària vs assistencialisme

D‟altra banda, el nou model d‟intervenció en l‟atenció a persones joves extutelades suposa substituir definitivament el paradigma d‟atenció assistencial per un d‟atenció comunitària i desinstitucionalitzadora. S’entén que només des del treball en xarxa i una política d’aliances al territori serà possible proporcionar suports i recursos a les persones a qualsevol esfera i prenguin les regnes dels seus projectes de vida.

Sistema d’indicadors

A més, el Projecte IMEX ha desenvolupat –en col·laboració amb la UNED, la Universitat de Lleida i la Universitat Autònoma de Barcelona– un sistema d’indicadors que permetrà mesurar i avaluar les polítiques públiques destinades a promoure l’emancipació de la joventut tutelada i extutelada a Espanya. Esta ferramenta permetrà a les Administracions identificar i definir els recursos i sistemes de suport mínims que hauria de garantir cada territori en funció de la seua realitat social.

Algunes dades com a exemple d’eficàcia del model IMEX

Durant els dos anys que s’ha desenvolupat el projecte (2022 a 2024) s’ha comprovat que les persones joves que compten amb esta figura de suport experimenta millores en totes les dimensions de vida analitzades. La taxa de joventut extutelada que, arran de comptar amb un referent d’emancipació, va llogar una vivenda va créixer un 14,3% i la de persones que van accedir a una ocupació, un 8,4%.

Joventut extutelada en la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana és la quarta amb més menors en esta situació, 4.466, només per darrere d’Andalusia, Catalunya i la Comunitat de Madrid.

Elena Albalat, Directora General de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic va posar en relleu la col·laboració de l’Administració Pública amb el Tercer Sector. En este sentit va destacar el model d’acció concertada, “El vam posar en marxa en 2019 i és la millor manera, per a això, continuarem impulsant este model i mantindre l’esforç per part de la Generalitat Valenciana”.

El testimoniatge de Yahya

“El referent d’emancipació és acompanyament i suport”

Un dels participants del Projecte IMEX, Yahya Zaydouni, ha posat en valor la flexibilitat i la proximitat de les referents d’emancipació de Fundació FISAT.

“La meua experiència com a jove extutelat en FISAT ha sigut positiva. Continue mantenint el contacte. He estat en cinc llocs i no he sentit l’abandó. Continue tenint contacte amb els meus educadors.
Un referent d’emancipació és més personal. El meu referent va coincidir amb mi en el pis d’emancipació i la relació ha sigut molt estreta.

Per a mi el referent d’emancipació és acompanyament i suport desde que vaig eixir del pis d’emancipació fins ara”.

La fundació FISAT compta actualment amb huit llars d’emancipació en tota la Comunitat Valenciana, concretament a València, Borriana, Elx, Villena i Alacant. En 2023 72 joves van ser acompanyats en estos recursos.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadSocialssm
Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

El proyecto OIKOS nace de la inquietud por conocer los conceptos fundamentales, diferencias y puntos comunes, de las diferentes confesiones religiosas que conviven en la ciudad de Vitoria-Gasteiz. Apoyado, económicamente, por la Fundación Pluralismo y Convivencia,...