Desdelamina.net compleix 20 anys i surt al carrer per celebrar-ho

12 diciembre 2023

Comunicació Desdelamina

l

Es tracta d´un dels projectes socials més singulars de Salesians a l´àrea metropolitana de Barcelona amb la dinamització comunitària des de l´entorn digital i les xarxes socials.

Fa 20 anys algú va creure que el barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs necessitava i es mereixia un mitjà que treballés per construir una imatge pública més real, plural i honesta amb la comunitat. Aleshores, ja existia també Radio La Mina, però internet cada vegada guanyava més protagonisme i a la xarxa no hi havia encara cap projecte que comuniqués des del propi territori de Barcelona.

L’antic Grupo Unión i la comunitat Salesiana de La Mina van idear llavors una proposta que estigués a mig camí entre la comunicació i l’educació social, que és el marc en què sempre s’ha mogut el desdelamina.net. I va néixer així una iniciativa diferent, diversa i polifacètica, liderada per referents com Miquel Pascual i David Picó, amb el suport d’Alberto Larraz, que de forma voluntària van ajudar a donar estructura i forma al portal.

Durant aquestes dues dècades el projecte ha comptat amb moltes altres persones que s’han encarregat de dinamitzar la idea. “Cada una ha bolcat la motxilla d’experiències i eines. I el desdelamina, que ha mantingut sempre una essència permeable i líquida, s’ha deixat modelar per tots aquests aprenentatges. Així, ha impulsat propostes com la ‘Identitats i Miralls’, que fa més d´onze edicions que es realitza, el ‘I ♡ La Mina’, les ‘Cartografies Sensibles’, les ‘Converses’ o ‘Objectiu Venus’, entre moltes altres. Totes han cuidat un mateix propòsit: parlar i escriure des del barri, a partir del relat col·lectiu dels seus protagonistes, fugint d’estereotips i fent una volta als titulars i al sensacionalisme que acostumem a llegir sobre La Mina”, expliquen sobre les arrels d’aquesta idea que va anar brotant fins a arribar a l’actualitat.

“Ara que fa 20 anys que emparaulem algunes de les coses que passen al territori, volem celebrar-ho. Perquè “La Mina ja no és el que era”, i això no està tan malament. I perquè la resistència i la lluita per sobreviure en un panorama on els grans mitjans i els canvis digitals ens trepitgen els talons no és fàcil, però és possible. Tot i la incertesa i la manca de recursos, el projecte segueix viu, i els malabars que es fan des de Salesians Sant Jordi per fer-lo créixer sorgeixen efecte. I això s’ha de celebrar”, comparteixen en la invitació a una jornada que quedarà marcada a la història del projecte.

La invitació és oberta a totes les persones, especialment des d’aquest espai a la Família Salesiana, per participar d’aquesta celebració el dijous 14 de desembre, a partir de les 18h, a l’Espai Cultural Font de la Mina”, expliquen.

L’acte compta amb les activitats següents:

18h – Presentació del llibre Objectiu Venus. A càrrec de Paqui Jiménez, Andreu Merino i Agustí Clua, i dinamitzada per María Moreno.

19h – Taula Rodona “Comunicant des de les perifèries”. Amb la participació d’Araceli Muñoz (docent de Treball Social a la Universitat de Barcelona), Jordi Ribalaygue (periodista a El Periódico), Claudia Frontino (fotoperiodista), Rubén Hidalgo (periodista local a Línea Norte) i David Fernández (periodista i activista social). La dinamització anirà a càrrec de Sandra Pardo.

20h – Música per celebrar els 20 anys del desdelamina.net

El desdelamina.net neix el 2003 per tal de crear una xarxa ciutadana del territori on els veïns i veïnes puguin informar-se, informar i opinar dels fets que els incumbeixen, on les entitats puguin trobar un canal més de participació i on la gent de fora del barri pugui tenir una visió més aproximada de la nostra realitat i de la nostra gent, fugint de prejudicis i estereotips.

Pots conèixer més sobre el projecte a https://desdelamina.net/

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…