Don Bosco, entre els patrons per a la propera JMJ Lisboa 2023

23 mayo 2022

ANS

l

El 18 de maig es van anunciar els patrons de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) de Lisboa 2023. En total són 13 i, entre ells, hi ha Sant Joan Bosco, el "Pare i Mestre" de la Joventut.

13 figures de santedat –dones, homes i joves– van ser seleccionats pel comitè organitzador de la JMJ de Lisboa, per a l’esdeveniment programat de l’1 al 6 d’agost del 2023. El Cardenal Manuel Clemente, patriarca de Lisboa, va explicar que són persones que “han demostrat que la vida de Crist omple i salva els joves en totes les èpoques”.

La Verge Maria

“La patrona per excel·lència de la propera Jornada Mundial de la Joventut és la Verge Maria, la jove que va acceptar ser mare del Fill de Déu encarnat”, va escriure el Cardenal a la presentació dels Patrons, que també es publica com a pròleg d’un llibre editat per Ediciones Paulinas i Ediciones San Pablo.

Sant Joan Pau II i Don Bosco

A més, la JMJ tindrà altres figures de sants i santes canonitzats o de beats que estan en procés de canonització. En primer lloc, s’esmenta Sant Joan Pau II, a qui devem la creació de les JMJ. Considerat el Papa dels joves, el Pontífex polonès va reunir i va animar milions de nois i noies dels cinc continents. Es va esforçar per arribar als joves a través del diàleg, convidant-los a reconèixer-ne el paper fonamental i la missió dins l’Església. La seva tasca a favor de la pau va estar entrellaçada amb la cerca del diàleg amb les grans religions i amb el compromís ecumènic.

Després s’esmenta a Don Bosco, a qui el mateix Papa Wojtila va definir com a «Pare i Mestre de la joventut». Tota la missió de Don Bosco va començar amb un Ave Maria recitada al costat de Bartolomé Garelli, un orfe de 16 anys, a la sagristia de l’església de Sant Francesc d’Assís a Torí el 1841. Després d’aquesta trobada, Don Bosco va recollir els primers nens i va organitzar l’oratori festiu, que més tard esdevindria l’Oratori de Valdocco. La seva mare, Margarita Occhiena, es va unir molt aviat a la missió del seu fill, convertint-se en Mamá Margarita per a tots els infants de l’Oratori. Don Bosco va fundar oratoris, centres juvenils i escoles, es va dedicar a la bona premsa i a les missions. També va fundar les primeres cases al voltant de Torí, a les quals segueixen arribant noves vocacions. Al llarg de la seva vida Don Bosco va ser valent, optimista, capaç d’inspirar i involucrar-ne molts en la seva obra educativa i pastoral.

I d’altres més

Els altres patrons per a la JMJ Lisboa 2023 són:Sant Vicenç, diaca i màrtir del segle VI; sants de Lisboa, com Sant Antoni, Sant Bartolomé dels màrtirs i Sant Joan de Brito; a ells se sumen els beats Joana de Portugal, João Fernandes i Maria Clara do Menino Jesús,tots ells lisboetes; a més de Pier Giorgio Frassati, Marcello Callo, Chiara Badano i Carlo Acutis.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsLas cosas de Don Bosco
El león

El león

Una sombra de humildad Nunca fui un león de carne y hueso. Soy el icono del león que secularmente ha representado al evangelio de san Marcos. Nací del pincel de Lorenzone, el artista turinés a quien Don Bosco encargó pintar el imponente cuadro que preside la...