El repte d’aplicar la intel·ligència artificial al projecte educatiu salesià

1 marzo 2024

Salesians Comunicació

l

Un centenar de delegats de comunicació d'Espanya participen a Madrid en les 10 Jornades de Comunicació Salesianes per conèixer les entranyes d'una nova forma d'intel·ligència que ho canviarà tot.

El dijous 29 de febrer i el divendres 1 de març del 2024 va tenir lloc a la casa salesiana d’Atocha, a Madrid, la desena edició de les Jornades de Comunicació Salesianes, sota el títol “Intel·ligència Artificial. Claus i reptes d’una nova frontera”, una temàtica que va generar molt d’interès entre el centenar de participants.

Javier Valiente, delegat nacional de Comunicació i de la Inspectoria Salesiana Santiago el Mayor (SSM) i Carlos Martín, delegat de Comunicació de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora (SMX), donaven la benvinguda a tots els assistents en una jornada que s’anunciava com un gran repte per a aprofundir sobre el nou desafiament de la Intel·ligència Artificial (IA), i com des de la perspectiva salesiana es pot anar caminant en aquest nou paradigma comunicatiu al servei de l’educació i de la «bona notícia» de l’evangeli.

Va començar la jornada amb la ponència «De la intel·ligència col·lectiva a la Intel·ligència Artificial. La visió salesiana entre educació, comunicació i joves», impartida per Javier Valiente, que va agrair en primer lloc la presència dels participants durant tants anys de formació, diàleg i reflexió compartida.

«A tots ens uneix aquesta passió per la comunicació, i és un gran orgull haver arribat fins aquí. La comunicació forma part de l’ADN salesià. Mirem Don Bosco avui com un comunicador complet, omnicanal i amb una visió innovadora per l’època que li va tocar viure. Va crear un ecosistema de comunicació a l’Oratori, una màquina perfecta de comunicació. La Intel·ligència Artificial és una nova forma de comunicació que cal explorar a fons per poder aplicar-la a l’aprenentatge i a l’evangelització dels nostres joves»

En un segon moment de la jornada, Charo Fernández Aguirre, docent vinculada a la formació des d’«Escoles Catòliques» i experta en l’ús de les TIC en educació i la formació de professorat va descobrir “les entranyes” de la Intel·ligència Artificial, com treballen els diferents models d’aplicacions que utilitzen aquest tipus d’intel·ligència, donant algunes claus de les limitacions i els avantatges de la seva aplicació en el camp de l’educació.

Interpel·lada sobre com avançar en l’IA en el camp educatiu, la ponent va ser clara: «Sense pressa, però sense pausa, ja que es tracta d’una nova manera de processar la informació que ho canvia tot i és imparable. Ja és una realitat actualment, però els avenços se succeeixen molt ràpidament», va explicar Fernández.

Tallers per aplicar la Intel·ligència Artificial en el dia a dia

Dijous a la tarda, es van dur a terme dues sèries successives de tallers, dirigits per experts en els respectius sectors, a l’estil de les TED talks, amb l’objectiu de proporcionar als participants orientacions sobre com utilitzar les eines de la IA per a la comunicació, la creativitat i l’educació, als quals es van sumar les visions de docents com Javier Monteagudo, professor col·laborador amb diferents institucions educatives en la formació docent en àrees referents al canvi educatiu, i Francisco García Donate, ponent universitari i membre de  Comunicació Digital a LLYC Global.

El sentir dels participants després dels tallers va ser el de sorpresa i gairebé incredulitat pel gran potencial de les eines mostrades, però alhora, d’una gran responsabilitat i temprança per poder anar entenent millor aquesta nova tecnologia i treballar en equip per veure com aquesta nova forma de processar la informació es pot utilitzar per millorar els aprenentatges i generar ciutadans més crítics, compromesos i responsables amb el seu entorn.

Ètica i Intel·ligència Artificial

Durant les jornades, els participants van plantejar diferents qüestions sobre l’ètica en els continguts que genera la IA, a més de dubtes sobre drets d’autoria de continguts, entre altres temes, i els ponents dels tallers van respondre que en ser un camp tan experimental i que avança tan ràpid, un dels reptes en què els experts estan treballant és el de la regulació legal, a més de criteris ètics.

Sobre aquest darrer tema el divendres al matí es va comptar amb la presència d’ Idoia Salazar, experta i consultora en regulació digital, lletrada del Consell d’Estat, professora de Dret Digital, Àrbitre i Advocat, que va donar llums sobre alguns aspectes legals i ètics en relació amb la IA.

«El problema no són les eines IA, sinó els que hi són darrera, amb els seus riscos de manipulació, com ara campanyes de manipulació ideològica en política i altres temes. En aquest sentit, cal estar molt atents i vigilants a aquestes situacions i implementar lleis i criteris ètics que defensin els drets de les persones», explica Salazar.

I va afegir que «s’ha intentat crear un codi ètic mundial per a la intel·ligència artificial, però no ha estat possible per les diferents sensibilitats de cultures del món. De totes maneres, eines com GPT i altres ja estableixen en l’entrenament dels seus models IA regles i algorismes que no permetin donar resposta a preguntes sobre qüestions sobre com fabricar una bomba, muntar una arma, suïcidar-se, assassinar, etc, i els sistemes de IA comencen a incorporar una sèrie de valors com ara justícia, solidaritat, cooperació, empatia, equitat de gènere, no discriminació racial, entre d’altres. Però encara hi ha un llarg camí per fer, i en aquest sentit la Unió Europea ja ha començat a regular certs aspectes per prevenir riscos per a la seva ciutadania».

La jornada de divendres va finalitzar amb una dinàmica de treball per grups, en què es va compartir i debatre sobre allò escoltat i experimentat durant la formació, assentant coneixements i buscant sinergies de treball cooperatiu entre els diferents referents de comunicació de les presències salesianes d’Espanya.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadCentros JuvenilesMJSsmxssm
Haciendo real el sueño de Don Bosco entre los jóvenes europeos y de Oriente Medio

Haciendo real el sueño de Don Bosco entre los jóvenes europeos y de Oriente Medio

La Asamblea General del MJS de Europa y Medio Oriente reunía, en Alemania, a más de 50 jóvenes representantes de su país, acompañados y acompañadas por Salesianos de Don Bosco (SDB) e Hijas de María Auxiliadora (FMA), para una ocasión de encuentro, diálogo y...