Es posa en marxa el Capítol Inspectorial de Salesians Maria Auxiliadora

28 diciembre 2023

Per Salesians Comunicació

l

En el matí del 27 de desembre de 2023 va tenir lloc la sessió d'obertura del ‘Capítol Inspectorial 2024’ (CI’24) per a la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora (SMX), el quart de la seva història després de la unificació realitzada en 2014.

En el matí del 27 de desembre de 2023 va tenir lloc la sessió d’obertura del ‘Capítol Inspectorial 2024’ (CI’24) per a la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora (SMX), el quart de la seva història després de la unificació realitzada en 2014.

Fernando Miranda, Provincial de SMX, va explicar després de l’oració d’invocació a l’Esperit al gairebé centenar de salesians participants que “aquesta trobada permet, als quals formen la Inspectoria, reflexionar i tractar qüestions relacionades amb la vida i la missió salesiana, tot tenint en compte els desafiaments i oportunitats específiques”.

Aquest esdeveniment, que es repeteix en el calendari de les diferents inspectories del món, no és només una reunió puntual o una trobada programada. Es tracta d’un procés de reflexió entre els salesians i representants de les comunitats educatiu pastorals de diversos punts del territori en el qual cadascun aporta el millor per a continuar creixent.

“És la forma en què cada Inspectoria contribueix a la preparació del Capítol General 29 (CG’29), aportant informacions, suggeriments i propostes sobre els temes i qüestions proposades i també perquè es participi en el procés de discerniment i elecció dels superiors, tenint en compte les necessitats i prioritats a nivell local i internacional”, explicava.

Cal destacar que aquest CI’24 arriba amb un any d’antelació en haver estat creat Cardenal el Rector Major, don Ángel Fernández Artime. “Aquest esdeveniment ha portat com a conseqüència la convocatòria del CG’29”, afegia insistint que, a més, es contextualitza en el bicentenari del “somni dels 9 anys” i en el procés de reestructuració de la Inspectoria.

Quatre grans temes a treballar

D’altra banda, el regulador, el salesià Miguel Ángel Álvarez Paulino, director de la comunitat de la casa Inspectorial de Sevilla i del Col·legi Major Universitari Sant Joan Bosco, va guiar els diferents temes per a l’assemblea capitular, entre els quals es trobaven la relació del Regulador, l’aprovació del Reglament, l’elecció dels moderadors i del secretari, i la presentació de les comissions capitulars.

Els temes a treballar durant els pròxims mesos giraran en relació a quatre eixos:

  • Nucli 1 CG’29: Animació i cura de la veritable vida de cada salesià.
  • Nucli 2 CG’29: Junts, salesians, família salesiana i laics, «amb» i «per als joves».
  • Temes referits al procés de reestructuració inspectorial.
  • Verificació i un redisseny del govern de la Congregació a tots els nivells.

En aquesta primera sessió els participants es van centrar en els tres primers punts que combinen la preparació del CG’29 i la realitat inspectorial. Cada bloc es treballa amb metodologies diverses comunicades pel Regulador després de la primera trobada de treball en línia iniciat en les diferents comissions. Aquest temps compartit va estar centrat en l’elecció del president per a cadascuna d’elles, la configuració del grup de redacció de la comissió capitular i l’explicació de l’iter a seguir fins a la segona sessió capitular.

Cal destacar que aquests equips de treball ajuden el regulador a recollir i sintetitzar les aportacions que arriben des de les comunitats, generant així els documents capitulars.
A més, cal destacar, la implicació dels destinataris preferents de la missió salesiana en la preparació local del CI’24 ja que, amb el suport de la Delegació de Pastoral Juvenil, es crearà una comissió de joves específicament per a treballar el bloc dos i que tindrà el seu punt fort des de principis d’any fins a abril.

Segona sessió presencial a l’abril a Torrent

Aquesta trobada continuarà amb la sessió presencial que es desenvoluparà de l’1 al 5 d’abril de 2024 a la casa d’Espiritualitat Santo Domingo dels Dominics a Torrent (València), i comptarà, a més de la participació dels salesians presents en aquesta primera sessió, amb un grup de convidats per l’Inspector, com és habitual durant les quatre últimes edicions.
En aquesta segona part es realitzarà l’estudi i treball dels documents capitulars, les conclusions per a l’enviament per part del Regulador al CG’29 i l’elecció dels germans que participaran representant a la Inspectoria, a més de la presentació de l’informe de la Inspectoria.

Mirant al futur

“Penso que s’obre davant nosaltres un temps de gràcia. Una oportunitat perquè, a la llum de l’Esperit i de la reflexió compartida, i gràcies a la participació serena i confiada de tots, aquest Capítol ens ajudi a créixer en fraternitat, en esperança i en corresponsabilitat”, inspirava Fernando Miranda amb una invitació generalitza a viure aquest esdeveniment amb una mirada de fe. “Que ens ajudem els uns als altres a viure-ho així, des de la fe. Així va viure Maria la seva resposta al projecte de Déu, i així aprenem d’ella a viure el que la vida ens porta: amb una mirada de fe”, explicava estenent el seu missatge més enllà de la pantalla.

“Convido totes les comunitats a tenir present en l’oració personal i comunitària aquest esdeveniment de nostra Inspectoria. demanem el do de l’Esperit per a l’escolta i el diàleg, per a ser capaços de valorar més el que ens uneix que el que ens separa, per a estar atents a la veu dels joves, i sobretot a la veu de Déu”, finalitzava donant les gràcies per la vida, el treball i la vocació. “Continuem recreant el somni de Don Bosco dos-cents anys després, perquè ‘al seu temps tot ho comprendrem’.”

Després de la presentació de l’oració del CI’24, i els precs i preguntes, es donava per conclosa aquesta primera sessió capitular.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadFamilia Salesianasmxssm
«El mundo salesiano reunido a los pies de la Señora del Sueño»

«El mundo salesiano reunido a los pies de la Señora del Sueño»

Así iniciaba Tarcízio Morais, Superior de la Inspectoría Salesiana de Portugal (POR) su presentación en la inauguración del 9º Congreso Internacional de María Auxiliadora, celebrado en Fátima entre el 29 de agosto y 2 de septiembre. Cerca de 300 miembros de los diferentes grupos de Familia Salesiana de España han vivido esta experiencia de fe y fraternidad.