“Estem amb vosaltres”, carta del Rector Major per la guerra a Ucraïna

15 marzo 2022

Salesians Comunicació

l

El Rector Major, don Ángel Fernández Artime, envia una nova carta a la Família Salesiana del món per mostrar la seva preocupació per l'actualitat diària del conflicte bèl·lic a Ucraïna.

El Rector Major va expressar el seu sentir per la guerra entre Rússia i Ucraïna en una nova carta datada el 12 de març de 2022. Una guerra que ja compleix diverses setmanes i que sacseja tothom. Don Ángel Fernández Artime es dirigeix a tots els seus germans salesians i a tota la Família Salesiana del món per recordar, davant aquesta situació dolorosa, que “seguim estant amb vosaltres per allò que necessiteu i allò que us puguem oferir”, un missatge dirigit a tots els que estan patint directa o indirectament aquesta guerra a Ucraïna o a països veïns.

Don Ángel fa referència al poble rus, convençut que hi ha moltes persones que no volen aquest conflicte: “Són tantes persones a Rússia que no volen aquesta massacre que s’està duent a terme, però no ho poden dir o no poden manifestar-se o viuen enganyats per les falses notícies dels seus dirigents”. I no els condemna això, perquè “com a cristians i salesians no podem condemnar per ser d’un lloc o altre; però sí que condemnem i rebutgem les males accions i els seus responsables”. El Rector Major, mitjançant la informació de l’agència internacional Zenit, recorda que són 25 els conflictes bèl·lics a tot el món, que produeixen “devastació, desplaçaments, refugiats i morts”.

“Gràcies” i “no estan sols”

El X Successor de Don Bosco també esmenta la gran quantitat d’iniciatives solidàries a favor dels més afectats a moltes nacions i també a l’entorn de la Família Salesiana. “En unió amb el Sant Pare, el papa Francesc, i a tota l’Església us demano que seguim pregant, amb profunda fe i esperança” per al final d’aquesta guerra, que ja causa més de dos milions de persones refugiades.

En aquest sentit, “la primera paraula que vull expressar en aquesta carta és un Gràcies! molt sincer i sentit a tots els nostres germans Salesians i Filles de Maria Auxiliadora de les presències salesianes d’Ucraïna, Polònia, Eslovàquia, Moldàvia i Romania que estan ajudant a la massiva acollida d’aquest dolorós èxode humà”, escrivia el Rector Major per la acollida de refugiats d’Ucraïna en presències salesianes a països propers. «No estan sols», paraules adreçades expressament a Salesians i Salesianes a Ucraïna, «que segueixen estant al costat de la seva gent, del seu poble».

Solidaritat i fraternitat salesianes

Moltes són les iniciatives salesianes que es van posar en marxa des del mateix moment en què va esclatar la guerra el 24 de febrer passat. Don Ángel Fernández Artime, a la seva carta, fa balanç d’algunes d’elles i les esmenta:

«La Visitadoria salesiana a Ucraïna ha continuat acompanyant els desplaçaments dins del seu país, mobilitzant moltes persones i portant aliments i medicines a l’est, no sense perill», explica.

“Les Inspectories salesianes de Polònia han obert les cases per acollir centenars i centenars de persones, la majoria mares amb fills”, comenta. Polònia ha acollit, fins ara, 1.370.000 persones (93% ucraïnesos i la resta persones de 100 països diferents). Així mateix, «des de la Procura Missionera de Torí, s’ha engegat una gran campanya de recollida de fons econòmics per garantir l’ajuda immediata, però també la d’un futur a llarg termini», supervisada pel seu Procurador, el salesià Daniel Antúnez.

L’acolliment de refugiats a cases salesianes augmenta cada dia. “A Bacau (Romania) s’està acollint persones, a Chisinau (Moldàvia) estan acollides 220 persones al Centre Don Bosco, així com a 18 persones més a la parròquia de Cretoaia”, a més d’altres llocs com a Bardolino (Itàlia) , a la comunitat Mogliano Veneto (Itàlia) o a Costanza (Romania).

El Rector Major aporta que aquests dies “la quantitat total de diners enviats és de 400 mil euros, destinada la major part a la mateixa Visitaduria d’Ucraïna”, com a aportació en la recollida de fons econòmics de gairebé totes les inspectories salesianes del món. Don Ángel esmenta molts exemples d’inspectories repartides pels cinc continents, especialment l’esforç que fan des d’inspectories africanes, com la d’Àfrica Nigèria Níger (ANN) i la d’Àfrica Oest-Nord (AON). “He de reconèixer que quedo commogut per la generositat i els esforços que fan aquestes i altres inspectories i beneeixo el Senyor per això”, comenta, al·ludint, entre d’altres, a un acte celebrat a l’Escola Salesiana de Londres, on famílies ucraïneses i russes van participar en una litúrgia per la pau.

“Emergència Ucraïna”

Don Ángel Fernández Artime també va recordar la campanya “Emergència Ucraïna” que la Procura de Misiones Salesianas de Madrid està fent, amb l’enviament de diverses ajudes econòmiques i la sensibilització de la població espanyola a través de cadenes de ràdio i publicacions i comunicats de premsa. Aquesta campanya continua sol·licitant l’ajuda de tots al següent enllaç: https://cutt.ly/FAmXaYG o al bizum (codi 38078).

El Rector Major conclou la seva carta donant les gràcies a Déu i demanant-li que toqui els cors de les persones que transformen el món perquè els inspiri “el do de la pau”. Convida a pregar a Maria Auxiliadora, «la Mare en els moments difícils».

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…