Per Salesians Comunicació
Tenerife, 2 de maig de 2023. El Rector Major dels Salesians, l’espanyol Ángel Fernández Artime (Gozón-Luanco, Astúries, 1960), va iniciar durant el matí del 2 de maig la seva visita a Canàries. Es tracta d’un recorregut institucional, emmarcat en els actes del 75 aniversari de Salesians La Orotava i del centenari de Salesians Las Palmas, que permetrà al superior general de la congregació conéixer de primera mà la tasca salesiana a Tenerife i a Gran Canària.
Més de mig centenar d’alumnes es van desplaçar fins l’aeroport de Tenerife Nord per a oferir-li una càlida acollida a la seva arribada procedent de Madrid. Entre els gestos de família d’aquest primer moment van destacar els cants a Don Bosco, les paraules de benvinguda i el lliurament de diferents obsequis entre els que cal destacar un ram de flors típiques de la terra, la medalla de la Verge de la Candelera i una manta esperancera del vestit tradicional.
Després de la rebuda, la comitiva es desplaçà a la casa de La Cuesta on va tenir una salutació amb la comunitat salesiana per, posteriorment, tenir una trobada juvenil en el pati del centre educatiu que estigué amenitzada per cants, balls i las paraules d’agraïment pels més de 1.100 alumnes de les diferents etapes.
Després de l’emoció inicial el Rector Major va dirigir unes afectuoses paraules i explicar que venia des d’Itàlia per a fer realitat el record del sant dels joves. “Don Bosco deia: tingueu cura dels joves de tot el món”, explicava sobre el sentit de la missió salesiana.
“En los últims 7 anys he tingut l’ocasió de visitar 118 nacions on hi ha els salesians i compartir el meu temps amb joves de totes les cultures. Una de les coses que m’agrada pensar és què us diria Don Bosco, si aparegués en carn i ossos en el lloc on ara estic. Jo estic convençut que diria: ‘joves meus estimats, estic molt content de conèixer-vos’. Tots nosaltres, educadors i germans salesians, confiem en vosaltres. Creiem en els joves. I Don Bosco també us diria: ‘us estimem’. Com a educadors ens importeu i volem el bé de cadascun de vosaltres”, compartia amb l’alegria del públic reflectida en l’ambient. “Aprofiteu l’oportunitat d’estar en una casa salesiana. En acabar el vostre temps aquí us emportareu en una motxilla invisible carregada de tantíssimes coses… Ompliu-vos sempre del millor”, afegia.
Les seves últimes paraules es van dirigir a totes les persones que tenien una missió fonamental en aquesta casa. “Aquest missatge és per a vosaltres en nom dels joves. En nom de Don Bosco, gràcies per aquest somni que estem fent realitat junts”, concloïa per a fer una última petició: “Hem de convertir aquest lloc en un altre Valdocco perquè tots els joves se sentin a casa, se sentin estimats, se sentin escoltats. Estic convençut que és així, però aquesta és la gran diferència que distingeix cada casa salesiana de qualsevol altre racó”, animava als presents.
En la conclusió va deixar un repte: “Persegueixin sempre els seus somnis. Com Don Bosco volia: “Siguin feliços, aquí i en l’eternitat”; finalitzava enmig d’una sonora ovació.
Després la sessió fotogràfica amb l’alumnat, la trobada amb el bisbe de la Diòcesi Nivariense, Mons. Bernardo Álvarez Alonso, i les autoritats civils, per finalitzar amb la benedicció d’una rajola commemorativa ubicada al costat de les que recorden el pas dels diferents rectors majors por la presència salesiana.
Durant la tarda va haver-hi un diàleg entre la Comunitat Educativa Pastoral de La Cuesta amb el propi Rector Major en el que van desitjar que durant aquesta visita es fes realitat el lema #BienvenidoACasa i se sentís dins d’una veritable llar.
Francisco Ruiz, director salesià de l’obra, va recordar la importància d’aquesta visita i el valor de la figura del Rector Major en la Congregació Salesiana, com a màxim superior per a la Família Salesiana. El primer rector major dels salesians fou Don Bosco, considerat com a tal des de 1874, any en el que es van aprovar les Constitucions Salesianes, fins a la seva mort el 1888. Des d’aleshores els Salesians han elegit en llurs Assemblees generals, conegudes com Capítols, deu successors de Don Bosco essent-ne el primer Miguel Rúa (R.M. 1888 – 1910) i l’actual Ángel Fernández Artime (R.M. des de 2014). Seguint la tradició italiana d’anteposar al nom del sacerdot la paraula Don («Pare»), els salesians tenen el costum d’anteposar la dita paraula al nom dels seus rectors majors (Don Rua, Don Albera, Don Chávez…). En l’actualitat, el rector major dels salesians és elegit cada sis anys i pot ser reelegit per un següent sexenni, com ho fou el cas de don Ángel.
“En nom de Don Bosco us dono les gràcies per tot el que anem fent junts. Donant cadascú el millor que tenim, fent de cada espai educatiu una veritable obra per arribar fins els més desafavorits i els descartats per la societat per a donar-los una oportunitat. Tot el que esteu fent té un valor excepcional”, agraïa per a respondre posteriorment a las qüestions plantejades pels diferents ambients de la casa sobre temes com el Primer Anunci, paraules d’ànim pels joves que es plantegen la seva vocació, la presència animadora en el Centre Juvenil, el paper dels educadors en el dia a dia o el sentit de la Família Salesiana en les obres sense comunitat.
Per a tancar la jornada se celebrà l’Eucaristia a la parròquia Ntra. Sra. de Candelera, on va haver-hi unes paraules de reconeixement per a tota la Família Salesiana. “És de ben nascuts ser agraïts”, començava en la seva homilia.
“En el meu dia a dia trepitjo el pati que trepitjava Don Bosco, el lloc on jugava amb els nois de Valdocco, la primera església i la seva capella, el menjador… Tot això està allí i sempre hi ha un sentiment que m’embarga al recordar-ho. Què n’és de veritat que quan quelcom ve de Déu roman en el temps. El que és humà, igual que ve se’n va, però quan quelcom ve de Déu sempre roman i perdura en el temps. Qui li havia de dir a Don Bosco que el seu llegat arribaria a un lloc tan bonic com Tenerife”, afegia.
També va voler deixar un regal profund que romangués com a record d’aquesta visita: “Don Bosco volia deixar quelcom que pogués servir pel futur. Va somiar els primers salesians, va somiar les Filles de Maria Auxiliadora, va somiar els cooperadors i els grups de la Família Salesiana, va somiar aquells primers joves als qui li demanava ajuda i així va anar creixent poc a poc. La vida de Don Bosco va passar i, després de viure durant 71 anys, va fer molt. Avui Don Bosco està en Déu. Avui tants educadors i membres de la Família Salesiana, allí on estem, en cada realitat o ambient, som la continuació d’aquests braços de Don Bosco, d’aquesta mirada, d’aquestes paraules a l’oïda i d’aquesta alegria en arribar a una casa salesiana. Aquest és el gran miracle quan un carisma ve sostingut per Déu”, explicava per agrair tot el compartit durant una jornada que es va cloure amb les tradicionals fotografies de família i els cants al sant dels joves.
El programa del 3 de maig va començar a las 9:00 en Taco amb la visita a la seu de la Fundació Don Bosco Salesians Social i va continuar a partir de les 11:30 a Salesians La Orotava.
0 comentarios