Finalitza la gira de presentació del documental de Misiones Salesianas

6 noviembre 2023

Salesians Comunicació

l

El documental "Canillitas", sobre els menors que treballen al món i que somien recuperar la seva infància, ha estat gairebé dos mesos de gira per Espanya i diversos països més d'Europa.

Al setembre el curs va començar al món amb al voltant de 240 millons de menors que no van trepitjar les aules. Molts no van poder perquè han de treballar i altres per la gran distància que han de recórrer fins a l’escola més propera.

Des de Misiones Salesianas van posar en marxa la campanya Soñar sin cadenas per visibilitzar la situació de milions de menors al món que no poden complir els seus somnis d’un futur ple d’oportunitats pels lligams del treball infantil.

El documental

Moisés, Cristóbal, Edwin, Aquiles, Kioranny i Abril son sis menors que procedeixen de famílies desestructurades i viuen en barris pobres i perillosos de Santo Domingo, a República Dominicana. Treballen netejant sabates, venent fruita, netejant cases, cuidant nadons i rentant cotxes… “ho fan per ajudar les seves famílies, que són pobres, no són conscients que els seus drets com a menors estan sent vulnerats”, explica Karen Montás, directora del programa salesià Canillitas amb Don Bosco.

Al desembre es compliran 38 anys des que el missioner salesià Juan Linares va tenir la idea de dedicar un programa als infants en situació de carrer que es dedicaven a treballar. Així va néixer a la República Dominicana el programa Canillitas amb Don Bosco. “Ens apropem a aquests menors per guanyar-nos la confiança amb jocs i activitats de lleure, després ens preocupàvem per la seva família, per si anaven a l’escola i, finalment, els oferíem la possibilitat d’estudiar o aprendre un ofici perquè deixessin de treballar”, recorda el salesià.

Últimes projeccions

A finals de setembre i fins a mitjans d’octubre, diverses ciutats d’Europa, com ara Roma, Viena, Varsòvia, Brussel·les i Lisboa, van acollir les projeccions de “Canillitas”. Les últimes ciutats espanyoles a acollir aquest treball audiovisual de Misiones Salesianas van ser Córdoba i Linares, el 2 i 3 de novembre respectivament. Al matí per a col·legis salesians i, a la tarda, per al públic en general. Així, va donar per conclosa una gira reeixida en què es va donar visibilitat i conscienciació d’aquest greu problema que afecta milions d’infants al món.

Reinserció social

El programa Canillitas amb Don Bosco és un exemple que el Sistema Preventivo de Don Bosco és reeixit i aconsegueix reintegrar aquests menors amb les seves famílies i en la societat. “La nostra tasca al programa consisteix a recuperar l’alegria de la infància, i ho fem robant-li temps a la feina per coses que els interessen i els agraden: l’escola, el joc, les passejades…”, explica Karen Montás.“Intentem preparar-los per a la vida, perquè siguin menors de nou i deixin de ser adults a deshora”.

“És clar que ens fa por el que fem, perquè ens poden enganxar i moltes vegades ens han robat, però ho fem per ajudar les nostres famílies, perquè són pobres”, explica Moisés, de 14 anys. “Al matí, vaig a l’escola. Des de fa tres anys estic al programa Canillitas amb Don Bosco i aquí m’han ensenyat a llegir i a escriure. A la tarda i els caps de setmana vaig algunes hores al malecón a netejar sabates als turistes per aconseguir una mica de diners, però mai hi vaig només per seguretat”.

El documental Canillitas, dirigit per Raúl de la Fuente (tres Premis Goya) i de 21 minuts de durada, narra els problemes diaris i els somnis dels menors protagonistes, que compaginen la seva feina amb l’escola i als quals la trobo amb Don Bosco els ha canviat la vida, perquè ara volen seguir ajudant les seves famílies, però convertint-se en bons professionals.

L’èxit del programa Canillitas amb Don Bosco es va estendre aviat a les nenes treballadores a Santo Domingo amb el programa Canillitas amb Laura Vicuña i, actualment, són 11 els centres salesians que formen part de la Red de Muchachos y Muchachas con Don Bosco que acullen, ajuden i acompanyen menors treballadors.

Canillitas amb Don Bosco

Només a República Dominicana hi ha al voltant de 340.000 menors que treballen. Gràcies a la feina dels missioners salesians, en col·laboració amb la Societat Civil i el Govern dominicà, la xifra de menors que treballa s’ha reduït molt els darrers anys. Els programes salesians amb els menors treballadors han atès en aquests gairebé 40 anys 93.000 infants i joves, i s’ha arribat a impactar de manera directa en més de 70.000 famílies i 150.000 persones beneficiades.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadSocialssm
Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

El proyecto OIKOS nace de la inquietud por conocer los conceptos fundamentales, diferencias y puntos comunes, de las diferentes confesiones religiosas que conviven en la ciudad de Vitoria-Gasteiz. Apoyado, económicamente, por la Fundación Pluralismo y Convivencia,...