Formació en Espiritualitat salesiana per a educadors

8 julio 2023

José Luis Navarro, sdb

l

De l'1 al 7 de juliol un grup de 33 educadors, salesians i seglars, que treballen en els diversos ambients de la Pastoral Juvenil de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora (SMX) han completat, en la terra de Don Bosco, la seva Formació en Espiritualitat Salesiana organitzada per la Delegació per al Carisma i la Missió Compartides.

De l’1 al 7 de juliol un grup de 33 educadors, salesians i seglars, que treballen en els diversos ambients de la Pastoral Juvenil de la Inspectoria Maria Auxiliadora (SMX) han completat, en la terra de Don Bosco, la seva Formació en Espiritualitat Salesiana organitzada per la Delegació per al Carisma i la Missió Compartides.

Després de l’experiència viscuda a Godelleta durant el mes de febrer, on els educadors van poder acostar-se a la vida de Don Bosco i als trets de l’espiritualitat salesiana d’una manera teòrica; el grup d’educadors ha recorregut els llocs salesians del Piemont per aprofundir en l’Espiritualitat Salesiana, el Sistema Preventiu i Pedagogia Educativa viscuda pel sant dels joves al seu oratori de Valdocco.

El pelegrinatge va començar al lloc de naixement de Don Bosco, I Becchi, on els educadors van poder acostar-se als primers anys de vida camperola del fundador salesià. Allí van redescobrir la vida senzilla de la família Bosco, la gran importància de Mamá Margarita com a educadora i la figura de Don Calosso com un dels primers acompanyants del jove Joan.

El segon dia el grup es va desplaçar fins a Chieri per visitar els llocs més significatius a la vida de Don Bosco durant els deu anys que va durar la seva formació a la ciutat. Temps en què Don Bosco va haver de compaginar treball i estudi, sobretot els quatre primers anys de la seva estada a Chieri mentre estudiava en escoles públiques. Conclosa aquesta etapa, no sense dificultats, va entrar al seminari diocesà on va entaular grans amistats espirituals i es va preparar per ser sacerdot. Els educadors van comprendre la importància del discerniment en la vida de Don Bosco, i es van acostar a un Don Bosco molt humà, amb dubtes en allò que Déu li estava demanant. De nou la importància de l’acompanyament, especialment de Don Cafasso, va descobrir un Don Bosco que es va posar en mans del Senyor i del seu acompanyant per descobrir què és el que Déu en volia.

El tercer dia el pelegrinatge va començar amb la visita del Torí salesià, des del lloc on va realitzar els seus primers exercicis espirituals abans de ser ordenat sacerdot, passant pel Convitto Eclesiàstic i l’Església de Sant Francesc d’Assís, lloc on es produeix la trobada amb Bartolomé Garelli i el moment en què tradicionalment reconeixem el naixement de l´oratori. Encara sense tenir clara la vocació a què Déu el cridava, Don Bosco comença el seu treball al Refugi amb l’Obra de la Marquesa de Barolo alhora que atén els nois que cada vegada el busquen amb més força. Es donen alguns anys en què l’oratori es converteix en una obra incipient que es desplaça itinerantment per molts indrets. Els educadors van descobrir aquí les primeres i grans dificultats que va tenir l’obra de Don Bosco per poder assentar l’Oratori. El dia va acabar al lloc on estava situada la casa Pinardi, inici del que és el Valdocco actual.

El quart i cinquè dia d’aquesta experiència va voler aprofundir en el naixement de l’obra Don Bosco a Valdocco, l’evolució de l’oratori, l’expansió de la congregació i la construcció de la Basílica de Maria Auxiliadora per concloure la jornada apropant-se als darrers anys de la seva vida. Una experiència per conèixer els passos del Don Bosco madur, ja amb una vocació clara de lliurament ple als joves, vivint plenament el Da mihi animes, coetera tolle amb el naixement de la Congregació Salesiana, les Filles de Maria Auxiliadora i els Salesians Cooperadors. El grup va poder comprendre que l’obra de Bosco va estar plena de dificultats però que es va anar consolidant gràcies als molts col·laboradors que van donar suport de diferents maneres a la seva obra.

En l’última part de la formació, els participants van dedicar un matí de retir per acostar-se de la mà de Don Bosco al seu ésser educador. La Carta de Roma llegida a Valdocco, juntament amb Don Bosco, va ser la protagonista de l’últim moment formatiu d’aquesta experiència que va culminar amb la celebració de l’Eucaristia a l’Església de Sant Francesc de Sales.

En paraules del Delegat per al Carisma i la Missió Compartits, José Luis Navarro, “el recorregut històric realitzat durant aquests dies, així com els moments de celebració i convivència entre educadors salesians, han posat de manifest que el carisma salesià és un do que Déu va fer l’Església per al bé dels joves, i que en la mesura que cada educador ho visqui amb autenticitat, don Bosco seguirà viu a casa nostra”.

Conclosa l’experiència formativa ja s’està preparant la següent edició per al proper any 2024 com a espai privilegiat de formació per als educadors de les cases salesianes de la Inspectoria Maria Auxiliadora.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…