Foto amb Història: Altar de Maria Auxiliadora a Ciutadella

10 julio 2023

Salesians Comunicació

l

Aquesta fotografia mostra el primer aspecte de l'altar major de l'església a Salesians Ciutadella.

Aquesta fotografia mostra el primer aspecte de l’altar major de l’església a Salesians Ciutadella. Aquest original fotogràfic és una targeta postal, una tipologia molt corrent a principis del segle XX. La producció d’aquesta targeta la va fer l’empresa Fototipia Thomas a Barcelona, especialitzada, sobretot, en l’edició de targetes postals. Un negoci d’èxit en aquell temps. No obstant, amb el pas del temps, a la dècada dels 70 del segle passat, va tancar les portes.

Als dipòsits de la seva seu del número 375 del carrer de Mallorca (Barcelona), va quedar abandonat un fabulós arxiu fotogràfic, que retratava els pobles i les ciutats de l’Espanya d’entre segles. Un arxiu únic que ha estat esbocinat i disgregat durant els darrers anys. Ara una mica d’història de les web de l’ajuntament de Ciutadella: Quan es van enderrocar les muralles de Ciutadella, al carrer Rovell, el 1886, el jove sacerdot natural de Ceuta, Federico Pareja Mesa, que havia conegut l’obra salesiana a Barcelona, va comprar un hort amb la intenció de dedicar-lo a l’educació de la joventut ciutadellenca. El 24 de maig del 1889 es posava la primera pedra de l’oratori, que va pagar de la seva butxaca. La benedicció del primer santuari dedicat a Maria Auxiliadora a Espanya es va fer el 15 d’agost del mateix any.

El permís per edificar la façana es va donar el 17 d’agost del 1892. El projecte és de l’arquitecte barceloní Enric Segnier Villavechia i el constructor va ser Antoni Anglada Pons. El temple fou obert al public el 17 d’agost de 1893.

Es tracta d´una església de petites dimensions (17 per 7 m), d´una sola nau, d´arcs ogivals, quatre per cada costat, que delimiten les vuit capelles. La volta és de canó, de perfil també ogival. L’absis, pentagonal; s’il·lumina amb cinc finestrals que porten els escuts del papa regnant Lleó XIII, del bisbe Comes, del duc d’Almenara Alta, del comte de Torre-saura, del baró de Lluriach, del senyor Francesc de Despujol i Chaves, de la casa d’Olives , del senyor de Vigo, del senyor Joan Carreras i de la casa Salort, donants de les vidrieres. Al frontis, que acaba amb un esvelt campanar, a més d’una bonica rosassa, a sobre de la porta d’entrada hi trobem un preciós mosaic amb l’anagrama del nom de Maria.

El 26 d’octubre del 1899 arribaven a Ciutadella els primers salesians que van trobar el terreny tan ben preparat pel pare Pareja. El desenvolupament del col·legi i de totes les activitats annexes va deixar aviat palès la insuficiència del petit temple i el 8 de desembre de 1919 van començar les obres per eixamplar-lo. Aquestes es van desenvolupar a bon ritme i el 1922 es podia inaugurar el cambril. Però la gran ampliació que va donar origen a l’actual església va començar el 1935 amb la compra del terreny, ocupat per quatre cases que es van esfondrar el maig del 1936. Els plànols van ser dissenyats per l’arquitecte de Maó Francesc Femenies.

Quan ja s’havien aixecat vuit columnes del temple va esclatar la guerra civil i les obres es van paralitzar. L’església és saquejada el 27 de juliol i convertida en magatzem d’objectes vells, portes, finestres, bancs… en tanta quantitat que impedien l’entrada. En acabar la guerra civil, les obres van continuar. El nou santuari de Maria Auxiliadora es va beneir el 23 de maig de 1941.

Dades fotografia: Publicada a la web: Fotografies antigues de Ciutadella i a FOTOS ANTIGUES DE MENORCA. Targeta postal 137x90mm, a principis del segle XX
Arxiu Digital Centre Històric Salesià de Carabanchel, juliol 2023.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadsmxSocialssm
Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

La campaña del Día Internacional del Trabajo, liderada por las Plataformas Sociales Salesianas con el lema "Es lo que hay", destaca la dualidad del mercado laboral actual: por un lado, la realidad adversa de quienes enfrentan desempleo juvenil y condiciones laborales precarias, y por otro, el potencial y la determinación de personas jóvenes en busca de su futuro.