«Informar és protegir» Campanya de les Plataformes Socials Salesianes amb motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades

20 junio 2023

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes - CNSPJ

l

El 20 de juny es commemora el Dia Internacional de les persones refugiades amb l'objectiu de fomentar la comprensió i l'empatia cap a les situacions que viuen les persones refugiades i desplaçades.

Qualsevol persona refugiada, independentment del país de procedència, comparteix una única i mateixa situació. Fugen de conflictes armats, violència o persecució i es veuen obligades a creuar la frontera del seu país per buscar seguretat. Per a una persona refugiada, és impossible tornar al lloc d’origen i negar-los l’asil els pot portar conseqüències mortals.

El 2022 es van produir 118.842 sol·licituds d’asil, i Espanya va ser el tercer país europeu amb més peticions, per darrere d’Alemanya i França.

Des de les Plataformes Socials Salesianes volem crear consciència sobre les situacions que viuen aquestes persones després de la vulneració d’un dret fonamental com és el dret a estar informat/da.

“La primera condició del dret vulnerat és no ser coneixedor/a del dret”

La Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951 reconeix una sèrie de drets que apliquen a les persones refugiades, entre els quals hi ha:

el dret a no ser expulsat/ada, excepte sota certes condicions estrictament definides;

el dret a no ser castigat/da per entrada il·legal al territori d’un Estat contractant;

el dret a l’ocupació remunerada;

el dret a l’habitatge;

el dret a l’educació pública;

el dret a l’assistència pública;

el dret a la llibertat de religió;

el dret a accedir als tribunals;

el dret a la llibertat de circulació dins del territori,

i el dret a emetre documents d’identitat i de viatge.

Qualsevol persona es trobarà en situació de vulnerabilitat quan no és coneixedora dels drets als quals es pot acollir.

Informar és protegir

Les Plataformes Socials Salesianes exigim que es compleixi la normativa bàsica reguladora d’asil i refugi que estableix que: “En el moment de fer la sol·licitud, la persona estrangera serà informada, en una llengua que pugui comprendre, sobre:

El procediment que s’ha de seguir i el caràcter confidencial d’aquest. Els seus drets i obligacions durant la tramitació, especialment en matèria de terminis i mitjans.

La possibilitat de contactar amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats i amb les Organitzacions no Governamentals legalment reconegudes entre els objectius de les quals figura l’assessorament i ajuda a les persones necessitades de protecció internacional.

Les possibles conseqüències de l’incompliment de les obligacions o de la falta de col·laboració amb les autoritats.

Els drets i prestacions socials a què té accés en la seva condició de sol·licitant de protecció internacional.”

I ens sumem a la petició d’ACNUR perquè el Govern d’Espanya aprofiti l’oportunitat de la seva presidència al Consell de la Unió Europea per impulsar mesures que millorin la protecció de les persones refugiades.

L’acollida a les Plataformes Socials Salesianes

Les Plataformes Socials Salesianes participen del programa d’Acollida per a persones Sol·licitants de Protecció internacional (SAPIT) des del 2017, actualment compta amb 82 places distribuïdes per Andalusia, Múrcia, Madrid i Castella i Lleó. Durant el primer trimestre del 2023 s’han atès 110 persones als diferents recursos d’acollida.

Seguirem apostant per una societat basada en l‟acolliment i el respecte dels drets fonamentals.

Sensibilitzem sobre el dret a estar informades

Visita: www.dejamequetecuente.info i el seu perfil d’Instagram per a consultar tots els materials disponibles al voltant d’aquesta campanya.

1 https://www.policia.es/_es/extranjeria_asilo_y_refugio.php 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…