Investigació, debat i llenguatge positiu a la celebració salesiana del 8-M

9 marzo 2023

Salesians Comunicació

l

El 8 de març està marcat per concentracions multitudinàries per reivindicar els drets de les dones. El Dia Internacional de la Dona se celebra a les presències salesianes enfocades en espais de debat, de sensibilització i creixement.

El lema de la Campanya Pastoral “Obrim Camins” acompanya perfectament les accions que el 8 de març s’han desenvolupat a les diverses cases salesianes de tot el territori espanyol.

“Obrim Camins” a la igualtat. Des d’aquesta premissa l’alumnat d’Arts Gràfiques de Salesians Pamplona va plantejar la seva proposta del 8-M i van voler ser positius dient SÍ als mateixos drets, contra els estereotips, a tots junts, a la igualtat, a la justícia. Van crear amb les fotos dels companys i professors un cartell reivindicatiu en positiu. Com és positiva l’exposició fotogràfica: “FEMINAE, el Mundo en Femenino” d’Alfons Rodríguez qui, amb la seva càmera, al llarg d’anys i de viatges, ha recollit situacions reals de dones que poden representar moltes altres dones, anteriors presents i futures.

Discriminació algorítmica a la Intel·ligència Artificial (IA)

L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) va proposar per a la celebració la conferència «Perspectiva socioestadística dels biaixos de gènere en els algoritmes” a càrrec de Juliana Castañeda Jiménez, enginyera i investigadora i la presentació del vídeo “Algorismes mal educats, reflex d’una societat” . En aquest, personal i alumnat de l’EUSS presenten exemples d’aquesta discriminació de la IA per conscienciar sobre com, segons conclou a l’estudi: “la tecnologia, en aparença un suport per a la nostra vida quotidiana, també es contagia de la segregació de gènere”.

Diàleg i sensibilització

En gran part dels centres ha servit per obrir espais de diàleg sobre estereotips, per crear murals plens de dones referents a cada família, a la societat. Els Bons Dies s’han dedicat a aquest reconeixement en multitud de centres: Villamuriel, Pamplona, Burgos, Sevilla, Barcelona, Urnieta, Bilbao, Madrid, Zaragoza, Antequera, Valencia, Rota, Terrasa, Alcalá de Guadaira, Alcalá de Henares, i seria interminable anomenar tothom.

A més a més, s’ha buscat crear moments festius per celebrar el dia de totes les dones. Així com D’altres, el col·legi Salesians de Zaragoza s’uneix a la celebració d’ONU Dones i Nacions Unides del Dia Internacional de la Dona sota el lema «Per un món digital inclusiu: Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere». A les aules dels més petits dels centres les activitats de plàstica s’enfocaven a celebrar, el color morat es feia el protagonista. O a Salesians Padre Aramburu a Burgos es presentava un projecte de Mans Unides a Zàmbia, dirigit a les dones i fins i tot Salesians Maria Auxiliadora de Salamanca es desplaçava la Cadena Ondacero de la Ciutat per emetre des del centre la seva programació.

Salesians Carabanchel preparava un recorregut, amb explicacions en codis QR, per alguns carrers de Madrid per rendir homenatge a aquelles dones que formen part de la història de la ciutat. Reconeixement realitzat també a dones científiques, esportistes, investigadores, etc.

Alguns estudiants afirmaven: “tant de bo un dia no calgui reivindicar aquesta igualtat de drets”. El 8-M és un dia de celebració i de reconeixement a totes les dones del món.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadsmxSocialssm
Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

La campaña del Día Internacional del Trabajo, liderada por las Plataformas Sociales Salesianas con el lema "Es lo que hay", destaca la dualidad del mercado laboral actual: por un lado, la realidad adversa de quienes enfrentan desempleo juvenil y condiciones laborales precarias, y por otro, el potencial y la determinación de personas jóvenes en busca de su futuro.