La cara més compromesa i solidària dels joves salesians

14 diciembre 2023

Salesians Comunicació

l

Les presències i entitats salesianes engeguen iniciatives de recollida d'aliments com les ‘Operaciones Bote, Kilo, Potito o Chupete’.

Un any més, a la prèvia d’una celebració tan especial com el Nadal, milers de persones a les cases salesianes de tot Espanya mostren el costat més solidari col·laborant amb multitud d’iniciatives.

Més de mig centenar de cases salesianes organitzen recollides d’aliments, sota el nom d'»Operación Kilo o Bote-kilo», mentre que una vintena recullen productes d’alimentació i salut infantil amb iniciatives anomenades ‘Operación Potito’ o ‘Chupete’. Al voltant d’una vintena de parròquies també es mobilitzen per promoure, encara més en aquestes dates, els seus necessaris Bancs d’Aliments.

Una xarxa infinita de solidaritat duna punta a una altra del territori

Entre les nombroses activitats que han arrelat en multitud de punts del territori salesià, i que destaquen per la seva posada en marxa des de fa dècades, és la ‘Operación Kilo Bote-kilo’. Aquesta iniciativa, degana entre els centres educatius, juntament amb la implicació de la Família Salesiana i la Pastoral Juvenil, es porta a terme en punts com Granada, Cartagena, Elx, Sevilla-Trinidad, Mérida, Palma del Río, La Orotava, Cabezo de Torres, Mataró, Alcoi Sant Vicent Ferrer, Úbeda, El Campello, Huelva, Puebla de la Calzada, Utrera, Cádiz, Villena, La Línea, Borriana, Morón, Horta, La Almunia, Sant Boi, Las Palmas, Triana, València Sant Joan Bosco, Badajoz, Badalona, Ibi, Linares, Córdoba, Alcoi Joan XXIII, Antequera, Zaragoza, Algeciras, Alacant, Ciutadella, Monzón, Granada, Alcalá de Guadaíra, La Cuesta, València Sant Antoni Abat, Ourense, Aranjuez, Salamanca, Carabanchel, Ciudad de los Muchachos, León, Soto del Real, Los Boscos-Logroño, Pamplona, Lugo, Burgos, Barakaldo, Vigo, Lugo… Una xarxa infinita de solidaritat duna punta a una altra del territori.

La recollida dels aliments i productes d’higiene va destinada a institucions com el Banc d’Aliments, a diferents projectes socials concrets o entitats eclesials, com el cas del pis Don Bosco a Villena, Càritas Parroquial, Proyecto Hombre, el Centre matern infantil Ave Maria a Salamanca-Maria Auxiliadora o les Germanetes dels Pobres a Cabezo de Torres, entre d’altres. A Granada els alumnes de Batxillerat i Formació Professional preparen cistelles de Nadal per lliurar a les famílies més necessitades i un gest tan senzill els deixa una empremta profunda. “Són els mateixos alumnes els que fan entrega a les diferents associacions, cosa que els crida molt l’atenció en comprovar que els destinataris realment són persones necessitades”, afirmen des de la casa salesiana sobre aquest servei que marca i es repeteix a cada lloc al llarg del temps. “A Ourense, el CX Amencer porta organitzant la‘Operación Quilo’ de manera ininterrompuda des de fa 37 anys. El centre juvenil salesià col·labora amb Càritas Diocesana d’Orense per tirar endavant aquesta iniciativa. Negocis i supermercats de la ciutat gallega se sumen facilitant les donacions d’aliments, joguines i diners. També hi ha esdeveniments esportius solidaris amb la campanya”, expliquen sobre activitats que, gràcies a la seva llarga tradició, esdevenen referents a cada ciutat.

La «Operación Potito o Chupete» es duu a terme entre d’altres cases salesianes com són Sevilla, Málaga, Palma del Río, La Orotava, Rota, Badalona, Linares, Córdoba, La Cuesta i Salamanca. Aquesta iniciativa protagonitzada per joves i famílies intenta ajudar associacions locals amb la recollida de productes infantils. Per això els voluntaris que solen anar abillats amb petos identificatius solen establir-se a les tardes a la porta de farmàcies o supermercats animant a la participació i donació. Per exemple, comparteixen des del Centre Juvenil Francisco Míguez de Málaga «que els mateixos alumnes del centre són els que, de forma voluntària, ocupen les portes de les farmàcies i altres negocis de diferents punts de la ciutat recaptant la major quantitat possible».

A més, des de El Campello aquest any també porten endavant una campanya de recollida de mantes per a l’Associació ACOMAR (Associació Comunitat de Persones Marginades d’Alacant), igual que a Sabadell que recolliran aquests productes per a una ONG dedicada als sense sostre.

Estendre la mà als Bancs d’aliments

Una altra forma d’animar la solidaritat ciutadana és des dels Bancs d’Aliments de les parròquies salesianes, en què col·laboren els centres juvenils, col·legis i grups de Família Salesiana com és el cas de Santander, Jaén, Cádiz, Sabadell, Huesca, Las Palmas, Martí-Codolar o Alcalá.La iniciativa consisteix a recaptar aliments en perfectes condicions de consum i redistribuir-los gratuïtament a través de les Càritas parroquials a les persones més necessitades. Així, a més d’evitar el mal ús dels aliments, també es lluita contra el malbaratament i s’afavoreix el medi ambient. Per exemple, a la parròquia Maria Auxiliadora d’Alacant, els delegats de pastoral de Secundària van ajudar en l’organització de 7.000 kg d’aliments. “L’altruisme i la solidaritat són els sentiments que ens permeten ajudar qualsevol ésser humà en qualsevol moment, en especial, en situacions de desemparament, i creiem que recull molts dels valors humans com la bondat, l’amor, la humilitat o l’empatia ” expliquen des de la casa salesiana.

De les bicis solidàries a moments de família

Segons explica el coordinador del projecte Bicis solidàries d’Elx, Pedro Moreno, que ja compleix 12 anys, la iniciativa “consisteix en la rehabilitació i reparació de bicicletes per part dels alumnes de primer curs de FP Bàsica de Manteniment de Vehicles per donar-les posteriorment a diferents ONG, entitats o fins i tot particulars. Gran part d’aquestes bicicletes són lliurades a nens i nenes de la ciutat o altres països com Guinea Bissau, Uganda o Senegal”.

“Any rere any a Salesians Elx, es renoven els alumnes que fan un projecte, però és molt il·lusionant veure com va calant en tots ells el missatge solidari. No en va, al llarg de tots aquests anys han participat de forma directa al projecte més de 200 alumnes de FP Bàsica, havent lliurat ja més de 500 bicicletes” afegeix.

També es pot viure aquest compromís des de diferents moments de família, com ara berenars solidaris o el suport a diferents accions a benefici de l’ONGD Bosco Global.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…