La formació dels salesians al món digital, tema de reflexió dels responsables de comunicació i formació de les províncies salesianes d’Europa

28 octubre 2022

Salesians Comunicació

l

Barcelona va acollir la trobada de Delegats provincials de Comunicació i Formació dels salesians a Europa, que va tenir lloc del 24 al 29 d'octubre del 2022 a la casa salesiana de Martí Codolar. Coordinats pels Consellers Generals de Formació i Comunicació de la Congregació, els prop de 60 participants, van reflexionar sobre els desafiaments de la cultura digital en la formació i en l'acció educativa-pastoral dels salesians.

El treball va ser iniciat en la jornada de dimarts pels delegats de Comunicació. «Estic molt content per la celebració d’aquesta trobada després de dos anys i mig en què no ens vam poder veure presencialment», compartia Gildàsio Mendes, conseller general per a la Comunicació, a l’inici de la seva salutació en què va recordar la tasca desenvolupada durant la pandèmia i la coordinació ‘després de la pantalla’ per destacar la fortalesa de l’equip. «Feu una gran feina des de les vostres inspectories i compteu amb el suport de la Congregació», afegia per destacar l’experiència actualitzada des de la qual es treballa a tots els països del món. «Sou missatgers de l’experiència del Don Bosco comunicador als nostres dies», explicava sobre el sentit d’una trobada que per a la Comunicació seria l’avantsala de la Consulta Mundial que se celebrarà a Lisboa del 29 d’octubre a l’1 de novembre.

La dinàmica de treball va girar sobre tres eixos: conèixer-se, compartir i viure una experiència fraterna d’aprofundiment i formació. Les jornades van comptar amb dos moments diferenciats amb els blocs formatius durant el matí i les visites als llocs salesians durant la tarda. Els blocs treballats van ser la revisió i actualització de l’Instrumentum Laboris, el programa del Sector de Comunicació 2020-2026, les propostes per a la celebració del Bicentenari del ‘Somni dels 9 anys’, el Congrés Internacional de Comunicació de 2024 o la presentació del Pacte Educatiu Global, a més de qüestions de cada regió com la visió de la comunicació a la Inspectoria, el pla de comunicació i les línies fonamentals, o la reflexió per millorar la coordinació de la comunicació a nivell europeu, amb ANS i amb les estructures de la Congregació. Els assistents també van poder fer un recorregut per punts de la Barcelona salesiana com l’editorial Edebé, Can Prats, Sarrià, EUSS, Tibidabo i Martí Codolar.

Els delegats de Formació van començar el treball durant la jornada de dimecres on van poder aprofundir sobre la renovació de la Ràtio com a manual de formació dels Salesians, a més de dialogar sobre l’Escola d’acompanyament, el Congrés de Sant Francesc de Sales per al 2023 o les indicacions per a lelaboració del Projecte Inspectorial de Formació. Durant les diferents sessions també van reflexionar sobre la formació dels formadors o la formació específica dels salesians coadjutors, entre d’altres.

En la sessió de dijous es va dur a terme el treball conjunt on es va prendre com a punt de partida una proposta salesiana de formació en un món digital a partir de la intervenció dels dos consellers. Ivo Coelho, Conseller General per a la Formació, va centrar la intervenció en l’ètica educativa i l’estètica pastoral. “El salesià està cridat a imitar el nostre pare i fundador i estar disposat a escoltar i respondre als signes dels temps. Per tant, estem convidats a veure Déu en l’espai digital del fenomen humà com a part de la nostra espiritualitat salesiana”, explicava.

Durant la seva intervenció va realitzar un recorregut per diferents qüestions a les quals se li ha anat donant resposta centrant la mirada en com viure al món digitalitzat o com respondre a la vocació en aquest món. “No hem d’oblidar les conseqüències públiques de la nostra petjada digital. Un germà salesià profés no és un usuari privat de la web, encara que es disfressi després d’un avatar digital. Tots estem cridats a ser autèntics, transparents i prudents. La nostra identitat i la nostra imatge compten molt perquè no som només individus, sinó individus que pertanyen a una institució i ambaixadors de l’amor de Déu. Però de vegades no és una qüestió de voluntat. Quan hi ha dependència, cal un altre tipus d’atenció”, afegia.

La trobada va finalitzar dissabte al matí després de la visita conjunta divendres a la tarda a la Sagrada Família, basílica catòlica dissenyada per l’arquitecte Antoni Gaudí, màxim exponent de l’arquitectura modernista.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…