La Fundació Don Bosco celebra el seu 25 aniversari amb un acte en CaixaForum Sevilla

10 abril 2024

Comunicació. Fundació Don Bosco.

l

La Fundació Don Bosco va organitzar un esdeveniment a Sevilla amb la finalitat de celebrar els 25 anys d'activitat en els quals ha atès a més de 300.000 persones, a través de 2.550 projectes i gràcies al suport de més 2.500 persones, entre voluntariat i personal tècnic.

El dimarts 9 d’abril va tenir lloc en el CaixaForum de Sevilla l’Acte del 25 aniversari de la Fundació Don Bosco. Va comptar amb la presència del president del Parlament andalús, Jesús Aguirre, l’alcalde de Sevilla, José Luis Sanz, la consellera de Desenvolupament Educatiu, Patricia del Pozo, la consellera d’Ocupació, Rocío Blanco i el Subdirector General de la Fundació Bancària “La Caixa”, Marc Simón.

Més de 300 persones es van donar cita en un acte festiu i amb un gran ambient familiar, al costat d’una àmplia representació de l’administració pública andalusa, del sector empresarial i del tercer sector d’Andalusia. D’aquesta manera, es va posar de manifest el reconeixement a la labor que aquesta fundació salesiana realitza en els seus 25 anys d’existència des que fos creada en 1998.

La gala, que va seguir el fil conductor de la força transformadora dels somnis i la construcció dels projectes de vida de les persones, va ser presentada per la cantant Virginia Carmona i amenitzada musicalment per la cantant Laura Gómez. Va comptar amb el testimoniatge de joves en situació de vulnerabilitat que són o van ser atesos en les diferents localitats en les quals Don Bosco es troba present a través dels seus 28 centres socials i els seus més de 90 presències, entre les quals es troben centres de protecció de menors, pisos d’autonomia, pisos d’acolliment per a joves refugiats, escoles de segona oportunitat i múltiples projectes orientats a la inserció laboral.

Ignacio Vázquez de la Torre, director general de la Fundació, en les seves paraules de benvinguda, va voler destacar “quant bé s’ha fet des de l’inici de la Fundació, quantes persones s’han trobat amb Don Bosco en aquests 25 anys, només Déu sap quantes persones s’hauran beneficiat d’aquella intuïció de la Congregació Salesiana per a acostar-se a les persones en situació de vulnerabilitat”. Vázquez va assenyalar que des de “la Fundació portem el carisma de Don Bosco a totes les localitats en les quals estem; cada projecte, cada estratègia, cada opció han intentat sempre tenir el mateix caràcter que va tenir Don Bosco a Valdocco, mostra de fidelitat i autenticitat.”

Per part seva, Marc Simón, Subdirector General de la Fundació Bancària “La Caixa”, va assenyalar que «la connexió amb l’ocupació uneix a la Fundació Don Bosco amb la Fundació «La Caixa», oferint oportunitats en les quals hi ha destacar la necessitat d’una societat més justa amb una igualtat real”. Al costat d’això, va ressaltar que “per a «La Caixa» aconseguir que els joves s’ocupin en iniciatives per al seu futur és primordial i no podria concebre’s sense la col·laboració de tots. Per tant, és el moment de continuar afrontant reptes importants». Simón, va concloure insistint que hem de «ajudar capacitant, incorporant la tecnologia perquè les persones tinguin més oportunitats. Qui està en la tecnologia està més prop de no quedar-se enrere».

Fernando Miranda, salesià provincial de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora, promotora de la Fundació Don Bosco, va posar l’accent que “la Fundació sempre acull des d’una mirada provident a aquests joves que estan en situació de vulnerabilitat. Alguns sectors veuen en el jove una història acabada, per a la Fundació Don Bosco sempre és una història que està per escriure». Miranda, va insistir que hem de “posar tota la força a acollir a la persona des de l’afecte i la confiança que caracteritza el nostre estil educatiu. Entenem així que podem arribar a l’interior de cada persona i ajudar-los a aconseguir allò que somia».

El moment principal de l’acte va estar centrat en una taula de testimoniatges en les quals van participar tres joves representants de diferents localitats i projectes de l’entitat. A través de les seves històries de vida, els joves van compartir el seu camí cap a l’autonomia i la inserció laboral. Van ser acompanyats en el seu diàleg per Rocío Blanco, consellera d’Ocupació, Empresa i Treball Autònom de la Junta d’Andalusia. En la seva conversa, Rocío Blanco va recalcar que “nosaltres, com a Administració, som petits en comparació amb la labor que té la Fundació Don Bosco. I és que, com a Fundació, ajudeu a trobar el camí a molts joves. Els joves són un gran luxe per a Andalusia. Per això, com a consellera, m’agradaria destacar l’enorme compromís i la col·laboració públic-privada que tenim i que ens engrandeix a tots».

En representació del Superior General dels Salesians, va participar en la taula de testimoniatges, Rafael Bejarano, referent per a les Obres Socials i Migracions de la Congregació Salesiana, que va dir que “una part fonamental de la nostra Fundació són els educadors, en tots els països en els quals treballem com a entitat són persones apassionades, perquè ser educador és una tasca complexa, però ser educador en el social és encara més complicat. Aquesta tasca tan bella que brinda als joves un suport per a créixer i avançar».

Patricia del Pozo Fernández, consellera de Desenvolupament Educatiu i Formació Professional, antiga alumna dels Salesians de la Santísima Trinidad de Sevilla, va commoure amb les seves paraules d’afecte cap a la institució i els records que li evocaven els moments viscuts en l’acte. Del Pozo hi va destacar el paper de l’administració assenyalant que “cada dia posem tot el nostre esforç per a continuar ampliant horitzons i aconseguint noves metes, constatant, per exemple, que les Escoles de Segona Oportunitat són una màquina de generar futurs prometedors».

L’alcalde de Sevilla, José Luis Sanz, va manifestar que «avui ens hem adonat que la Fundació Don Bosco no és només una fundació sinó que és una gran família, que està on més la hi necessita, en els llocs més vulnerables, transformant vides com resa el seu lema».

Jesús Aguirre, president del Parlament d’Andalusia, va tancar amb les seves paraules l’acte. Van estar plenes de proximitat a qui formen actualment l’entitat i cap als qui la van promoure en els seus inicis. Va emocionar a l’auditori en recordar al recentment desaparegut, Paco Ruiz, qui fos provincial dels salesians i patró fundacional de Don Bosco. «Apostar pels joves és apostar pel futur, reconduir el seu camí i buscar el benefici dels joves, és en conseqüència el benefici de tota la societat», va concloure Aguirre.

Durant 2023, la Fundació Don Bosco, va gestionar 10 centres de protecció de menors, 20 pisos d’autonomia, tres pisos d’acolliment per a joves sol·licitants de protecció internacional i va acompanyar la inserció laborar de més de 4.400 persones a través dels 172 projectes que desenvolupa.

L’esdeveniment commemoratiu celebrat en CaixaForum Sevilla ha estat per a la Fundació Don Bosco una ocasió per a reflexionar sobre els assoliments aconseguits i per a reconèixer la labor d’aquelles persones que han fet possible aquesta travessia, mirant cap al futur amb renovat optimisme i determinació.

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…