Las Palmas de Gran Canària comença el seu any centenari

31 enero 2023

Comunicació Las Palmas

l

Es prolongarà del 31 de gener al 8 de desembre del 2023.

Dos orfes vestits de batí blanc, un cavaller de la burgesia grancanària al centre i un petit grup de salesians. L’escenari: l’escala de pedra volcànica negra que dóna accés a la casa salesiana de Las Palmas de Gran Canària. La foto, en blanc i negre, va ser feta el 8 de desembre de 1923, dia en què va començar el camí de la vida salesiana a les illes.

El centenari s’obrirà avui a la tarda, 31 de gener, amb una eucaristia a la catedral de Santa Ana, presidida pel bisbe de la diòcesi, monsenyor José Mazuelos. El director de la casa salesiana, José Carmelo Pulido, escrivia fa uns dies a la premsa local: «S’ha volgut que el primer acte tingui lloc a la catedral i evidenciï l’estreta vinculació dels salesians amb l’Església diocesana, ja que va ser un bisbe de les Canàries, l’estimat pare Cueto, qui va posar des del primer moment tot l’interès perquè els salesians vinguessin a aquesta terra». També el Sant Pare s’ha volgut fer present, impartint la seva benedicció aquest any jubilar a totes les persones vinculades a l’obra salesiana.

Programa d’actes

Seguirà al llarg d’aquests mesos un programa d’actes vast que s’ha dissenyat per posar en relleu no només la dimensió històrica de l’efemèride, sinó sobretot el compromís sostingut en el temps i la projecció de futur que té la presència dels fills de Don Bosco a la ciutat.

Es pot anticipar, per la seva immediatesa, la celebració eucarística que tindrà lloc el proper 12 de febrer a la parròquia de Maria Auxiliadora, al barri del Barranquillo Don Zoilo, per celebrar el 60è aniversari de la seva existència. Serà presidida pel bisbe auxiliar de la diòcesi, monsenyor Déniz. Altres actes tornaran a posar al centre la Mare de Déu de Don Bosco, com ara el tradicional Pregó Insular i l’Assemblea d’Associacions de Maria Auxiliadora. Ara bé, per la seva arrel amb l’ésser grancanari, cal destacar el pelegrinatge de la Família salesiana fins la basílica de Virgen del Pino, a la vila de Teror, en acció de gràcies a la patrona de l’illa. Tot plegat vol ser avantsala de la festa que es viurà el 8 de desembre, cloenda del centenari, i que tindrà com a protagonista la imatge de l’Auxiliadora que es venera a la parròquia de Santa Catalina d’Alexandria des de 1926.

La Família salesiana de l’arxipèlag, en els seus diferents grups, s’unirà a la festa: Salesians Las Palmas acollirà la Trobada Canària dels salesians cooperadors –la bestreta dels quals ha estat la recent renovació de la promesa per part dels cooperadors de tots els centres illencs– , així com l’Assemblea Federal dels antics alumnes. També estan convocades les diferents generacions d’exalumnes per gaudir de la revetlla extraordinària del centenari.

Així mateix, se succeiran actes de caràcter artístic i cultural: una exposició fotogràfica amb moltes imatges inèdites, concursos adreçats als alumnes del col·legi i a estudiants d’altres centres educatius de l’illa, el certamen musical de Joves Intèrprets recent celebrat, etcètera. La catifa del Corpus Christi que cada any es confecciona al barri de Vegueta per al pas de la custòdia amb el Santíssim Sagrament, evidenciarà en aquesta ocasió el logotip del centenari. Entre els esdeveniments lúdics i esportius que estan en agenda sobresurt la Cursa Solidària Maria Auxiliadora que, en paraules del director salesià, aquest any es realitzarà «amb més força, si és possible, i amb una projecció cada vegada més gran a la societat i entre les entitats d’atletisme».

No hi faltarà el reconeixement a persones que han marcat la vida recent de la casa salesiana. Així, hi ha previst un homenatge als voluntaris en l’àmbit del lleure, social i de la vida parroquial que han invertit tantes hores del seu temps en el servei discret i silenciós als altres. Els professors jubilats també comptaran amb l’agraïment del centre escolar i dels seus alumnes.

Visita del Rector Major

Entre tot aquest elenc –del qual només se n’ha esmentat una selecció– sobresurt la primera visita del Rector Major, don Ángel Fernández Artime, a l’arxipèlag. El superior major dels salesians volarà primer a Tenerife, per unir-se al 75è aniversari a la presència a la vila de La Orotava. El 4 de maig l’espera la capital grancanària per celebrar els primers cent anys de la presència dels fills de Don Bosco a l’illa i a l’arxipèlag… i inaugurar el segon centenari!

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…