Les cases salesianes alcen la veu contra la guerra a Ucraïna i es mobilitzen en l’ajuda als refugiats

17 marzo 2022

Salesians Comunicació

l

Les presències de salesians i salesianes i grups de la família salesiana multipliquen la creativitat per recollir aportacions econòmiques i ajuda humanitària.

Els Salesians i les Filles de Maria Auxiliadora davant la situació de guerra a Ucraïna s’uneixen en el sentir del Rector Major expressat en la seva última carta: “Sé que tots sentim dolor al cor davant del que el poble ucraïnès està patint. També nosaltres com a família salesiana de Don Bosco, i jo en nom de tots, cridem el No a la guerra!, implorem el cessament d’aquesta i preguem perquè arribi la pau”.

En totes les presències salesianes va sorgir la necessitat de comprometre’s amb la situació d’Ucraïna i es van multiplicar les accions solidàries i de sensibilització per enviar ajut econòmic tant per a les presències salesianes dins d’Ucraïna com per donar suport a l’acolliment dels refugiats a Polònia i altres països veïns. Salesians i Salesianes segueixen mantenint la seva presència dins d’Ucraïna, atenent la població més castigada per la guerra. També a les cases salesianes de Polònia, Eslovàquia, Romania, Moldàvia, Hongria o República Txeca s’han habilitat centres d’acollida de refugiats i estan canalitzant, en coordinació amb entitats d’Església i agències governamentals, l’ajut que arriba de tota la família salesiana del món.

En el cas d’Espanya, la Inspectoria Maria Auxiliadora i l’ONGD Bosco Global continuen recollint els fons enviats des de les cases, entitats o des d’iniciatives personals. A la Inspectoria Santiago el Mayor, s’han mobilitzat totes les cases salesianes i grups de la Família Salesiana, canalitzant la recollida i tramesa d’ajut econòmic a través de Misiones Salesianas que va llançar la campanya a nivell nacional “Emergència Ucraïna”. També les Filles de Maria Auxiliadora estan recollint fons a través de les seves tres ONG Madreselva, Vides i VidesSur.

Fins ara, la Congregació Salesiana ha enviat a la zona prop de 550.000 euros, dels quals uns 120.000 procedeixen del nostre país. A més, com des d’Espanya, s’hi estan fent arribar milers de quilos d’aliments, roba, medicines i productes de primera necessitat. Salesians i Salesianes, a través de la Conferència de Religiosos i les Càritas diocesanes, estan posant a disposició places d’acollida de refugiats a les seves albergs i residències.

Sensibilització i oració per la pau

A més de l’ajuda material i econòmica, un rotund “No a la guerra, pau a Ucraïna!” ha recorregut les cases salesianes d´Espanya. Especialment a les escoles, però també a centres juvenils, parròquies i plataformes socials s’ha prestat atenció al conflicte, sensibilitzant les comunitats educatives, generant iniciatives per recaptar tota mena d’ajudes i s’han celebrat moments especials de pregària per la pau, especialment el Dimecres de Cendra com va demanar el papa Francesc. Així s’ha fet, entre d’altres, a les cases salesianes de Madrid-Atocha, Barcelona-Sarrià, Ciudad Real, Deusto, La Línea de la Concepción, Las Palmas de Gran Canaria, Linares, Elx, Terrassa, Mataró, Lugo, Huesca, Monzón, Morón de la Frontera, Palma del Río, Puertollano o Úbeda.

Com a mostra del viscut, a Barcelona l’alumnat va celebrar una aturada de cinc minuts sota el lema ‘Pau, democràcia i solidaritat’ per la pau dels pobles i en solidaritat amb Ucraïna, reclamant la fi del conflicte bèl·lic. O a Villamuriel del Cerrato i Ourense, es van convocar concentracions per la fi de la guerra a la via pública. A Deusto, van gravar un vídeo de suport i el van enviar als Salesians a Ucraïna.

A Atocha, nois i noies van pintar-se les mans de blanc per la pau; a Lugo, els més petits van pintar un cor amb els colors de la bandera ucraïnesa; a Osca, els alumnes van rebre una explicació conjunta per conèixer el conflicte d’Ucraïna des de diferents perspectives: històrica, religiosa, econòmica… i van escoltar els testimonis en primera persona d’Anastàsia Shlyk, antiga alumna i el seu amic Vladimir, tots dos ucraïnesos i amb família allà, que van explicar com estan vivint aquest conflicte.

Des de Salesians Palma del Río al manifest que van realitzar el 14 de març els alumnes van dir que volen alçar la veu en contra de la guerra. «Condemnem la invasió i l’atac per part de l’exèrcit rus i l’assassinat cruel de milers de persones innocents, entre les quals hi ha nens i nenes i gent gran». Igualment, aquesta proclama va ser compartida en centres com Salesians Linares on van donar visibilitat al projecte RIEDEN, l’objectiu del qual és aprendre i difondre la realitat sobre l’armament nuclear per tal d’apropar-se a una convivència pacífica universal.

Creativitat solidària

Entre les nombroses iniciatives desenvolupades per a la recollida de donatius, que ha permès l’enviament de més de 120.000 euros des d’Espanya els primers dies, destaquen accions com les del Club Polideportivo Bosco de Salesianos Mérida que va posar en marxa la campanya benèfica ‘Puntos por la paz’ i que “consisteix a donar un euro per cada punt que aconsegueixin els equips de bàsquet i dos euros per cada gol a handbol”, segons ha informat el club en una nota.

Salesians Sant Antoni Abat de València celebrarà del 21 al 27 de març la Setmana de la Solidaritat a aquest efecte. A Puertollano a l’inici del conflicte, “joves del Grup Scout Don Bosco van cuinar pastissos que després van vendre per recaptar fons i aquest dijous 17, se celebrarà un esmorzar solidari”, expliquen des del Centre.

A Salesians Guadalajara es va organitzar una jornada de tapes solidàries el 6 de març passat que es va destinar a Ucraïna a través de Misiones Salesianas. Presències com Salesians Deusto o Salesians Triana han facilitat informació a les famílies perquè coneguin les diferents maneres que tenen d’ajudar el poble ucraïnès: acolliment, donatius, transport, material sanitari, etc.

Iniciatives de les Salesianes a Espanya

Charo Ten, Provincial de la Inspectora María Auxiliadora d’Espanya, va informar el 11 de març passat de les iniciatives que fins aquell moment s’havien realitzat per ajudar Ucraïna, centrades en aportacions econòmiques, ajuda humanitària, acolliment de refugiats i oracions per la pau. En aquesta línia destaca el prec del rosari, dissabte passat 12, promogut per la Mare General de les Salesianes a tot el món.

Pel que fa a les aportacions econòmiques, a través de les tres ONG de les Salesianes (Madreselva, Vides i VidesSur) s’han recaptat gairebé 50.000 € que s’han destinat a cases de les salesianes als països propers a Ucraïna i que estan atenent refugiats . A més, s’han enviat 10.000 quilos d’ajuda humanitària a les Salesianes de Cracòvia per part de l’empresa de transports Rosabús de Sevilla que en el viatge de tornada portarà a grups de refugiats. Des de diferents cases i en coordinació amb comunitats d’ucraïnesos s’està col·laborant en la recollida de mantes, roba, aliments i material d’higiene.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…