Les cases salesianes celebren el Nadal

21 diciembre 2023

Por Salesianos Comunicación

l

Nadales o els tradicionals pessebres són algunes de les iniciatives arrelades i compartides en aquestes dates.

Els patis, aules i teatres salesians es vesteixen de gala per a celebrar el Nadal donant el protagonisme a petits i majors amb pessebres vivents, festivals, concursos de nadales o visites dels Reis Mags. Des de les etapes d’Infantil i Primària, els qui han cantat i ballat al ritme de les notes musicals nadalenques, fins als més majors que han participat en cors parroquials o col·laborat en el muntatge dels pessebres vivents. Tots han pogut gaudir un any més de la #NavidadSalesiana fent d’aquesta última setmana abans de les festes nadalenques uns dies entranyables.

EL PORTAL DE BETLEM A PEU DE PATI

Durant el mes de desembre nombroses cases salesianes converteixen les seves instal·lacions en el llogaret de Betlem. Els patis cobren vida i s’acosten a la realitat de l’època en la qual va néixer Jesús. Alumnat, famílies, educadors i personal d’administració i serveis, entre altres grups i ambients de les presències salesianes, protagonitzen a l’uníson el miracle del Nadal portant més enllà de les xarxes socials el missatge #YoPongoElBelén.

Cases com ara Cartagena, Trinidad, Rota, Cadis, La Línea de la Concepción, Borriana, Osca, Algesires, Còrdova, Alacant, Montsó, València Sant Antoni Abat o Alcalá de Guadaira, entre altres, representen aquestes funcions a peu de pati o entre els propis carrers de la ciutat. En algunes cases aquesta iniciativa s’obre a les persones del barri els qui poden recórrer els diferents llocs i passar una estona agradable, gràcies a la labor voluntària de multitud de persones de la Família Salesiana que són necessàries per a dur a terme cada representació.

Encara que hi ha molt més. Per exemple, en La Línia tot el recaptat va destinat per a la tasca del projecte Sales, a càrrec d’Óscar Marín, un linense que porta endavant un projecte d’aportació de menjar al carrer per a aquelles persones en situació desfavorida de la ciutat. Amb això, es realitzarà un esmorzar nadalenc per a les persones que atén setmanalment. Aquest Betlem va del 20 de desembre a les 17.00 amb l’arribada de Josep i Maria cercant recer. A partir d’aquest moment, els visitants podran passejar per les diferents escenes, adquirir detalls artesanals, degustar productes manufacturats, sol·licitar personalment la seva carta a les seves majestats els Reis Mags d’Orient o visitar al nounat en el seu pessebre.

A Rota es transformen els carrers del centre històric que, amb permís i col·laboració dels veïns, es transformen en un poble hebreu per a escenificar les escenes més representatives entorn del naixement de Jesús. “Per descomptat, el treball previ que tenen els alumnes, pares i professors que s’involucren no té preu perquè el desplegament és tal que aquest és l’únic pessebre vivent narrat pels figurants de tota la província. Per a això, com s’ha pogut veure en el primer passi que s’ha fet per als nois de l’Associació de Persones amb Discapacitat, hi ha hagut molt esforç que els centenars de visitants que els gaudiran aplaudiran com fan cada any”, expliquen sobre la iniciativa que reuneix més de 2.000 visites.

En el cas de Còrdova el Betlem Vivent es va representar el dissabte 16. Aquesta tradicional iniciativa porta ja sis edicions i permet als alumnes vivenciar les diferents escenes del Betlem, portant a la vida i al pati els passatges de l’Evangeli.

Aquestes representacions són només una petita mostra que a les cases salesianes s’espera amb il·lusió el Nadal, per a celebrar que el Naixement de Jesús obre camins cap a Déu i cap als altres.

LES MILLORS NOTES MUSICALS PER AL NEN JESÚS

Els festivals de nadales enguany han estat un moment culminant per a les cases de Cartagena, Trinidad, Mèrida, Úbeda, Pobla de la Calçada, Rota, Cadis, Villena, Morón, Horta, L’Almunia, Las Palmas, Badajoz, Carmona, Algesires, Martí-Codolar, La Costa o Alcalá de Guadaíra, entre altres. Distribuïts per classes els alumnes canten i ballen cançons pròpies d’aquesta època de l’any per a mostrar el seu talent a les famílies.

Algunes cases salesianes com ara Osca i Mèrida entonen melodies amb les seves veus per a portar les nadales fins a residències de gent gran, els qui agraeixen enormement la visita. D’igual manera per als joves participants és una experiència molt gratificant i enriquidora que a vegades forma part de les iniciatives d’Aprenentatge-Servei de la casa salesiana. Com a exemple, el Cor de Salesians Elx visita el geriàtric de la ciutat i fa el festival de Nadal amb els usuaris d’un centre de rehabilitació i inserció social.

També s’obre a la ciutat, com el cas de Salesians Puertollano, que va participar en el festival de Nadales escolars organitzat per l’Ajuntament a l’Auditori Municipal dijous passat 14 de desembre. L’alcalde, Miguel Ángel Ruiz, al costat de l’equip de govern, va assistir a aquesta mostra i va poder gaudir de les qualitats artístiques dels nens de la localitat.

Un cant per la Pau des de Salesians Osca

Els antics alumnes de Salesians Osca han creat un impactant Betlem inspirat en la situació de guerra a Gaza que han situat al costat de l’església de Maria Auxiliadora amb una lectura en una pancarta veïna que diu: «La pau, un somni de tots». Sense façanes, amb les parets de les cases abatudes, dos grups de persones pessen entre les ruïnes i baix de tot a l’esquerra. Entre enderrocs, la Verge està asseguda al costat del Nen mentre Sant Josep sosté una vara de fusta, protegits dels efectes bèl·lics.

EL SOMNI DE DON BOSCO FET PESSEBRE

Des de fa 17 anys, els alumnes de l’optativa d’educació visual i plàstica de quart de Secundària en Salesians Badalona preparen el pessebre a l’escola. Enguany ho han preparat sota el lema ‘Un somni per a tu’ de la campanya pastoral. El naixement està situat en les quadres de la casa on vivia Don Bosco durant la seva infància a I Becchi, i el paisatge representa les muntanyes italianes pròximes als Alps. A més han estat premiats entre més de quaranta propostes en el concurs de pessebres escolars convocat per l’Escola Cristiana, amb la col·laboració de la Fundació Catalunya Religió, amb motiu del 800 aniversari del primer pessebre que va fer sant Francesc d’Assís.

UNA FELICITACIÓ QUE PROVOCA SOMRIURES

En altres cases salesianes les postals nadalenques no sols s’envien a les famílies, sinó que els nens i joves preparen els seus millors dibuixos per a lliurar-los en centres de gent gran, com el cas de Puebla de la Calzada. En altres ocasions els alumnes intercanvien postals en anglès amb altres centres escolars d’Espanya, com és el cas de Sant Antoni Abat de València i Cadis que també tenen una campanya que es diu “Ens recordem de tu”, per a compartir missatges amb persones que passen el nadal als hospitals.

Un altre exemple de postals està a Las Palmas, o pot veure’s a Ibi on el concurs de postals va demostrar un any més el talent dels alumnes salesians sota el lema ‘Ibi ciutat dels somnis’.

PARRÒQUIES AMB PESSEBRES MONUMENTALS I MISSES DEL GALL

Les parròquies salesianes també s’engalanen per a aquestes dates decorant els altars amb flors de Pasqua i fent lloc per a col·locar els seus portals de Betlem, que a vegades són monumentals. Salesians Valladolid va comptar en els dies previs al Nadal amb la pessebrista artesana, Anabel Blanco que ha preparat un Betlem per a la parròquia Maria Auxiliadora digne de visitar. Unida a aquesta iniciativa les famílies de catequesi de la parròquia van portar per a adornar l’altar els petits pessebres artesans de les seves cases.

L’eix central d’aquests dies seran també les celebracions religioses. En diferents parròquies salesianes i en celebracions escolars, els alumnes van tenir ocasió de portar una figura del Nen Jesús perquè fos beneïda. La tradicional Missa del Gall serà un dels moments més especials.

A les cases salesianes s’espera amb il·lusió el Nadal, per a celebrar el Naixement de Jesús apassionats per la vida i moguts per l’esperança.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…