Les Escoles Salesianes continuen la seva aposta per la Formació Professional Dual amb el binomi escola i empresa

27 octubre 2022

Salesians Comunicació

l

Recentment el Fòrum Aliança per a l'FP Dual va reunir més de 300 experts nacionals i internacionals que van analitzar el paper dels joves i la nova llei des del diàleg d'experts, empreses, agents socials, organitzacions i centres educatius.

Les Escoles Salesianes d´Espanya inverteixen en innovació educativa apostant per la Formació Professional Dual, una modalitat que combina la formació a l’escola i a l’empresa. Salesians Málaga, Granada, Sarrià, Los Boscos o Zaragoza són alguns dels centres salesians que promouen aquesta modalitat dins de l’àmplia xarxa d’escoles salesianes optant per un model que es troba a l’avantguarda.

Recentment el Fòrum Aliança per la FP Dual va reunir més de 300 experts nacionals i internacionals que van analitzar el paper dels joves i la nova llei des del diàleg d’experts, empreses, agents socials, organitzacions i centres educatius. La Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora va estar present en aquest esdeveniment amb la participació del coordinador de FP, Joaquín Campos. Salesians Zaragoza també va participar-hi amb la representació per part de la directora del col·legi, Merche López i la directora pedagògica de FP, María José Ramón, qui va participar el darrer dia de la trobada a la sessió “Orientadors i FP Dual” un debat sobre la importància de l’orientació a famílies i joves. El centre salesià va ser pioner a Aragó en la modalitat de Formació Dual juntament amb INAEM i l’empresa BSH. Actualment ofereix el model a un Cicle de Grau Mitjà i als sis cicles de Grau Superior.

Per part de la Inspectoria Salesiana Santiago el Mayor, Salesians Los Boscos va tenir el seu moment de participació amb Cid Peña, coordinador d’FP Dual del centre salesià, que va intervenir al panell de bones pràctiques juntament amb altres empreses i experts. Francisco Belil, vicepresident de la Fundación Bertelsmann va assenyalar a la trobada que “el 65% dels treballs que es creïn a Espanya fins al 2030 requeriran professionals amb FP, per això, ens urgeix duplicar els titulats en aquesta modalitat per cobrir les necessitats de qualificació de les empreses. Aquesta tendència ens ha de servir d‟indicador clar i contundent per implantar a Espanya una Formació Professional Dual de qualitat, que doni resposta a les necessitats laborals del nostre país”.

Fent un recorregut per diferents models dins aquesta especialitat cal aturar-se en algunes experiències. A Salesians Granada van començar a implementar aquesta modalitat el 2015 amb el primer projecte i des de llavors cada any es va fent una ampliació. “L’èxit és tal, que durant els propers anys es posen en marxa nous projectes.

L’avantatge més destacable d’aquesta modalitat és l’alternança entre centre educatiu i empresa. Gràcies a això, es contribueix a adquirir, amb èxit, les qualificacions professionals al títol de Formació Professional associades a la Dual. També es fomenta el desenvolupament de les competències professionals, personals i socials que afavoreixen l’adaptació dels estudiants als àmbits professionals en canvi continu”, expliquen des de la casa salesiana.

Segons Salesians Sarrià, que actualment ofereix el 90% dels seus cicles formatius en la modalitat Dual, “la Formació Professional Dual és una oportunitat per millorar les competències de l’alumnat,així com la relació amb les empreses”. L’objectiu és oferir un valor afegit a l’alumnat i atendre les necessitats de les empreses que col·laboren. La participació dels alumnes en aquesta modalitat dóna la possibilitat d’alternar el temps de formació a l’escola amb temps d’activitats formatives i productives a l’empresa. “Sens dubte és una oportunitat per aprendre i adquirir experiència alhora”, afegeixen.

“La FP Dual va més enllà dels plans de pràctiques tradicionals ja que les empreses, d’una banda, imparteixen contingut formatiu amb valor curricular i, de l’altra, poden adaptar el currículum acadèmic a les necessitats. El sistema d’FP Dual compta amb una llarga tradició a països com Alemanya, Àustria, Dinamarca, els Països Baixos i Suïssa, on un gran percentatge dels joves opten per aquesta via”, expliquen des de Salesians Málaga. Carlos Pérez Romero, coordinador d’FP Dual i Cap d’estudis de Cicles explica que els objectius que es pretenen aconseguir amb la implantació se centren a millorar la formació de l’alumnat propiciant una participació més activa dels ocupadors en el procés formatiu de l’alumnat i corresponent així, de forma més efectiva, a les necessitats de qualificació de sectors productius concrets, a més a més d’aproximar el currículum a la realitat laboral de l’entorn. «Amb aquesta modalitat innovadora, les empreses poden donar suport a nous models d´organització de la Formació Professional que es dirigeixin cap a la recerca de l´excel·lència en la relació de l´empresa amb els centres de FP», comparteix.

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…