Les ONGD salesianes construeixen junts “Cuidadanía”

28 febrero 2024

Bosco Global

l

Els equips tècnics d'educació de Bosco Global i Jóvenes y Desarrollo es van formar el 19 i el 20 de febrer a Godelleta (València) en aquesta matèria en el marc d'un projecte finançat per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

«Aquest ha estat el primer pas del projecte que, a nivell nacional, s’està desenvolupant en col·laboració entre les dues entitats, que promourà el concepte de “cuidadanía”, molt relacionat amb el nostre carisma salesià, relatiu a la cultura de les cures en l’àmbit escolar», explica Javier Medina, responsable d’Educació per al Desenvolupament de Bosco Global.

El lloc de la trobada, al Centre Salesià d’Educació Ambiental Godelleta, referent des de fa dècades en la formació i sensibilització de joves i docents, no ha estat casual, ja que ha servit com a recordatori de la profunda implicació amb la consciència ecosocial que té el concepte de “cura”, que abasta les esferes de l’atenció i la cura personal, interpersonal, social i mediambiental, enllaçant directament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030.

Els passos següents del projecte portaran a la formació de docents i persones educadores a Espanya en les diferents dimensions de la “cuidadanía”, sent ells i elles el punt de partida per a la inclusió d’aquest concepte a la vida dels seus centres, amb una una visió que fomentarà la construcció col·lectiva d’una convivència pacífica i no violenta entre totes les comunitats educatives implicades. Això fa que aquesta proposta sigui una acció de vocació transformadora i pionera, preventiva i restaurativa, que busca teixir xarxes de relacions positives i sembrar llavors d’un bé comú del qual en som responsables tots i totes.

El projecte “Sembrando Cuidadanía. Educación crítica, equitativa y sostenible que transforma comunidades y su entorno alineada con la LOMLOE”, cerca construir una societat més justa i sostenible a través de l’educació, del treball amb docents i alumnat, en què reflexionaran sobre la importància de tenir cura de si mateix/a, de les altres persones i del planeta. En el projecte participaran almenys 24 agents educatius de 14 comunitats autònomes i 1920 nens, nenes i joves de 24 centres educatius.

Per a tots els agents educatius interessats -docents, educadors i educadores- a participar en el projecte, els dies 14 i 15 de març se celebrarà la trobada “Teixint cures” a la casa salesiana de Mohernando, a Guadalajara, per formar-se en la transversalització de les cures a l’àmbit educatiu. Inscripcions AQUÍ

Coneguem més a fons el concepte Cuidadanía

El neologisme cuidadanía, tal i com el defineix el teòleg José Laguna, suposa un canvi de paradigma respecte a la cosmovisió clàssica de ciudadanía: la cuidadanía no és una ciudadanía con cuidados, sino una ciudadanía des de la cultura de la cura, que neix en el context postpandèmic, i que abasta la promoció de la dignitat de tota persona humana, la solidaritat amb el proïsme, la preocupació pel bé comú i la salvaguarda de la nostra casa comuna planetària.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadsmxSocialssm
Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

La campaña del Día Internacional del Trabajo, liderada por las Plataformas Sociales Salesianas con el lema "Es lo que hay", destaca la dualidad del mercado laboral actual: por un lado, la realidad adversa de quienes enfrentan desempleo juvenil y condiciones laborales precarias, y por otro, el potencial y la determinación de personas jóvenes en busca de su futuro.