Projectes d’Aprenentatge i Servei, una forma d’“aprendre a ser competents sent útils als altres”

16 septiembre 2022

Salesians Comunicació

l

Les Escoles Salesianes continuen la seva aposta per aquesta metodologia de fort compromís social i servei a la comunitat amb la mirada posada en la VIII edició dels Premis Aprenentatge-Servei (ApS).

Cada cop són més els centres salesians que incorporen projectes d’aprenentatge-servei (ApS) entre els seus alumnes des d’una metodologia que uneix el compromís social amb l’aprenentatge de coneixements, habilitats, actituds i valors. D’aquesta manera els destinataris aprenen a ser competents sent útils als altres, un enfocament actual molt relacionat amb la proposta que ja al segle XIX va fer Don Bosco d’educar “bons cristians i honrats ciutadans” capaços de millorar la societat.

Aquesta metodologia daprenentatge és també una filosofia que reconcilia la dimensió cognitiva i la dimensió ètica de la persona; una pedagogia que reconcilia qualitat educativa i inclusió social i una estratègia de desenvolupament comunitari perquè fomenta el capital social de les poblacions. En aquest sentit van néixer els Premis ApS com una aliança entre tres sectors: el sector social, el sector públic i el sector privat, en els quals estan representades empreses, administracions públiques, associacions i fundacions de caràcter educatiu, social, cultural, sanitari i ambiental , que cerca reconèixer la tasca dels centres educatius i entitats socials que integren l’aprenentatge dels nens, nenes i joves amb accions solidàries destinades a millorar la qualitat de vida de la comunitat i provocar canvis positius a l’entorn.

El certamen del 2021 va reconèixer 22 projectes molt variats, com Tics para todos, del col·legi “Salesians Laviaga-Castillo”, de La Almunia de Doña Godina (Aragó), en què alumnes de 1er de Batxillerat van desenvolupar, dins de l’assignatura TIC I, jocs d’ordinador per a una persona amb discapacitat psíquica de la localitat, enfocats a millorar-ne el benestar emocional i les capacitats cognitives. En aquesta edició també van destacar les Salesianes de Béjar, amb el projecte «Una sola voz 1.0» o Salesians de Pamplona amb el projecte “Mecanizado de cunas climatizadas low cost”.

En edicions anteriors, el projecte Presents de Salesians Rocafort va posar en contacte persones de la tercera edat i adolescents, unint dos segments de la població que sovint són vistos socialment com a fràgils. Gràcies a Presents la gent gran torna a l’escola per dur a terme un programa d’activitat física per a la salut i per compartir experiències de vida, coneixements i companyia amb adolescents i avui continua sent una iniciativa consolidada al centre educatiu.

En el cas de Salesians Sant Antoni Abat de València cada curs, des de l’assignatura de filosofia de primer de Batxillerat, s’implica un centenar d’alumnes que transmeten i fan arribar el projecte a més d’un miler de persones que formen la presència salesiana, acudint a les aules d’Infantil, a les de Primària, desenvolupant activitats amb els alumnes de Secundària o promovent el projecte entre les famílies del barri. Coordinats pel professor Miguel Peiro es va decidir el 2020 emprendre el projecte titulat #Raroessolounapalabra sobre la conscienciació i difusió de les Malalties Rares, problemàtica silenciada que cada cop afecta més famílies.

“La intenció dels alumnes és conscienciar, difondre i finalment recaptar. Per això han elaborat diferents maneres d’assolir el seu objectiu. Alguns dels projectes es basen en oferir “Bons dies” per als seus companys d’altres etapes educatives en començar el dia.

D’altra banda, un altre grup d’alumnes elabora un curtmetratge i diversos vídeos. També estan  creant fulletons, cartells, notes de premsa o entrevistes per a xarxes socials per tal de donar difusió a la iniciativa. Mentre que un altre grup ha creat uns landyards solidaris que serviran per a la recaptació de fons destinats a la investigació de malalties rares. Sempre comptant amb el suport de FEDER (Federació Espanyola de Malalties Rares)”, explica Miguel Peiro.

Al Premi Aprenentatge-Servei (ApS) hi poden participar tots els centres educatius públics, concertats o privats, dels nivells de Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional. El termini finalitza el 30 de setembre del 2022.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…