La idea original de la celebració del Dia del Llibre la va tenir l’escriptor valencià Vicente Clavel Andrés, que va proposar aquesta commemoració a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona en 1923, amb l’aprovació posterior del rei Alfons XIII en 1926. El 7 d’octubre d’aquell mateix any es va fer el primer Dia del Llibre; i poc després, en 1930, s’instaura definitivament la data en el popular 23 d’abril.
Des d’aleshores aquesta commemoració coincideix amb el dia de Sant Jordi, patró d’Alemanya, Aragó, Bulgària, Etiòpia, Geòrgia, Grècia, Anglaterra, Líban, Lituània, Països Baixos, Portugal, Eslovènia i Mèxic. A Catalunya, amb Sant Jordi, és tradicional regalar una rosa al concloure una lectura, esdeveniment o pregó i que els enamorats i persones estimades s’intercanviïn una rosa i un llibre.
També, al voltant d’aquesta data, es recorda la figura de tres grans de la literatura universal: Miguel de Cervantes (que va morir el 22 d’abril i va ser enterrat el dia 23), William Shakespeare i Garcilaso de la Vega.
Sota aquestes premisses son nombroses les iniciatives que es despleguen en les diferents presències salesians arreu del territori.
Algunes de les presències que celebren aquest dia son Sarrià, Borriana, Sabadell, La Palma del Condado, Málaga, Úbeda, Huelva, Jerez, Morón, Antequera, Badalona, Campano, Sant Vicenç dels Horts, La Orotava, Granada, Las Palmas, Mérida, Horta, Elx, València, Badajoz, Ciutadella, Cartagena, Rota, Alacant, Terrassa, Sant Boi, La Cuesta, Córdoba, Alcoi, Villena, Trinidad, Algeciras, Cádiz i Montilla, entre altres.
Per exemple, el col·legi Salesià de Puertollano ofereix una interessant exposició que acosta els treballs literaris fets pel seu alumnat. La variada oferta educativa del centre està recopilada en un mural, amb la lectura com a fil conductor. Així, l’alumnat invita al visitant a fullejar les obres de poesia auto-publicades, les maquetes en relació a la novel·la històrica, les cartes des del front i els projectes relacionats amb la connexió entre lectura i cinema. A Secundària han promogut la Cadena de Llibres i el mateix dia del llibre es fa un acte de lliurament dels premis del concurs de relats i còmics. Per als joves de Formació Professional s’ha organitzat la primera edició de la Fèria del llibre bilingüe.
A Salesians Los Boscos de Logroño, per a celebrar el dia han organitzat la Setmana del Llibre amb un gimcana literària en el parc, visites a la biblioteca municipal, conta-contes familiars, un concurs d’il·lustració i un mercadet literari.
Editorials salesianes
Les editorials CCS i Edebé fan arribar la missió salesiana a través de la lectura. CCS és una editorial, amb seu a Madrid, especialitzada en educació i evangelització juvenil. Edebé, amb seu a Barcelona, és un grup editorial especialitzat en continguts educatius, que va sorgir en els anys 80 com a continuació de l’Editorial Don Bosco. És una de les principals empreses del sector educatiu en el nostre país amb la creació de continguts educatius per al mercat escolar i la literatura infantil i juvenil com a principals línies de negoci. És pionera en la creació de materials multimèdia: des de fa dècades desenvolupa continguts digitals curriculars i ofereix serveis integrals educatius amb plataformes de gestió i d’aprenentatge.
Editoriales salesianas
Las editoriales CCS y Edebé hacen llegar la misión salesiana a través de la lectura. CCS es una editorial, con sede en Madrid, especializada en educación y evangelización juvenil. Edebé, con sede en Barcelona, es un grupo editorial especializado en contenidos educativos, que surgió en los años 80 como continuación de la Editorial Don Bosco. Es una de las principales empresas del sector educativo en nuestro país con la creación de contenidos educativos para el mercado escolar y la literatura infantil y juvenil como principales líneas de negocio. Es pionera en la creación de materiales multimedia, desde hace décadas desarrolla contenidos digitales curriculares y ofrece servicios integrales educativos con plataformas de gestión y aprendizaje.
0 comentarios