La presència salesiana Sant Antoni Abat de València va celebrar l’obertura del seu 125è aniversari amb un acte que va tenir lloc al teatre de l’avinguda Primat Reig número 2. A la ciutat, els salesians són una realitat educativa, religiosa i social molt compromesa. En aquest barri porten endavant una escola amb 1.600 alumnes, una parròquia, un centre juvenil i diverses plataformes socials que preparen un ampli programa d’esdeveniments.
A l’acte, que va començar a les 20 hores es va homenatjar la Casa Salesiana de Sant Antoni Abad i totes les persones que van fer possible la transformació d’un barri que, en origen, acollia famílies molt humils, gairebé alfabetitzades i, en molts casos, vinculades familiarment amb els presos del penal de San Miguel de los Reyes. Des de llavors fins avui, la Casa Salesiana de Sant Antoni Abad ha estat escola, parròquia, centre juvenil, plataforma social, teatre, cinema, centre esportiu… acompanyant milers d’infants que hi han trobat l’oportunitat de formar-se com a persones, ciutadans i cristians.
La gala va posar en valor l’enllaç que la casa sempre ha guardat amb la música, va comptar amb una sèrie de discursos en què van intervenir el superior de la Inspectoria Maria Auxiliadora, Fernando Miranda; el director de la presència salesiana al carrer Sagunt, Santiago Muñoz Sanahúja; el vicari episcopal de la Vicaria II, Emilio Hernández i el director general de l’IVAJ, Vicente Ripoll. Amb una representació teatral i un breu recorregut audiovisual per la HISTÒRIA VIVA que ha esdevingut des del 1898 el camí dels Salesians fins avui. Per concloure, un nodrit grup de joves va presentar la cançó representativa del 125è aniversari.
El director de la presència, Santiago Muñoz en les seves paraules al públic va recordar els centenars de salesians que han servit a la casa “deixant empremta gràcies a la seva il·lusió, la seva bona feina i la seva enorme generositat; alguns fins i tot, van deixar la seva pròpia vida, com els onze que van trobar la mort durant la contesa civil o els que van morir amb les soles de les sabates desgastades de tant trepitjar pati i el cor exhaust de tanta entrega”.
El superior dels salesians a la província, Fernando Miranda, va aprofitar per agrair a educadors i família salesiana la seva confiança en els salesians. “Fa 125 anys els salesians vam arribar a aquest lloc enviats per sembrar en una terra d’hortes i camp, amb poc futur per a molts, la llavor del carisma salesià. I aquí segueix avui aquest carisma, arrelat i donant fruit. GRÀCIES és la paraula que neix del cor i que vertebra un esdeveniment com aquest, que més enllà de les fites que han marcat aquest camí, s’encarna en noms, cares concretes, històries de vida i de mort, somnis complerts i frustrats, que ens obren un present i un futur d’esperança i de fe, que són HISTÒRIA VIVA, com diu el lema de l’aniversari”.
Amb aquest acte s’inaugura el 125è aniversari, i començaran molts altres actes que seguiran servint d’homenatge al passat, al present i que sostindran l’esperançador futur d’una casa que sempre ha estat i estarà al servei dels infants i joves a la ciutat de València.
Entre les autoritats polítiques i eclesiàstiques presents va destacar la presència del director general d’Ordenació Educativa i Política Lingüística, Ignacio Martínez; el Subdirector d’Ordenació Educativa i Política Lingüística, Luis Torres; l’arxiprest José Antonio Varela; a més de membres de la comunitat educativa i veïns del districte de La Zaidía.
Els actes principals de l’aniversari
La festa de Sant Joan Bosco, fundador de la congregació salesiana, el proper 31 de gener estarà marcada pel 125è aniversari amb diferents activitats escolars i d’agraïment a la ciutat. Altres dos actes destacats al programa seran, la festa inspectorial que convocarà tots els salesians de la província Maria Auxiliadora, prevista per al proper 17 de febrer de 2024, i la visita del superior de la congregació i successor de Don Bosco, el Rector Major, Ángel Fernández Artime, prevista per al 27 d’abril del 2024. Per tancar el curs escolar, del 28 al 30 de juny feligresos de la parròquia visitaran Barcelona per a conèixer els llocs on va estar Don Bosco i refrescar la seva identitat i carisma salesià com a continuadors d’aquesta Història Viva a València. Els actes de celebració s’estendran fins al mes de novembre del 2024.
Uns començaments senzills el 1898
El 28 de novembre de 1898 el beat Felipe Rinaldi, inspector de l’Espanya salesiana va viure el començament d’aquesta obra a la barriada del carrer Sagunt. Una casa que, amb uns començaments senzills, va tenir uns moments esplèndids des dels seus orígens fins a la dècada 1910-1920 gràcies al treball de salesians com Guillermo Viñas, director que va deixar empremta profunda en aquesta obra. Més tard, després de la penombra de la guerra civil, va aconseguir recuperar el servei incansable en les dècades 1946-1966, en col·laboració amb l’arquebisbe de València, el salesià Marcelino Olaechea, amb un segell pastoral que va marcar unes arrels profundes.
Una casa salesiana completa
Actualment, el col·legi salesià atén 1.600 alumnes gràcies a la tasca de 105 educadors i gairebé 80 persones d’administració i serveis. La Plataforma Social atén 300 persones en 11 projectes diferents gràcies a 60 educadors i 20 voluntaris. El Centre Juvenil Amics, cada dissabte, obre les portes a 518 infants i adolescents del barri gràcies a la dedicació gratuïta de 72 animadors, joves d’entre 18 i 25 anys.
És una casa salesiana completa, amb tots els ambients pastorals i una sèrie de propostes que tenen com a finalitat l’educació i l’evangelització dels joves (Itinerari d’Educació en la Fe, Esport Educatiu, Animació vocacional, Centre juvenil) per fer-ne, en paraules de Don Bosco, honrats ciutadans i bons cristians. Una casa que posa especialment la seva mirada a atendre els nois i noies en situació de més vulnerabilitat en tots els ambients i, sobretot, en els diferents projectes socials. També a la casa es troben una sèrie de Serveis Inspectorials, i les seus de la Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás i l’ONGD Bosco Global. A més, la parròquia Sant Antoni Abat compta amb la Germandat que porta el mateix nom, famosa a la ciutat per l’esdeveniment que organitza cada 17 de gener i l’Associació de Maria Auxiliadora.
0 comentarios