Treballs amb premi el dia de la ruïna a Salesians La Almunia

12 julio 2023

El Periódico de Aragón

l

Un grup d'alumnes de Secundària del Col·legi de Salesians Laviaga Castillo va compartir amb gran entusiasme la lectura dels fets de la Ruïna, que el 2 de juny de 1731 van sumir la ciutat en el caos després d'una violenta tempesta.

El Centro de Estudios Almunienses va commemorar una vegada més el dia de Ruïna com fa des de fa 27 anys. El programa d‟actes es va desenvolupar els dies 2, 3 i 4 de juny.

El divendres 2, al saló d’actes del Palau de San Juan, el president del Centre d’Estudis Almunienses va parlar de la importància que té aquesta commemoració de la Ruïna per a l’associació i, tot seguit, un grup d’alumnes de Secundària del Col·legi de Salesians Laviaga Castillo va compartir amb gran entusiasme la lectura dels fets de la Ruïna. Després es va procedir al lliurament de premis del concurs escolar Transports i comunicacions en què van participar al voltant de 200 alumnes de les escoles Nertóbriga, Salesians i Adispaz de La Almunia, Maestro Monreal de Ricla i Ramón i Cajal de Alpartir.

VUIT PREMIS

Els premiats van ser al Nivell 1 (1r i 2n de Primària) per a Naia Corella Huerta de Ricla amb un dibuix titulat Las campanas de Navidad; Nivell 2 (2n, 3r i 4t de Primària), Col·lectiu 4t de Primària de Ricla amb una maqueta titulada Estació de tren de Ricla i camins de Ricla; Nivell 3 (5è i 6è de Primària), Alejandro Mendoza Sanz del Col·legi Nertóbriga de La Almunia amb la seva maqueta del Primer autobús de La Almunia; i Nivell 4 (Secundària/GFGB), Adrián del Castillo Franco i Daniel del Castillo Franco del Col·legi Salesians de  La Almunia amb maqueta titulada Oficina de Correus de La Almunia.

La resta de premiats van ser al Nivell 5 (Batxillerat i Cicles) Lourdes Amal Martínez del Col·legi Salesians de l’Almunia el treball del qual es titula Unint pobles, apropant destinacions; Nivell 6, Centre d’Adults de L’Almunia amb una narració titulada Fa temps…però no tant; i Nivell 7, Adispaz de L’Almunia amb la fotografia El pont. També es va concedir un accèssit al col·legi Ramon i Cajal d’Alpartir per un treball titulat El Alparticiero.

Un cop lliurats tots els premis, amb l’alegria de premiats, familiars, amics i professors, es va inaugurar l’exposició amb tots els treballs rebuts al Palau de San Juan que va estar oberta al públic els dies 2, 3 i 4 de juny de 18:00 a 20:00 hores. Un cop més el Centre d’Estudis Almuniencs se sent molt complagut per convidar a col·laborar amb la seva participació al concurs a tots els col·legis de la comarca en aquesta commemoració, i dóna les gràcies a tots els alumnes que han aportat els seus treballs, als col·legis i professors que hi han participat, als premiats, i també a tots els que els van acompanyar en la commemoració de la Ruïna.

DIA DE LA RUÏNA

Els joves potser ja no recorden el que va passar el 2 de juny de 1731, però els més grans saben que, com que La Almunia de Goña Godina està situada en una zona topogràfica baixa, quan es produeix una violenta tempesta les aigües de pluja, els barrancs i els cursos fluvials s’uneixen i poden produir un autèntic desastre, i això és el que va esdevenir aquell dia fatídic.

La tempesta va durar quatre hores i va granitzar fins a sis i set vegades produint la destrucció de camps de cultiu, vinyes, horts, i sobretot l’enfonsament de 175 a 200 cases de la localitat i una mort. Només l’Església i el convent de Sant Llorenç es van mantenir drets.

El Centre d´Estudis Almuniencs recorda cada any aquests esdeveniments, però commemora sobretot la força, la valentia, la solidaritat, el treball i el coratge que va demostrar el poble de La Almunia per anar recuperant a poc a poc el que tant temps els havia costat construir i que la força de la natura els havia pres.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadsmxSocialssm
Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

La campaña del Día Internacional del Trabajo, liderada por las Plataformas Sociales Salesianas con el lema "Es lo que hay", destaca la dualidad del mercado laboral actual: por un lado, la realidad adversa de quienes enfrentan desempleo juvenil y condiciones laborales precarias, y por otro, el potencial y la determinación de personas jóvenes en busca de su futuro.